Word vrijwilliger Doneer

Ambassadeur Jill Schirnhofer bespreekt bijzondere verhalen met kinderen die naar Nederland zijn gevlucht

Geplaatst op 21 maart 2024

In Nederland leven duizenden kinderen die hebben moeten vluchten voor oorlog, geweld of vervolging. Zij groeien in Nederland op in een voor hun totaal onbekende omgeving en staan voor grote uitdagingen. In de vierdelige-serie ‘Regenboog Routes’ gaat onze ambassadeur Jill Schirnhofer al tekenend met deze kinderen in gesprek om dichter tot elkaar te komen. De afleveringen zijn hieronder te bekijken.

Kiana droomt ervan animator te worden 

In de eerste aflevering van Regenboog Routes is Kiana (12) te gast bij Jill. Toen Kiana 9 jaar was vluchtte zij met haar ouders naar Nederland. Haar moeder werkte als politicus in Afghanistan, maar vanwege dreigingen was dit voor haar en haar familie niet meer veilig.  

Kiana is dol op tekenen. Haar schetsboek puilt uit van verschillende tekeningen en schilderingen waar ze trots op is. Het geeft haar de vrijheid om zich te uiten en al haar creativiteit in kwijt te kunnen. Het liefste maakt ze hier later haar werk van. 

Nastia is als een grote zus voor andere kinderen in de opvang 

Samen met haar moeder, zus en oma ontvluchtte Nastia (13) het conflict in Oekraïne. Nu woont ze met haar familie al twee jaar in Nederland. Op dit moment verblijft Nastia in een tot opvanglocatie omgebouwd hotel. Buiten schooltijden om houdt ze zich veel bezig met dansen, sporten en dramalessen, zoals ze aan Jill laat zien. In de opvang waar Nastia woont, verblijven nog vele andere kinderen, vaak jonger dan zijzelf. Ze voelt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en is als het ware een grote zus voor alle kinderen daar. Ze staat voor hen klaar en geeft ook nog eens dansles. Ooit hoopt Nastia haar eigen nagelsalon te openen, waar ze al haar passie en creativiteit in kwijt kan. 

Nazdar ontvluchtte het geweld in Syrië 

Nazdar is negen jaar oud en woont sinds anderhalf jaar met haar familie in Nederland. Door het aanhoudende geweld in Syrië hebben zij hun thuisland moeten ontvluchten. Het conflict in Syrië is al aan de gang sinds ver voordat Nazdar werd geboren. Daardoor heeft ze daar niet kunnen ervaren hoe het is om op te groeien in een land van vrede. Nu woont Nazdar voor het eerst in een veilig land.  

Islam is grote fan van Jill 

De 6-jarige Islam vluchtte tien maanden geleden van Syrië naar Nederland. Als jongste deelnemer aan de serie Regenboog Routes keek Islam enorm uit naar de ontmoeting met Jill. Samen met haar bracht ze al haar creativiteit op papier. 

Verhalen van kinderen

Met de YouTube-serie ‘Regenboog Routes’ komen op een speelse manier aangrijpende verhalen los van kinderen die wonen in opvanglocaties in Nederland. Tekenen helpt deze kinderen hun verhaal te vertellen. Doordat Jill samen met deze kinderen creatief aan de slag gaat, komen ze tot de verbinding die nodig is om elkaar te begrijpen. En dat is precies wat de presentatrice haar jonge kijkers op deze speelse wijze wil meegeven. 

Meest recente berichten

Programma Partnership

Zo bouwen we aan een weerbare toekomst in Zuid-Soedan

12 juli 2024

Zuid-Soedan kampt met vele burgeroorlogen en natuurrampen. Het Programma Partnerschap-project (PPP), een samenwerking tussen de Europese Unie en het Rode Kruis, biedt een lichtpuntje. Dit project helpt de Zuid-Soedanezen beter voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst.

Lees meer