Flevoland
Word vrijwilliger Doneer

Bike-team: fietsende EHBO’ers bij evenementen  

Geplaatst op 07 maart 2023

Stel je voor: het is een bloedhete dag en je neemt deel aan een marathon. Opeens geeft je lichaam het op en ga je bijna onderuit. Wat doe je dan? Gelukkig is er het bike-team van het Rode Kruis, dat snel ter plaatse is. Met hun tassen vol medische benodigdheden, zijn deze hulpverleners de onzichtbare helden van het evenement. Ik sprak met Paul van Leeuwen, één van de Flevolandse leden van het bike-team, om te horen wat dit vrijwilligerswerk zo bijzonder maakt. 

Wat is het bike-team? 

Het biketeam van het Rode Kruis is een team van fietsende hulpverleners. Tijdens een evenement staat dit team klaar op verschillende punten langs de route om snel hulp te kunnen bieden bij noodgevallen. De teamleden zijn snel ter plekke, beoordelen de situatie, bieden verzorging en roepen, indien nodig, een ambulance op. Voorbeelden van evenementen waar het biketeam actief is zijn Koningsdag, een oldtimerdag of een marathon.  

Volledig uitgeruste fietsen 

Paul van Leeuwen is één van de Flevolandse leden van het bike-team. Hij vertelt met enthousiasme over dit vrijwilligerswerk. “Elk van ons heeft een mountainbike met een tas op de drager. In deze tas hebben we verbandmiddelen en een AED om snel hulp te kunnen bieden in noodsituaties. Daarnaast hebben we bij sommige evenementen een eenwielige aanhanger, met materiaal om oververhitting mee te behandelen. Blijkt bij een temperatuurmeting dat iemand een hitteberoerte heeft, dan kunnen we ze snel af laten koelen met in ijswater gedrenkte handdoeken.” 

De Rode Kruis-fietsen van het bike-team zijn uitgerust met verbandmiddelen en een AED

Strakke organisatie 

Het bike-team is een belangrijke aanvulling op de hulpverlening bij evenementen en outdoor activiteiten. Door de juiste voorbereidingen te treffen en door de juiste middelen in te zetten, kan het bike-team een waardevolle bijdrage leveren aan de veiligheid van het evenement. 

“Bij grotere evenementen zijn er vaak centralisten in een speciaal opgezette meldkamer,” legt Paul uit. “Dit zijn vrijwilligers die ervoor zorgen dat de hulpverleners goed in verbinding staan. Als er een melding bij de meldkamer binnenkomt, stuurt de inzetleider het juiste bike-duo naar de plaats van het incident. Zodra de eenheid ter plekke is, koppelen deze bikers terug naar de inzetleider en de centralisten. Dat maakt een efficiënte hulpverlening mogelijk.” 

‘Meerdere mensen op apegapen’ 

Op de vraag of Paul nog bijzondere anekdotes heeft over dit vrijwilligerswerk, hoeft hij niet lang na te denken. “Tijdens de marathon van Amsterdam was het behoorlijk heet,” vertelt hij. “Op de Amstelveenseweg lagen meerdere mensen op apegapen. We werken normaal als duo maar moesten ons dus opsplitsen. Ook riepen we de hulp in van extra bike-teams. Uiteindelijk moesten vijf van die deelnemers met de ambulance worden afgevoerd.” 

Het is af en toe dus flink aanpoten bij het bike-team. “Dat was wel even een gespannen situatie,” knikt Paul. “Maar aan de andere kant: ik schep graag orde in de chaos.” In het dagelijks leven is Paul is verpleegkundige op de spoedeisende hulp.  

Ook meefietsen? 

Het bike-team van Flevoland is in 2018 opgericht en bestaat uit ongeveer 15 vrijwilligers. Iedere regio zo’n bike-team, met een landelijk totaal van ongeveer 450 vrijwilligers. “Je bent niet per se gebonden aan je regio,” legt Paul uit. “Leden mogen zich inschrijven voor evenementen in het hele land, gewoon via Tools.” 

Moeten nieuwe kandidaten een medische achtergrond hebben, net als Paul? “Nee,” schudt hij zijn hoofd. “Als je zelfstandig hulp kunt verlenen, in vorm bent en een beetje affiniteit hebt met fietsen, ben je geschikt voor deze klus. Je komt in een bont gezelschap terecht en maakt evenementen zo op een heel andere manier mee!” 

Wil je deel uitmaken van het bike-team, dan zijn er wel wat formaliteiten. Paul: “Je moet EHBO-ervaring opdoen, een cursus in portofoon-communicatie volgen en de cursus Evenementen Eerste Hulpverlener hebben gevolgd. Als je de fysieke inspanning aankunt, ben je van harte welkom,” sluit Paul af. 

Meest recente berichten