Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Haal het Rode Kruis in de klas

Geplaatst op 03 januari 2023

Het Rode Kruis Gooi en Utrecht verzorgt gastlessen en voorlichtingen op scholen. We behandelen diverse thema’s zoals eerste hulp, hulpbereidheid, noodhulp, natuurrampen, maar ook oorlogen en bijbehorende regels. Samen vergroten we de zelfredzaamheid, hulpbereidheid en bewustwording van noden in de wereld bij jouw leerlingen en studenten.

Wij bieden de volgende gastlessen en cursussen voor het onderwijs:

HELP! EHBO skills voor jou: Basisonderwijs Basisonderwijs
Red Hero Kids Run: Basisonderwijs
Hero of Humanity: Vo en mbo
Humanity Game: Vo en mbo
Regels in tijden van oorlog: Vo, mbo, hbo en wo
EHBO cursussen: Vo, vso, mbo, hbo en wo

HELP! EHBO-skills voor jou                                       

Kinderen zijn hele goede en adequate hulpverleners. Ze kunnen mensen in nood herkennen, 112 bellen en de eerste levensreddende handelingen verrichten. Met het lespakket HELP! EHBO-skills voor jou ondersteunt het Rode Kruis leerkrachten om het onderwerp eerste hulp te behandelen in de klas. Van digitaal lesmateriaal tot een praktijkgerichte EHBO-les of een EHBO-spel buiten op het schoolplein. We stimuleren hiermee het zelfvertrouwen van kinderen om daadwerkelijk iets te kunnen betekenen in geval van nood. Iedereen kan iets doen! Onze voorlichters zijn stuk voor stuk gecertificeerde EHBO’ers die echt impact maken op de leerlingen.

EHBO-les

Deze praktijkgerichte les leert kinderen vanaf groep 5 over de 4 stappen van EHBO, wat je moet doen bij bewusteloosheid, hoe je een verbandje aanlegt en wat je moet doen bij een verstuiking. Deze EHBO-handelingen gaan ze zelf in de klas met hulp van onze Rode Kruis-voorlichters verrichten.

EHBO-spel de Pleisterrace

Toch liever een actieve activiteit combineren met kennis over eerste hulp? Dan is de Pleisterrace een superleuk én leerzaam middel om in te zetten. Op een levensgroot speelzeil verzamelen kinderen met de spelleider van Rode Kruis Gooi en Utrecht zo veel mogelijk pleisters door EHBO-opdrachten en vragen te beantwoorden. Inzetbaar voor de middenbouw en bovenbouw.

Red Hero Kids Run

Kom in actie met jouw school en organiseer de ‘Red Hero Kids Run’-sponsorloop. Voor de Rode Kruis-afdeling bij jou in de buurt óf een grote, ernstige natuurramp verder weg. Onze Rode Kruis-voorlichters komen uiteraard graag langs voor een gastles om een actie in te leiden. Een sponsoractie in het basisonderwijs is een leuke activiteit voor de jaarlijkse projectweek, de Koningsspelen of een sportdag.

Hero of Humanity

Stel je voor… je bent met vrienden op een festival. Ineens hoor je een harde knal, is er rook en hoor je overal gillende mensen. Je weet niet wat er aan de hand is en of je zelf gevaar loopt. Wat doe je? Ga je helpen, of niet? Dit is één van de dilemma’s die jongeren krijgen voorgeschoteld bij Hero of Humanity. De inhoud van de gastles stimuleert studenten na te denken over hun eigen hulpbereidheid en de keuzes die ze maken. Dit interactieve programma is gemaakt voor leerlingen en studenten in de leeftijd van 16 tot 25 jaar en sluit aan bij de Burgerschapsuren. Het duurt 1 lesuur.

Humanity Game

Welke hulp zet een Rode Kruis noodhulpteam in na een tyfoon op de Filipijnen? Bij de ‘Humanity Game’ kruipen leerlingen in de huid van Rode Kruis-hulpverleners. Aan de hand van indrukwekkende video’s over diverse rampen beoordelen zij welke hulpgoederen de mensen in de getroffen gebieden het hardst nodig hebben. Welk noodhulpteam maakt de meeste juiste keuzes? Onder begeleiding van een Rode Kruis spelleider uit Gooi en Utrecht spelen leerlingen uit het voortgezet onderwijs en het mbo dit uitdagende spel.

Regels in tijden van oorlog

Respect voor de menselijke waardigheid in de meest onmenselijke omstandigheden. Dat is de kern van zowel het humanitair oorlogsrecht (HOR) als het Rode Kruis. Dit is niet toevallig. Het Rode Kruis is ontstaan in dezelfde periode en vanuit hetzelfde gedachtegoed als de Verdragen van Genève.

Het humanitair oorlogsrecht gaat over oorlogvoering en bestaat uit diverse regels. Het doel is simpel: het beperken van de schadelijke gevolgen van een gewapend conflict om zo menselijk lijden te voorkomen. De regels zijn gemaakt om de mensen te beschermen die niet meevechten of kunnen vechten in het conflict.

Gastles Humanitair Oorlogsrecht

Ben je benieuwd naar de regels die gelden tijdens een gewapend conflict? De HOR-voorlichters van het Rode Kruis Gooi en Utrecht komen graag langs bij jou in de klas (vanaf voortgezet onderwijs) of vereniging om een gastles te geven.

EHBO cursus – vanaf 12 jaar

Jaarlijks komen 140.000 jongeren (0-18 jaar) terecht op de Spoedeisende Hulp (SEH) van een ziekenhuis. Voor jongeren die leren hoe ze eerste hulp moeten verlenen, komt dat niet alleen nu maar ook later op de werkvloer van pas. Met name voor jongeren die in de sectoren zorg en de bouw terechtkomen, geldt een verhoogd risico op ongevallen. In veel sectoren is bovendien een EHBO-certificaat verplicht. We organiseren EHBO-cursussen op maat. We komen langs voor klassikale cursussen in combinatie met een online voorbereiding die jullie zelf al kunnen doen.

Spreekt een van deze Rode Kruis onderwerpen je aan? We komen graag langs!

Neem voor meer informatie contact op met voorlichting.utrecht@rodekruis.nl of bel naar 06 18965950.

Meest recente berichten

Voedselhulp

10 januari 2023

Helaas zijn er in Nederland heel veel mensen die in voedselnood leven. Het Rode Kruis helpt mensen d...

Lees meer