Bij het Rode Kruis zijn vele vrijwilligers actief in hulpverlening tijdens evenementen, rampen en noodsituaties. Een van hen is Yara Tobé (24 jaar). Haar volgen we vanaf het begin van haar Rode Kruis carrière. Van de eerste lessen tot het behalen van haar EHBO-diploma, en van haar eerste stagedienst tot het voltooien van haar opleiding – Yara neemt je mee op haar reis als EHBO’er in wording. In dit eerste deel vertelt Yara hoe haar weg naar EHBO’er begon: “Een schaafwond hier, een beetje bloed daar – het moment was aangebroken om echt in actie te komen! Het voelde goed om de geleerde vaardigheden nu in de praktijk toe te passen.”
Door: Yara Tobé, vrijwillig reporter Gooi & Utrecht

Yara begon dit jaar als vrijwillig reporter in het communicatieteam van district Gooi en Utrecht. Al snel kreeg ze het ‘Rode Kruis-virus’ te pakken en besloot ze ook EHBO op evenementen te willen doen. “Als vrijwillig reporter voor het Rode Kruis kreeg ik de kans om de cursus Uitgebreide Eerste Hulp bij Ongelukken voor volwassenen, baby’s en kinderen te volgen én EHBO-vrijwilliger te worden. Hoe word je eigenlijk vrijwillig Eerstehulpverlener bij het Rode Kruis? Ik neem je mee door mijn opleidingstraject – van de eerste online lessen tot mijn allereerste inzet.”
De eerste stap: online zelfstudie
“Het begint allemaal met een online zelfstudie. Lekker vanuit huis, met een kop koffie erbij, werk je door een reeks modules heen die je klaarmaken voor de praktijk. Van kleine schaafwonden tot ernstige oververhitting, van wespensteken tot levensreddende reanimaties – alle mogelijke situaties komen aan bod. Door de bijbehorende toetsvragen in te vullen check je meteen of je de stof goed beheerst. Zo leer je stap voor stap wat te doen in geval van nood. Ideaal, want op deze manier kun je je eigen tempo bepalen én ben je goed voorbereid op de praktijk.”
Praktijkdag Eerstehulpverlener: het echte werk begint
“Na de e-learning was het op 14 september tijd voor het echte werk: de praktijkdag. Samen met andere cursisten zetten we de theorie om in actie. Onder begeleiding oefenden we met reanimaties bij baby’s, kinderen en volwassenen. Maar dat was nog niet alles: ook het geven van buik- en rug stoten, het aanleggen van drukverbanden en het gebruik van hemostatisch gaas en een tourniquet kwamen voorbij. Alle skills die je nodig hebt als vrijwillig Eerstehulpverlener.”

“Het was een intensieve, maar ontzettend leerzame dag. De voldoening was groot toen we aan het eind van de middag allemaal ons EHBO-diploma in ontvangst mochten nemen. Naast de praktische skills was het ook leuk om de andere Rode Kruis-leden te leren kennen en te horen waarom zij Eerstehulpverlener wilden worden.”
Klaar voor actie: Rode Kruis-kleding ophalen
“Met het diploma op zak was het tijd voor de volgende stap: mijn eigen Rode Kruis-kleding ophalen. Op het hoofdkantoor van district Gooi en Utrecht mocht ik mijn setje kleding passen en uitzoeken. Met het rode uniform in handen voelde het ineens heel echt. Ik was klaar voor mijn eerste inzet als Eerstehulpverlener!”

Mijn eerste stagedienst: de Epilepsie Loop
“Op 12 oktober was het dan echt zover: mijn allereerste stagedienst. Tijdens de EpilepsieLoop in Amersfoort liepen ruim 400 deelnemers om aandacht te vragen voor epilepsie en geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek. Best spannend, zo’n eerste keer, maar gelukkig had ik mijn buddy Marrijn – een ervaren EHBO’er die me begeleidde,” vertelt Yara.

“Voor de start nam mijn buddy de inhoud van de EHBO-tassen met me door. Alles bleek slim ingedeeld: in het rode tasje zat alles voor verwondingen, in het blauwe alles voor temperatuur gerelateerde problemen, en zo verder. Ook bespraken we de inzetbrief, waarin stond wat we konden verwachten die dag. Zo wisten we waar de mogelijke risico’s lagen en bij wie we terecht konden voor ondersteuning.”
En toen was het zover: “De eerste hulpvragers kwamen binnen. Een schaafwond hier, een beetje bloed daar – het moment was aangebroken om echt in actie te komen! Voor het eerst bracht ik de theorie uit de cursus tot leven: wonden ontsmetten, pleisters plakken en de benodigde Hulpverlening Formulieren invullen. Het voelde goed om de geleerde vaardigheden nu in de praktijk toe te passen.”
“De stagedienst was niet alleen een mooie eerste praktijkervaring, maar ook een gezellige dag. Het was geweldig om te zien hoe de deelnemers zich vol overgave inzetten voor het goede doel: geld ophalen voor wetenschappelijk onderzoek naar Epilepsie. Bovendien was het fijn om samen te werken met andere hulpverleners. En alsof dat nog niet genoeg was, werden we de hele dag door getrakteerd op koffie, een heerlijke lunch en zelfs bittergarnituur door de organisatie. Een betere start had ik me niet kunnen wensen!”
Vooruitblik: de volgende inzet
“Ben je benieuwd waar mijn EHBO-reis me de volgende keer brengt? Bij welke inzet ik opnieuw de handen uit de mouwen mag steken? Blijf dan vooral mijn verhaal volgen – wie weet kom ik je tegen bij één van de aankomende evenementen?! En misschien, hopelijk, inspireert mijn ervaring jou wel om ook EHBO’er te worden bij het Rode Kruis.”
Wil jij ook aan de slag als Basis Eerstehulpverlener? Reageer nu en ga nét als Yara aan de slag.