Kennemerland
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis in actie bij LIVEX 2024

Geplaatst op 12 juni 2024

Op zaterdag 1 juni vond LIVEX 2024 plaats bij IJmuiden. LIVEX is een grote evacuatie-oefening midden op zee, waarbij het Rode Kruis met andere hulporganisaties samenwerkte om 500 opvarenden vanaf de gestrande DFDS-ferry Princess Seaways veilig naar de haven van IJmuiden te evacueren. Dit gebeurde met schepen, reddingboten, helikopters en een vliegtuig. De Veiligheidsregio Kennemerland had voor de gelegenheid een speciale opvanglocatie ingericht.

Het Rode Kruis deed met meer dan 35 vrijwilligers mee in het noodhulpteam om lichtgewonde slachtoffers te verzorgen, een team bevolkingszorg om gestrande of geschrokken passagiers op te vangen, logistieke ondersteuning aan het evenement en de EHBO-post voor mensen die echt hulp nodig hadden die dag (de zogenaamde ‘no-play area’).

Evacuatie-oefeningen zoals LIVEX zijn voor hulporganisaties enorm belangrijk omdat hulpverleners hierbij hun vaardigheden kunnen trainen. Ook leren de organisaties wat er allemaal nodig is om mensen veilig aan wal te brengen en hoe daarvoor het beste kan worden samengewerkt. 500 vrijwillige figuranten waren de ‘evacuees’, met daarnaast een aantal ingehuurde acteurs die aangepaste rollen speelden om de situatie zo realistisch mogelijk te maken. In totaal waren negen organisaties betrokken bij LIVEX, voor een compleet overzicht klik hier.

Hanna van Schie, Operationeel Teamleider Hulpverlening van het Rode Kruis over het verloop van de actie en de inzet van het Rode Kruis: “Het was fantastisch om zo veel Rode Kruisers voor en achter de schermen in actie te zien. Oefeningen van deze grootte vinden niet vaak plaats en daarom ben ik trots op het resultaat van de dag: een goede samenwerking met onze partners en vrijwilligers. Zo weten we elkaar goed te vinden als er ooit een echte ramp plaatsvindt en heeft iedereen kunnen zien waar onze Rode Kruis vrijwilligers toe in staat zijn!”

Hieronder een foto-impressie van LIVEX 2024.

Het Rode Kruis noodhulpteam wordt gebrieft door Eva Straatman, Oefenleider namens de GHOR (Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio)
Start van de operatie op zee.
Geëvacueerde passagiers komen aan land.
Hulpdiensten staan klaar om mensen op te vangen.
Overzicht en coördinatie vanuit het Rode Kruis actiecentrum door team Verbindingen.
De handige Can-Am staat garant voor snel en flexibel vervoer.
Een aantal helikopters werd gebruikt om drenkelingen in veiligheid te brengen.
Hulpverlening bij de Rode Kruistent. Acteurs brachten de stress en angst van de passagiers tot leven.
Eerste Hulp Bij Ongevallen in actie.
Waarnemers observeren hoe de hulpverlening verloopt.
Hulpverleners van de verschillende diensten bundelen de krachten.
Een Rode-Kruis medewerker ontfermt zich over een van de passagiers.
Het team van de Rode Kruis EHBO-post overlegt in de ‘no-play area’ met Francesco Tijnagel, oefenstaf namens het Rode Kruis.
Rode Kruis noodhulpverleners staan paraat op de kade.
Persoonlijke aandacht voor de slachtoffers.
Het noodhulpteam werkte goed samen met een medewerker van de ambulancedienst (met blauw vestje).
De mannen vrouwen van het Rode Kruis noodhulpteam.
Medewerkers van bevolkingszorg ondersteunen getraumatiseerde slachtoffers bij de opvanglocatie.
Bij de bevolkingszorgmedewerkers kunnen geschrokken passagiers hun verhaal kwijt.
Psychosociale hulpverleners kalmeren een vrouw die haar kindje is kwijtgeraakt.
Aan het eind van de dag de debriefing door Hanna van Schie, Operationeel Teamleider Hulpverlening, met het gehele Rode Kruis team op locatie IJmond.

Meest recente berichten