Rotterdam-Rijnmond
Word vrijwilliger Doneer

Humanitaire Helpdesk

Geplaatst op 04 januari 2024

De Humanitaire Helpdesk – gevestigd in het centrum van Rotterdam – is een veilige plek waar diverse mensen met uiteenlopende hulpvragen terechtkunnen. De focus ligt niet op waar mensen vandaan komen of waarom ze in hun huidige situatie verkeren, maar op de hulpvraag zelf.

De Humanitaire Helpdesk staat klaar voor mensen om hen te ondersteunen op cruciale momenten. Bijvoorbeeld wanneer ze vastlopen in systemen, worstelen met het verkrijgen van accurate informatie, of wanneer ze dringend toegang nodig hebben tot passende hulp.

De hulpvragen zijn voornamelijk gericht op basislevensbehoeften, zoals onderdak, voedsel, medische zorg en hygiƫne, die vaak ontbreken in noodsituaties. Bij de Humanitaire Helpdesk streven we ernaar om effectieve en passende ondersteuning te bieden aan mensen die vastlopen. Dit betekent dat ze de juiste informatie krijgen over hun situatie, worden verbonden met organisaties die passende hulp kunnen bieden, of kunnen worden geholpen door het Rode Kruis met tijdelijke ondersteuning.

De Humanitaire HelpDesk in Rotterdam draagt bij aan een toegankelijkere stad, waar we luisteren zonder oordeel en mensen helpen op weg naar passende ondersteuning. Bij ons doet elk mens en elke hulpvraag ertoe.

Wie helpen we?

Iedereen kan, ongeacht achtergrond, status of hulpvraag, terecht bij de Humanitaire Helpdesk. We ontvangen met name mensen die minder rechten hebben in Nederland, zoals EU-arbeidsmigranten en ongedocumenteerden. Ook staan we klaar voor mensen die zichzelf niet kunnen voorzien in basislevensbehoeften en degenen die niet weten waar ze terecht kunnen.

Openingstijden

Tijdens de inloopsspreekuren op de Mauritsweg 37, Rotterdam op:

  • Dinsdag van 12:00 tot 16:00
  • Donderdag van 12:00 tot 16:00

Daarnaast is de Humanitaire Helpdesk bereikbaar voor vragen via helpdesk.rr@rodekruis.nl of telefonisch via +31 6 55487490 tijdens de inloopspreekuren.

Buiten de inloopspreekuren kan er (voor urgente) vragen contact worden opgenomen met ons algemene nummer: 010-3070820.

Humanitaire Helpdesk op locatie

Naast de vaste locatie van de Humanitaire Helpdesk op de Mauritsweg gaan de vrijwilligers van de Helpdesk ook langs op verschillende locaties om mensen te woord te staan en verder te helpen. Hiervoor wordt samengewerkt met verschillende partnerorganisaties. Wij staan klaar om ondersteuning te bieden aan mensen die hier behoefte aan hebben door een toegankelijk aanspreekpunt te vormen. Ons team van toegewijde vrijwilligers luistert, begrijpt en biedt gerichte hulp afhankelijk van iemands situatie. Dit in nauwe samenwerking met onze partners. Samen streven we ernaar om snel en effectief de juiste ondersteuning te bieden aan degenen die het hardst nodig hebben.

Meest recente berichten

Onderdak

4 januari 2024

We vinden dat iedereen toegang moet hebben tot menselijk onderdak. We hebben daarom als missie om zo...

Lees meer