Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

Boordevol ambities: Rik Overveld

Geplaatst op 05 juni 2023

Het Rode Kruis draait grotendeels op gemotiveerde vrijwilligers, we maken kennis met een kanjer uit Zoetermeer: Rik Overveld is pas 19 jaar maar zit boordevol ambities.

Hij woont nog bij zijn ouders in Zoetermeer. Dit jaar rond hij zijn studie Aviation Operations af en maakt daarna een overstap naar de zorg. ICT en techniek heeft wel zijn interesse maar gaandeweg is hij er achter gekomen dat de zorg toch meer “zijn ding” is. Zijn ultieme droom is om te gaan werken op een ambulance. Als alles mee zit kan hij dit jaar starten met de vierjarige opleiding Medisch Hulpverlener. Daarna volgt er nog een traineeship. 

Rik Overveld: “dit is het echie!”

Hoe ben je bij het Rode Kruis terecht gekomen? 

“Het besef dat ik toch meer in de zorg wilde gaan doen kwam gaandeweg mijn huidige studie. Het volgen van een EHBO-opleiding leek mij een mooie invulling hiervan. Nu ruim een jaar geleden ben ik begonnen met de basis-EHBO opleiding. Ik heb deze cursus gevolgd in Vlaardingen omdat op dat moment geen cursus was in Zoetermeer. Na deze opleiding ben ik vrijwilliger geworden bij het Rode Kruis. Heb deze cursus dus zelf moeten betalen (haha)”. 

Wat zijn je ambities binnen het Rode Kruis? 

“Toen ik me aanmeldde als vrijwilliger bij het Rode Kruis in Zoetermeer werd mij direct het advies gegeven om me te gaan bekwamen als EHV’er (evenementenhulpverlener). Hiervoor heb ik inmiddels de basis-EHV cursus gevolgd. Nu ben ik begonnen met een vervolgcursus en ga daarna nog diverse modules halen. Zo wil ik graag de training “bevolkingszorg” gaan volgen en een specifieke training voor het Biketeam in Haaglanden. Daarna wil ik graag toetreden bij het Noodhulp Team (NHT). Hiervoor zal ik me dus ook moeten bekwamen”. 

‘Het is dan fantastisch om als EHV’er onderdeel te mogen zijn van het team’

Word je nog regelmatig ingezet als EHV’er?

“Ik ben niet iemand die gaat zitten wachten totdat ik gevraagd wordt voor een evenement. Er is genoeg aanbod. Het liefst draai ik grote evenementen zoals de marathon in Amsterdam. De hectiek bij dit soort evenementen is geweldig. Ik zeg dan bij mezelf: “dit is het echie!” Het is dan fantastisch om als EHV’er onderdeel te mogen zijn van het team. Maar kleinere evenementen vind ik ook prima. Sinds mei 2022 heb ik ongeveer 70 à 80 diensten gedraaid. In 2022 ben ik maar liefst 260 uur ingezet. En dat doe ik met liefde”. 

Heb je nog wel eens wat meegemaakt tijdens je dienst? 

“Het valt wel mee. Ik heb nog geen reanimatie meegemaakt. Maar dat zal ongetwijfeld nog wel eens komen. Ik zie daar niet tegenop. Je moet goed kunnen relativeren en intuïtief kunnen handelen. Soms ben ik nog wel wat onzeker. Het komt wel eens voor dat een collega hulpverlener geen oog voor je heeft en dan sta je er een beetje ongemakkelijk bij. Maar gaandeweg word je wel wat zelfverzekerder. Wel heb ik een keer moeten handelen bij een hitteberoerte tijdens een groot evenement. En daar ben ik best wel een beetje trots op zoals dat gegaan is. Ik heb dit samen met een ervaren EHV’er gedaan. Dat was heel leerzaam”. 

Locatie Zoetermeer-Pijnacker-Nootdorp

Heb jij nog adviezen wat beter kan bij onze locatie? 

“Laat ik beginnen te zeggen dat onze locatie de zaakjes, naar mijn idee, goed op orde heeft. Alles is goed geregeld, zoals het materiaal (hartstikke fijn dat we onze ‘eigen’ tassen hebben). We hebben een leuk team en er worden leuke dingen georganiseerd. Er is aandacht voor de vrijwilligers. En dat is belangrijk. We mogen best wel trots zijn op onze locatie. Ik denk dat andere locaties stiekem een beetje jaloers zijn op onze locatie. En natuurlijk zijn er altijd wel dingen voor verbetering vatbaar. Een voorbeeld zijn de wat verouderde portofoons. Deze zouden wel eens vervangen mogen worden”.

Rik, heel erg bedankt voor dit openhartig gesprek. Heb je er nog iets aan toe te voegen?  

“Nee, ik vind het een eer om geïnterviewd te worden. Ik hoop mijn enthousiasme voor dit mooie vrijwilligerswerk genoeg tot uitdrukking te hebben gebracht. Het laat zien wie ik ben en wat ik mag zijn. Als ik tenslotte mag zeggen hoe ik, ondanks mijn jonge leeftijd, naar mijn toekomst kijk zeg ik: geld is voor mij niet het belangrijkste. De menselijke factor vind ik belangrijk. Mensen helpen daar waar het nodig is en kan. Dat is voor mij belangrijk!”. 

Dit interview verscheen eerder in de nieuwsbrief van Rode Kruis locatie Zoetermeer-Pijnacker-Nootdorp. Deze locatie heeft ook een eigen Facebook-pagina.

Vrijwilliger worden

Wil jij ook vrijwilliger worden? Kijk dan eens rond bij alle vacatures en meld je aan.

Meest recente berichten