Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis brengt gevluchte Oekraïners naar opvanglocaties

Geplaatst op 11 maart 2022

Vrijwilligers van het Rode Kruis brengen gevluchte Oekraïners die in Nederland aankomen naar verschillende opvanglocaties in Nederland. Ook Rode Kruisers in district Gooi & Utrecht zetten zich hiervoor in.

Miljoenen Oekraïners zijn op de vlucht. Ook in Nederland zoeken veel mensen onderdak. Rode Kruis-vrijwilligers helpen onder andere bij het vervoer van de vluchtelingen naar een plek om te slapen. “Als een opvang vol is, wordt het Rode Kruis gebeld om ze naar een andere opvanglocatie te brengen”, vertelt Claudia Lambregste, projectleider Begeleid Vervoer Noord-West. Hiervoor werkt het Rode Kruis samen met de politie, gemeenten, de NS, veiligheidsregio’s en de opvanglocaties. “De gemeente of beveiliging van een opvanglocatie belt ons en vertelt hoeveel vluchtelingen opgehaald moeten worden. Het zijn vaak gezinnen of mensen die alleen gevlucht zijn, ook zijn er veel huisdieren en die vervoeren wij ook.”

Zo’n 250 vrijwilligers door het land verspreid staan hiervoor stand-by. Ook Rode Kruisers van district Gooi & Utrecht helpen mee op locaties verspreid door het land, zoals in Amsterdam. “We staan de hele nacht klaar om vluchtelingen die met de trein binnenkomen op station Amsterdam Centraal te vervoeren naar een opvanglocatie. Ook bij het politiebureau worden vluchtelingen door het Rode Kruis opgehaald. De politie ziet bijvoorbeeld vluchtelingen lopen op straat die opzoek zijn naar een opvangplek en neemt ze mee naar het politiebureau. Zij bellen vervolgens ons op om ze op te halen en naar een opvanglocatie te brengen.”

Redacteur: Esther Kiemel

Meest recente berichten