Drenthe
Word vrijwilliger Doneer

Hulpbereidheid en zelfredzaamheid jongeren: werk aan de winkel!

Geplaatst op 15 juli 2021

Het Rode Kruis Drenthe start komend schooljaar met gastlessen voor basisscholen en middelbare scholen. Uit onderzoek door het Rode Kruis blijkt dat de hulpbereidheid en zelfredzaamheid van kinderen en jongeren beter kan. Maar een klein deel weet wat te doen in een noodsituatie. Daarom start het Rode Kruis Drenthe in het nieuwe schooljaar met de gastlessen: ‘Help: EHBO skills voor jou’ in het basisonderwijs en ‘Hero of Humanity’ in het voortgezet onderwijs.

Angst en gebrek aan kennis van hulpbereidheid en zelfredzaamheid in een noodsituatie spelen een grote rol. Voor het Rode Kruis is dit reden om landelijk te werken aan de vergroting van deze hulpbereidheid en zelfredzaamheid. Dit gebeurt door het geven van gastlessen.

Het belang van de gastlessen is groot. “Het gebeurt regelmatig: een botsing met de fiets, een valpartij op het schoolplein of een bloedneus in de klas. Gelukkig loopt het meestal goed af. Maar weten leerlingen ook wat ze moeten doen wanneer dat niet zo is en er niet direct andere hulp in de buurt is? Om hen hierbij te helpen zijn er de gastlessen ‘Help: EHBO skills voor jou” op basisscholen”, aldus Jantiene Cats, projectleider hulpverlening Rode Kruis Drenthe. De gastles ‘Hero of Humanity’ is ingestoken op dilemma’s voor jongeren. Leerlingen worden in de lessen via een online dilemmaspel en video’s van jonge Rode Kruis vrijwilligers gestimuleerd na te denken over hun eigen hulpbereidheid en keuzes. Denk hierbij aan een situatie wanneer twee mensen op straat met elkaar in gevecht raken en iemand niet weet wat er aan de hand is. Ga je dan helpen of niet? De gastles helpt om een keuze te maken in zo’n situatie.

Vrijwilligers
Voor het geven van de gastlessen heeft het Rode Kruis Drenthe dringend behoefte aan educatievrijwilligers. Voldoende vrijwilligers helpen dit project te laten slagen. Het Rode Kruis biedt nieuwe vrijwilligers, naast een hele mooie ervaring, een uitgebreide training en verdere begeleiding gedurende het project aan. Wil jij graag meehelpen als vrijwilliger? Aanmelden kan via educatie.drenthe@rodekruis.nl.

Meest recente berichten