Fryslân
Word vrijwilliger Doneer

EHBO cursus in Friesland volgen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Weet jij wat je moet doen bij bewusteloosheid of een hersenschudding? Kun jij jouw kind, vader, moeder of collega helpen als dat nodig is? Zorg dat je weet wat je moet doen. Bij een ongeval ben je er immers als eerste bij.

Aanbod EHBO-cursussen

Rode Kruis Fryslân bied een groot aantal EHBO-cursussen e​n voorlichtingen aan in Friesland.
Uiteraard gegeven door ervaren EHBO-instructeurs. Overtuigd? Start direct al thuis met de theorie en volg daarna de praktijklessen bij jou in de buurt of op locatie.

Welke EHBO-cursus past bij jou?

7,6mln.

ongevallen per jaar in Nederland

Start direct thuis met de theorie van EHBO (E-learning)

Al onze EHBO- cursussen bestaan uit een online theoriegedeelte (e-learning) met een of meerdere aansluitende praktijklessen. De tijd die je er aan besteed verschilt per cursus.

Na je inschrijving kun je thuis direct starten met theorie op jouw eigen moment. De e-learning is opgedeeld in modules en wordt per module afgerond met een toets. Je kunt tussendoor pauzeren en op een later moment weer verder gaan. De e-learning hoef je dus niet in één keer af te ronden. Wanneer je geslaagd bent voor de e-learning, ben je klaar voor het volgen van de praktijkles(sen).

Praktijklessen EHBO-cursus

Het Rode Kruis Fryslan heeft als doel zo veel mogelijk mensen hulpvaardig te maken. Daarom zijn de praktijklessen van de EHBO-cursussen in Friesland voor elk deel van de provincie (en daar buiten) goed bereikbaar.

Maandelijks organiseren we onze EHBO cursussen in de Rode Kruis gebouwen van Drachten, Leeuwarden en Sneek. Uiteraard is, in overleg, een cursus op een andere (eigen) locatie ook mogelijk.

ehbo cursus kinderen rode kruis

Uitgebreide EHBO aan volwassenen en kinderen (EH4310)

Deze cursus wordt het meest gekozen

In deze meest complete EHBO-cursus leer je alles over het verlenen van eerste hulp aan kinderen en volwassenen bij de meest voorkomende ongelukken en verschillende ernstige situaties. Na het volgen van deze cursus weet jij wat je moet je doen, zowel bij ernstige als minder ernstige situaties.

 • Meest complete cursus;
 • Ook geschikt voor professionals;
 • Europees erkend Rode Kruis certificaat na afloop.

Praktische informatie Uitgebreide EHBO-cursus

 • 16 uur online voorbereiding via E-learning;
 • 8 uur praktijk op locatie;
 • De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze cursus*.

Prijs: € 260,- (incl. btw)

ehbo cursus volwassenen rode kruis

Uitgebreide EHBO aan volwassenen (EH4110)

Je zit met een vriend gezellig aan tafel. Ineens verslikt jouw tafelgenoot zich. Hij loopt blauw aan en dreigt te stikken. Weet jij wat je moet doen? Op zo’n moment betekent kennis van EHBO het verschil tussen leven en dood. Maar ook bij minder ernstige situaties is het belangrijk dat je weet wat je moet doen om erger te voorkomen. In een cursus EHBO aan volwassenen leer je wat je moet doen bij de meest voorkomende ongevallen.

Praktische informatie EHBO aan volwassenen

 • 14 uur online voorbereiding via E-learning;
 • 6 uur praktijk oefeningen op locatie;
 • De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze cursus*;
 • Europees erkend Rode Kruis certificaat na afloop.

Prijs: € 185,- (incl. btw)

ehbo cursus kinderen rode kruis

EHBO aan baby’s en kinderen (EH3112)

Zeker bij kinderen komen ongevallen in en rond het huis vaak voor. Vallen, verslikken of branden: als het gebeurt, wil jij precies weten wat je moet doen. Door een cursus EHBO aan baby’s en kinderen te volgen, leer jij hoe je op tijd de juiste handelingen verricht. Zo weet jij in geval van nood altijd hoe je jouw kind direct kan helpen.

