Word vrijwilliger Doneer

Yvonne kan haar boodschappen niet meer betalen

Geplaatst op 24 februari 2021

De huur, belasting, boodschappen: de rekeningen die maandelijks op je deurmat vallen, kunnen behoorlijk oplopen. Maar wat als je door de coronacrisis geen mogelijkheid meer hebt om geld te verdienen? Het overkwam Yvonne uit Amsterdam. Ze krijgt voedselhulp omdat ze haar boodschappen niet meer kan betalen.

2020 zou haar jaar worden. Yvonne (54) uit Amsterdam wist het zeker. Als componist en tekstschrijver had ze flink geïnvesteerd om haar muziek aan de man te brengen. Softwareprogramma’s, opnames, inhuur van muzikanten: het waren allemaal kosten die zich later dat jaar zouden terugbetalen, want de optredens voor april en mei waren al geboekt.

“En toen liep alles anders”, vertelt Yvonne. In maart verspreidde het coronavirus zich als een olievlek door het land en plotseling kwam het publieke leven stil te liggen. De optredens van Yvonne werden afgezegd en niet alleen had ze geen uitzicht op inkomsten, door de investeringen had ze ook nog eens een flinke schuld opgelopen.

Het hoofd boven water

De eerste maanden redde Yvonne zich nog op haar bijstandsuitkering. Door te schuiven met rekeningen kon ze het hoofd net boven water houden en dankzij haar vrijwilligerswerk kreeg ze een gratis maaltijd.

In oktober werd haar situatie echter steeds moeilijker. Daarom kwam ze terecht bij de Cooking Ladies en Dappere Dames, twee organisaties in Amsterdam die maaltijden uitdelen met steun van het Rode Kruis. “De hulp die ik heb gekregen, is fantastisch. Niemand geeft je het gevoel dat je een armoedzaaier bent, mensen helpen je gewoon.”

Niet de enige

Yvonne ziet dat ze niet de enige is die het moeilijk heeft: veel mensen om haar heen hebben moeite om rond te komen. “Veel mensen schamen zich voor hun situatie. Ik haal bijvoorbeeld maaltijden voor buurtgenoten omdat zij aan niemand durven te laten zien dat ze het niet redden. Maar ik vind het belangrijk om dit te vertellen en om te laten zien dat armoede bestaat, ook in Nederland.”

Ondanks haar moeilijke situatie, probeert Yvonne positief te blijven. “Ik probeer me vooral te focussen op de dingen waarvoor ik dankbaar ben. En ik wil proberen weer uit deze situatie te komen. Binnenkort ga ik mijn muziek online promoten. En natuurlijk hoop ik dat het op een dag gewoon weer mogelijk is om optredens te boeken.”

Het Rode kruis helpt

Net als Yvonne hebben steeds meer groepen mensen in Nederland moeite om een maaltijd te betalen. Onder hen zijn bijvoorbeeld ondernemers, alleenstaande ouders en studenten. Daarnaast lijden ook in de rest van de wereld steeds meer mensen honger: maar liefst 690 miljoen mensen hebben niet genoeg te eten! Het Rode Kruis geeft voedselhulp in binnen- en buitenland. Help je ook mee?

Heb je zelf hulp nodig?

Heb je zelf hulp of een luisterend oor nodig? Neem contact op met de Rode Kruis Hulplijn via 070-4455 888 (maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17:00 uur).

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?