Rotterdam-Rijnmond
Word vrijwilliger Doneer

Noodhulp

Geplaatst op 04 januari 2020

De regio Rotterdam-Rijnmond is divers. Naast hulpverlening die we het hele jaar verzorgen is het het Rode Kruis ook inzetbaar bij calamiteiten en noodhulp.

  • Coronahulpverlening
  • Ondersteuning COA bij de vluchtelingenstroom
  • Noodhulpteam Plus
  • Bevolkingszorg
  • Ready2Help

Coronahulpverlening

Het Rode Kruis Rotterdam-Rijnmond is sinds het begint van de corona-uitbraak actief. Tot juni 2021 hebben we de ziekenhuizen in de regio ondersteund met de inzet van Rode Kruis vrijwilligers op de covid-afdelingen bij o.a. het Erasmus MC, Maasstad ziekenhuis en Ikazia. Ook zijn we actief geweest met de ondersteuning bij verzorgingstehuizen.

Sinds februari 2021 zie je ons een een aantal vaccinatiestraten in de regio. De EHBO-ers van het Rode Kruis houden een oogje in het zeil in de wachtruimte. Waar we hadden gehoopt deze inzet in het najaar van 2021 af te kunnen bouwen zullen we vanaf 2022 dagelijks aanwezig zijn op de locaties in Hellevoetsluis en Schiedam.

Vluchtelingen

Op vele locaties in het land ondersteund het Rode Kruis het COA al met diverse (Ready2Help) inzetten. Het COA heeft nu ook landelijk hulp aan het Rode Kruis gevraagd om te ondersteunen op de opvanglocaties. In Rotterdam zijn we begin november op pad geweest met een groep pas gearriveerde vluchtelingen voor een stadwandeling in de omgeving. Om de wijk te leren kennen en contacten te helpen leggen met lokale wijk-initiatieven die de vraag naar structurele dagbesteding kunnen oppakken. We hebben voor deze inzet een Ready2Help oproep verstuurd in de nabije omgeving van de opvanglocatie voor de vluchtelingen. Twee enthousiaste Ready2Helpers, zelf met een migratie-achtergrond, hebben voor een waardevolle middag gezorgd! Mogelijk gaan er ook nog op andere locaties Ready2Help vrijwilligers op pad.”

Noodhulpteam Plus (NHT+)

In actie bij een ramp
Een calamiteit kan zich op elk moment voordoen. Het Noodhulpteam (NHT) van het Rode Kruis staat altijd paraat. Of het nu gaat om opvang van geëvacueerde mensen of directe noodhulp, ze  ondersteunen ze de overige hulpdiensten zoals ambulances, politie en brandweer. Op basis van het regionaal risicoprofiel is er voor gekozen om in Rotterdam-Rijnmond te werken met teams met een aanvullende module op het landelijke NTH model; een NTH+.

Vrijwilligers van onze drie Noodhulpteams worden intensief getraind zodat zij assisterend aan de calamiteitenteams kunnen optreden in de hoofketen ten behoeve van T1 en T2 slachtoffers. In de praktijk betekent dit dat alle NHT+ vrijwilligers in onze regio zowel inzetbaar zijn in de hoofdketen als de nevenketen.  Daarnaast zijn er regelmatig grote oefeningen waarbij levensecht een bepaald rampscenario wordt nagespeeld. Dit gebeurt vaak in samenwerking met andere hulpdiensten.

Bekijk deze pagina voor meer informatie over het NHT+ in Rotterdam Rijnmond.

Bevolkingszorg

Ondersteunt bij noodsituaties
Bevolkingszorg ondersteunt de Nederlandse gemeenten en veiligheidsregio’s, die bij rampen en crises als eerste verantwoordelijk zijn voor het welzijn van hun inwoners. Hierbij staat zelfredzaamheid centraal: slachtoffers krijgen snel de juiste informatie en ondersteuning, zodat ze zichzelf snel weer kunnen redden. Onze hulpverleners zijn breed en flexibel inzetbaar, in kleine teams, op verschillende locaties en voor meerdere taken. Er is op de locatie altijd een teamleider aanwezig die verantwoordelijk is voor aansturing van de vrijwilligers.

Stel, je moet je huis tijdelijk verlaten. Door een overstroming, gaslek of een andere noodsituatie. Het is fijn te weten dat de vrijwilligers van het Rode Kruis er dan voor je zijn en opvang bieden bij een evacuatie. Deze vrijwilligers Bevolkingszorg begeleiden je naar een veiligere plek, zorgen dat je warm blijft en dat je voldoende te eten en drinken hebt.

Ready2Help

Het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis. Voor mensen die zich graag inzetten voor het Rode Kruis maar niet wekelijks tijd hebben voor vrijwilligerswerk. In Rotterdam-Rijnmond is er een unieke samenwerking met de politie-eenheid. Bij urgente vermissingen wordt het Ready2Help zoekteam opgeroepen op de politie te helpen bij de zoektocht. Om te mogen deelnemen aan deze inzet krijgen de Ready2Helpers een specifieke training aangeboden. Inschrijving in Ready2Help netwerk is noodzakelijk voor deelname.

Meest recente berichten

Logistiek

3 januari 2021

Zonder een goede logistiek is er geen hulpverlening mogelijk. Niet altijd even zichtbaar maar onmisb...

Lees meer