 • Meest gekozen cursus voor ouders en gastouders;
 • Wet IKK goedgekeurd certificaat;
 • De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze cursus*.

Praktische informatie EHBO cursus aan baby’s en kinderen

 • 6 uur online voorbereiding via E-learning;
 • 4 uur praktijk op locatie.

Prijs: € 125,- (incl. btw)

ehbo cursus volwassenen rode kruis

Cursus leren Reanimeren en het gebruiken van een AED (EH2110)

Iedere week krijgen 300 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Reanimatie door omstanders verdubbelt de kans op overleving, zeker wanneer hier snel mee wordt gestart. In de cursus Reanimatie en AED leer je reanimeren en hoe je een AED gebruikt. Tijdens de cursus leer je hoe je controleert of een slachtoffer bij bewustzijn is en of deze persoon nog ademt. Ook het geven van borstcompressies en beademen komen aan bod.

Praktische informatie cursus leren Reanimeren en het gebruiken van een AED

 • Uitgebreid oefenen op reanimatiepoppen;
 • 2 uur online voorbereiding via E-learning;
 • 2 uur praktijk op locatie;
 • De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze cursus*;
 • Europees erkend Rode Kruis certificaat na afloop.

Prijs: € 70,- (incl. btw)

Herhalingscursussen EHBO

Volg een herhalingscursus om jouw EHBO-kennis en vaardigheden scherp te ho​uden. Met onze herhalingscursussen kun je jouw EHBO-diploma, dat na 2 jaar verloopt, geldig houden.

Wat leer je tijdens de herhalingscursus EHBO?

​In een herhalingscursus EHBO worden alle onderwerpen met de laatste inzichten herhaald en, indien van toepassing, praktijkvaardigheden opnieuw getraind.

Bekijk alle herhalingscursussen

82%

volgt een herhaalcursus

EHBO op school

Onze EHBO-instructeurs geven EHBO-cursussen op middelbare scholen, mbo’s en hbo’s in heel Friesland. Het mooiste, wij komen naar school toe. In overleg kijken we welke EHBO-cursus het beste bij jouw school past. De leerlingen/studenten kunnen onder andere leren hoe ze iemand reanimeren, een bloeding stelpen en wat ze doen wanneer iemand bevangen is door de warmte. Aan het einde van de cursus gaan ze naar huis met een EHBO-certificaat in hun zak!

Heeft de school geen budget om iedereen een cursus te laten volgen? Geen zorgen! Bedenk een leuke actie en haal geld op. Hiermee wordt de EHBO-cursus een stuk betaalbaarder!

EHBO-cursus op locatie in Friesland

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook op kantoor, in de klas, het hockeyveld en tijdens gym. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten hoe ze anderen in nood kunnen helpen. Volg bijvoorbeeld een reanimatiecursus op kantoor, een Wet IKK goedgekeurde cursus EHBO aan baby’s en kinderen op de kinderopvang of een cursus Sport EHBO met het voetbalteam in de kantine. Of misschien werk je in de Horeca en wil je samen met je collega’s een workshop Eerste hulp bij Drank en Drugs volgen. In overleg is heel veel mogelijk!

Onze EHBO-instructeurs komen graag bij je langs, waar je maar wilt. Hiervoor moeten minimaal zes mensen deelnemen aan de cursus.

Vraag naar de mogelijkheden: Jeannette Faber: 06 -46092295 ehbo.friesland@rodekruis.nl

Wij denken graag met je mee!

Sport EHBO

Sporten is hartstikke gezond, maar een blessure of ongeluk zit in een klein hoekje. Met de juiste voorbereiding zorg je dat jij en/of jouw kinderen/clubgenoten veilig kunnen sporten. Maak je sportclub klaar voor EHBO!

Onze EHBO-instructeurs komen graag bij jouw club langs voor een cursus of workshop EHBSO. Hiervoor moeten minimaal zes mensen deelnemen aan de cursus. Voor meer informatie bel of mail dan met Jeannette Faber: 06 -46092295 ehbo.friesland@rodekruis.nl.

Wij denken graag met je mee!