De gevluchte Oekraïners zijn vaak dagenlang onderweg voordat ze in Nederland aankomen. Op Utrecht Centraal vangt het Rode Kruis, samen met andere organisaties, de mensen op.
Vrijwilligers en Ready2Helpers van het Rode Kruis ontvangen elke dag op station Utrecht Centraal gevluchte Oekraïners. Vervolgens brengen de vrijwilligers brengen de Oekraïners naar de tijdelijke opvanglocatie in de Jaarbeurs waar ze tot rust kunnen komen. Dit is een samenwerking met het Leger des Heils, Vluchtelingenwerk Nederland en de gemeente.
Aankomst op Utrecht Centraal
Veel gevluchte Oekraïners komen met de trein aan. Ook op Utrecht Centraal druppelen dagelijks mensen binnen. Vrijwilligers vangen hier de Oekraïners op. Ze staan hiervoor verspreid op strategische plekken op het perron, in de hal bij de roltrappen en bij alle uitgangen van het station. Bijvoorbeeld wanneer een internationale trein uit Duitsland komt. Hiervoor wordt onder andere samengewerkt met de NS. Conducteurs houden een oogje in het zeil en geven door wanneer Oekraïners in de trein naar Utrecht zitten. Ready2Helpers en vrijwilligers van het Humanitair Servicepunt hebben herkenbare Rode Kruis-hesjes aan en houden een afbeelding van de Oekraïense vlag vast. De Oekraïners weten dan dat het Rode Kruis er is om ze te helpen. De mensen worden vervolgens op hun gemak gesteld, de vrijwilligers vertellen dat ze veilig zijn en er zij vragen of ze hulp nodig hebben.
Doorstroomlocatie de Jaarbeurs
De vrijwilligers brengen de aangekomen Oekraïners naar de noodopvang in de Jaarbeurs gebracht. Hier worden ze geregistreerd en kunnen ze een Burgerservicenummer aanvragen. Voor noodgevallen zijn (medische) hulpverleners aanwezig, zoals EHBO’ers van het Rode Kruis en een psycholoog. Verder krijgen de gevluchte mensen eten en drinken en kunnen ze even uitrusten. Door een matchingbureau wordt vanuit de Jaarbeurs een opvanglocatie voor langere periode geregeld, zoals een hotel of panden die zijn omgebouwd tot ruimtes met meerdere slaap- en woonkamers. De Oekraïners die in de avond of nacht aankomen slapen één nacht in de Jaarbeurs en gaan de dag erna naar een langdurige opvangplek.
Uitdagingen
Veel Oekraïners zijn al een week onderweg voordat zij in Nederland aankomen. De meesten zijn vooral bekend met Amsterdam. Veel mensen reizen daarom graag naar de hoofdstad. “Dat maakt het soms lastig voor onze vrijwilligers om de Oekraïners te overtuigen dat zij hier ook goed opgevangen worden”, vertelt Rode Kruis-coördinator Eric Lamers. “Gelukkig gaat dit steeds beter, mede door het gebruik van een omroepsysteem in de trein. Van tevoren wordt in het Oekraïens aan de gevluchte mensen verteld dat zij in Utrecht kunnen uitstappen en dat zij hier opgevangen worden.”
Andere Humanitaire Servicepunten
Op Amsterdam Centraal opende het eerste Humanitair Servicepunt. Ook hier vangen dagelijks Rode Kruisers, in samenwerking met andere organisaties, de Oekraïners op. Zij worden door het Rode Kruis met een busje naar de noodopvanglocatie in de RAI gebracht. Andere hulppunten, zoals in Amersfoort, gaan open wanneer het drukker wordt. Dit wordt gemonitord.
Redacteur: Esther Kiemel