Rotterdam-Rijnmond
Word vrijwilliger Doneer

Noodhulp

Geplaatst op 04 januari 2020

De regio Rotterdam-Rijnmond is divers. Naast hulpverlening die we het hele jaar verzorgen is het het Rode Kruis ook inzetbaar bij calamiteiten en noodhulp.

  • Noodhulpteam Plus
  • Bevolkingszorg
  • Ondersteuning opvang vluchtelingen
  • Ready2Help

Noodhulpteam Plus (NHT+)

Een calamiteit kan zich op elk moment voordoen. Het Noodhulpteam (NHT) van het Rode Kruis staat altijd paraat ter ondersteuning van de ambulancedienst in opdracht van de GHOR. Op basis van het regionaal risicoprofiel is er voor gekozen om in Rotterdam-Rijnmond te werken met teams met een aanvullende module op het landelijke Rode Kruis-model van het Noodhulpteam; een Noodhulpteam Plus.  

Vrijwilligers van het Noodhulpteam worden intensief getraind zodat zij assisterend aan de hulpdiensten kunnen optreden in de hoofdketen ten behoeve van T1 en T2 slachtoffers. Daarnaast zijn er regelmatig grote oefeningen waarbij levensecht een bepaald rampscenario wordt nagespeeld. Dit gebeurt vaak in samenwerking met andere hulpdiensten. 

Bekijk deze pagina voor meer informatie over het NHT+ in Rotterdam-Rijnmond. 

Bevolkingszorg

Gemeentes zijn in Nederland verantwoordelijk voor het welzijn van hun inwoners, ook wel Bevolkingszorg genoemd. In tijden van incidenten of rampen staan de vrijwilligers van het Rode Kruis team Bevolkingszorg klaar om gemeentes hierbij te ondersteunen. Denk hierbij aan het inrichten van een opvanglocatie, een luisterend oor en evt. ondersteuning met EHBO. Hierbij staat zelfredzaamheid centraal. Onze hulpverleners zijn breed en flexibel inzetbaar, in kleine teams, op verschillende locaties en voor meerdere taken. Er is op de locatie altijd een teamleider aanwezig die verantwoordelijk is voor aansturing van de vrijwilligers. 

Ready2Help

Zou jij je graag inzetten voor het Rode Kruis, maar heb je niet elke week tijd voor vrijwilligerswerk? Meld je aan voor Ready2Help, het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis! Je wordt dan opgeroepen wanneer we extra handen nodig hebben, en je kunt zelf aangeven of het uitkomt. Meld je aan als Ready2Helper.

Het Rode Kruis heeft een samenwerkingsovereenkomst met de Politie. Bij een urgente vermissing kan de Politie de hulp van burger goed gebruiken. In gecoördineerd verband wel te verstaan. Daarom kunnen zij een beroep doen op het Ready2Help zoekteam van het Rode Kruis. Om als Ready2Helper oproepen te kunnen worden volg je eerst een instructieavond. Aanmelding bij het Ready2Help netwerk is hiervoor een eerste stap. Een uitnodiging voor een instructieavond ontvang je automatisch als deze worden gegeven (meestal 1x per jaar).  

Meest recente berichten

Onderdak

4 januari 2024

We vinden dat iedereen toegang moet hebben tot menselijk onderdak. We hebben daarom als missie om zo...

Lees meer