Locatie in beeld: Utrecht
“Alle hens aan dek, dit wordt een drukke dienst!” Bij grote (sport)evenementen zoals de Utrecht Marathon, Halve van de Haar, en Koningsnacht is er bij locatie Utrecht altijd wat te doen. En dat mag ook wel, want locatie Utrecht heeft de meeste vrijwilligers van het district. “We hebben een grote club om op te bouwen en veel grote evenementen. Dat zorgt voor veel flexibiliteit en vrijheid. Voor ieder wat wils,” vertelt vrijwillig coördinator Vrijwilligersmanagement Mischa van Maurik.
In totaal zijn er bij locatie Utrecht ongeveer 80 actieve vrijwilligers en nog ruim 40 aspirant-hulpverleners die hopelijk de komende maanden hun opleidingen en stageperiode afronden. Het is een grote groep vrijwilligers, maar minstens zo betrokken bij het Rode Kruis, vertelt Mischa: “Met zo’n grote groep kun je niet iedereen kennen, maar het betekent wel dat er voor iedereen een plek is. Zolang je je maar wil inzetten voor elkaar en voor een ander.”
Ontwikkelen en uitdagen
Onder de groep vrijwilligers van locatie Utrecht zijn alle leeftijden vertegenwoordigd. “Onze vrijwilligers zijn echt van 18 jaar tot in de 80. In de logistiek, eerste hulp en alles daar omheen. Sommigen hebben jarenlange ervaring, anderen zijn nog piepjong in hun Rode Kruis-loopbaan,” vertelt Mischa. In het dagelijks leven werkt hij als planner bij de politie. Acht jaar geleden besloot hij dat hij meer wilde doen met zijn BHV-kennis. Na eerst actief te zijn geweest voor Serious Request en als spelleider van ‘Hero of Humanity’ bij het Rode Kruis, werd hij ook eerstehulpverlener: “Je kunt je bij het Rode Kruis echt ontwikkelen en uitdagen. Veel van de studenten die bij ons beginnen, zijn bijvoorbeeld op zoek naar een verrijking van hun cv. Als je dan eenmaal meedraait, zie je ook hoe leuk het is. Het samenwerken met elkaar én natuurlijk het helpen van mensen. Praktisch en hands-on. Zeker bij de inzetten in Utrecht en omgeving.”
Het verschil maken voor hulpvragers
Grote inzetten in Utrecht zijn bijvoorbeeld Koningsnacht en de Utrecht Marathon. Dit zijn twee heel verschillende evenementen, maar beide vereisen tientallen actieve hulpverleners en trekken veel mensen die hulp nodig hebben. Vrijwilliger Isa was erbij: “Tijdens de Utrecht Marathon kwamen door de snel oplopende temperaturen veel mensen in de problemen. Dan wordt het best even spannend, maar je ziet tegelijkertijd ook dat je werk er echt toe doet. Met een sterk team van vrijwilligers van locatie Utrecht én andere buurlocaties breng je zo’n inzet dan toch tot een goed einde. Dat geeft een kick. En het is natuurlijk leuk dat je in je eigen stad actief bent. Je krijgt op dit soort evenementen ook veel mee van de sfeer.”
Ook qua kleinere evenementen heeft de locatie veel te bieden. Mischa’s eerste inzet acht jaar geleden was bij het Fonteyn Festival, en sindsdien probeert hij er ieder jaar weer bij te zijn: “Het is gewoon zo leuk. Op een gegeven moment ken je de organisatie, de mensen, het soort publiek. Dat voelt als thuiskomen, en het is een unieke ervaring dat je daar een rol in kunt spelen. Je komt op plekken waar je anders niet komt.”
Eigen draai geven aan vrijwilligerswerk
Bij locatie Utrecht volgen de vrijwilligers in totaal vijf opleidingsavonden per jaar. Vier dagen staan in het teken van de theorie van eerste hulp verlenen, gecombineerd met een stuk praktijk. Daarnaast is er één dag gericht op verschillende casussen met LOTUS-slachtoffers. Mischa: “Verder zoeken we elkaar ook sociaal op. Elke maandagavond eten we samen met een groep van onze vrijwilligers. Dit is vrijblijvend, geen verplichting. Niet iedereen heeft daar behoefte aan, en dat is ook helemaal oké. Je bepaalt zelf je sociale vrijheid. Maar ik vind het erg leuk om elkaar ook buiten de actie om te leren kennen.”
Sterre is vrijwilliger bij de locatie en sluit regelmatig aan op maandagavond: “Het is een leuke club zo bij elkaar. Ik vind het heel fijn dat je hier je eigen draai kunt geven aan je vrijwilligerswerk. Zelf draai ik op allerlei plekken in het land mee, in allerlei functies. Zowel bij de Utrecht Marathon of Koningsnacht als bij de Zwarte Cross, Pinkpop of Dam tot Damloop. Ik hou van de afwisseling. En als ik dan na zo’n inzet weer in Utrecht samenkom, dan is het heel fijn dat je die ervaringen met elkaar uit kunt wisselen. Sparren, ventileren en gezellig napraten: ik vind het top!”
Ook vrijwilliger worden?
Wil jij je aansluiten bij deze enthousiaste groep vrijwilligers in Utrecht, of op één van onze andere locaties? Solliciteer direct op één van de vacatures of ga het gesprek aan over de mogelijkheden.