Word vrijwilliger Doneer

Wat doe je bij een aanslag?

Een aanslag hoop je nooit mee te maken. maar weet jij hoe je in zo’n gevaarlijke situatie reageert, en wat je moet doen? Je vergroot je overlevingskans op het moment dat het er ooit op aankomt door hier nu overna te denken.

Voorbereiding

Vooraf nadenken en praten over wat je zou doen bij een bedreigende situatie zoals een aanslag kan helpen een betere beslissing te nemen wanneer dit zich voordoet. Als je je bewust bent van jouw basisreactie, is de kans groter dat je goed reageert wanneer het er echt toe doet. Je brein kent drie basisreacties op gevaarlijke situaties: vluchten, bevriezen of vechten. Hoe je reageert bij een aanslag is van levensbelang heeft grote invloed op jouw overlevingskans.

Wat kun je het beste doen tijdens een aanslag?

  • Vlucht als dat kan
    In de meeste gevallen geeft vluchten je de grootste kans om een aanslag te overleven. Probeer zo snel mogelijk weg te rennen van de gevaarlijke situatie. Het helpt dan als je vooraf al hebt gekeken waar de nooduitgangen zijn. Ben je veilig, bel dan direct 112.
  • Verstop je, als je niet kunt vluchten
    Als je niet kunt vluchten, zoek dan dekking of verstop jezelf. Zet alle apparaten die geluid maken, zoals een mobiele telefoon, op stil.
  • Zoek contact met hulpdiensten zodra dit mogelijk is
    Verkeer je eenmaal in relatieve veiligheid, geef dan zoveel mogelijk informatie over locatie en de verdachten door. Als je niet (hard) kunt praten, laat dan de persoon aan de telefoon instructies geven.

Help anderen als dat mogelijk is

Breng slachtoffers in veiligheid en help ze met de ergste verwondingen. Ook zonder EHBO-diploma en de juiste materialen kun je levens redden. Volg altijd eerst de instructies van de hulpverleners op. De eerste minuten na een aanslag kunnen voor slachtoffers het verschil maken tussen leven en dood. Bereid je voor door deze tips te lezen:

  • Zorg dat je zelf veilig bent
    Verleen alleen hulp als dat veilig kan. Je eigen veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Zo voorkom dat er (meer) slachtoffers vallen. Als je niet zonder risico hulp kunt bieden, bel dan direct 112. Wacht op een veilige afstand op de komst van de professionele hulpdiensten.
  • Tel tot 10
    Stress in een noodsituatie is normaal. Toch is het belangrijk om je emoties onder controle te krijgen en te houden. Adem diep in en orden je gedachten. Handel niet voordat je weet wat je moet doen. Bel eventueel 112 zodat de centralist je instructies kan geven.
  • Breng het slachtoffer in veiligheid
    Verplaats een slachtoffer alleen als de plaats waar het slachtoffer zich bevindt gevaarlijk is, dus alleen als het slachtoffer risico loopt op extra letsel en er geen mogelijkheid is om hem op die plaats zelf tegen die gevaren te beschermen.
  • Beoordeel de toestand van het slachtoffer
    Snel oordelen is noodzakelijk. Slachtoffers met ernstige verwondingen geef je voorrang.
  • Bel 112
    Geef duidelijk aan waar je bent en wat de situatie is.
  • Verleen eerste hulp
    Blijf wel in de gaten houden of je zelf veilig bent. 

Stel een noodpakket samen

Of het nu een aardbeving, een zware storm of een overstroming is: vaak heb je in een noodsituatie geen tijd meer om naar de winkel te gaan. Daarom is het belangrijk om altijd de juiste spullen in huis te hebben. Stel dus een noodpakket samen. Lees welke spullen in een noodpakket moeten zitten.

Altijd goed voorbereid op een noodsituatie

Rampen staan niet op de kalender. Ze gebeuren meestal plotseling en onverwacht. Daarom is het belangrijk dat je altijd voorbereid bent op een mogelijke noodsituatie. Weet jij hoe je dat doet?

Meer tips om goed voorbereid te zijn

70%

van de Nederlanders is bang voor een terreuraanslag