Word vrijwilliger Doneer

Dit is hoe we hulp bieden aan slachtoffers van de aardbeving in Marokko

Laatste update: 18 september 2023
Geplaatst op 10 september 2023

Buiten op straat, met de angst voor naschokken, durven vele mensen in Marokko niet terug te keren naar hun huizen. Met de verwoesting van hun vertrouwde omgeving: ingestorte huizen en zwaar beschadigde gebouwen, is het vertrouwen in een veilige nacht verloren. Het overkwam de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Het Rode Kruis doet er alles aan om hen te helpen.

De aardbeving vond plaats in het Atlasgebergte, ongeveer 80 kilometer ten zuiden van de stad Marrakech. De Marokkaanse provincie Al Haouz werd hierbij het hardst geraakt. Volgens autoriteiten zijn er duizenden mensen omgekomen. Veel van de getroffen plaatsen liggen in afgelegen gebied en zijn moeilijk te bereiken vanwege beschadigde wegen. Inmiddels zijn enkele belangrijke wegen vrijgemaakt. Hulpverleners doen er alles aan om in het hele gebied hulp te verlenen. Getroffenen hebben dringend voedsel, onderdak en water nodig.

Tussenstand donaties

Nadat de zware aardbeving Marokko trof, opende het Rode Kruis Giro 6868 om hulp te kunnen bieden aan de slachtoffers. Tot nu toe is er 6,2 miljoen euro binnengekomen voor noodhulp. Het gedoneerde geld gaat naar de hulp die de Marokkaanse Rode Halve Maan – zoals het Rode Kruis heet in Marokko – verleent in het rampgebied. In totaal wordt geschat dat er 105 miljoen euro nodig is voor de slachtoffers van de aardbeving.

Hoe helpt het Rode Kruis bij de aardbeving?

  • We ondersteunen de zoek- en reddingsoperaties en proberen zoveel mogelijk mensen onder het puin vandaan te halen.
  • We brengen noodhulpgoederen naar de getroffen gebieden, zoals dekens, eten, hygiënekits, tenten en schoon drinkwater.
  • We verlenen eerste hulp, medische hulp en psychosociale hulp aan mensen die geraakt zijn door de beving.
  • We zorgen dat onze vrijwilligers in Marokko bloed kunnen doneren voor de slachtoffers.
  • Ook brengen hulpverleners gewonde mensen naar het ziekenhuis.

Update 18 september:
Op dit moment is er op de meeste plekken genoeg eten en drinken voor degenen die dat nodig hebben. Dat kan dankzij grote steun vanuit de hele wereld. Maar het is belangrijk om deze hulp ook de komende tijd op peil te houden, wanneer de aandacht voor de ramp afneemt. Eén van de topprioriteiten is nu het bieden van onderdak. Er wordt regen verwacht en in de komende weken zal het geleidelijk steeds kouder worden, wat vooral in de bergen tot gevaarlijke situaties kan leiden.  

Lees hier meer