Midden-Nederland
Word vrijwilliger Doneer

Hoe Life Skills-training helpt bij een nieuwe start voor mensen die gevlucht zijn

Geplaatst op 15 april 2025

Mensen die gevlucht zijn, zetten in Nederland een nieuwe stap. Ze leren een nieuwe taal, ontdekken een andere cultuur en bouwen aan een nieuw leven. Het Rode Kruis ondersteunt hen met Life Skills-workshops: interactieve trainingen waarin ze direct toepasbare vaardigheden leren, om sterker en meer zelfverzekerd vooruit te gaan. “Het mooiste aan deze trainingen is dat we een veilige en ondersteunende omgeving creëren waarin iedereen zich durft uit te spreken,” vertelt Anju Gautam, Life Skills-trainer bij het Rode Kruis in Flevoland.

Bijzondere ervaring in een opvanglocatie

Anju deelt haar ervaring: “In februari gaf ik vier workshops in een opvangcentrum in de regio. Vijftien vrouwen uit onder andere Syrië, Jemen, Turkije en Ghana deden mee. De mix van culturen gaf de sessies extra waarde: iedereen leerde niet alleen van mij, maar juist ook van elkaar.”

Anju Gautam is Life Skills trainster bij het Rode Kruis in Midden-Nederland

“Mensen die hun land zijn ontvlucht, voelen vaak een mix van opluchting, angst, hoop en onzekerheid wanneer ze op een nieuwe plek aankomen,” vertelt Anju. “Ze moeten zich aanpassen aan een onbekende cultuur, taal en manier van leven. Dat alles terwijl ze het gewicht van verlies en trauma met zich meedragen. Wennen aan een nieuwe plek en stabiliteit vinden kan een uitdaging zijn. Daar helpen wij hen mee door deze trainingen. Dat voelt voor mij als trainer hartverwarmend, al kan ik daar maar een kleine rol in spelen.”

Praktische tools voor in het dagelijks leven

Life Skills-workshops bestaan uit verschillende modules, zoals stressmanagement, duidelijke communicatie, non-verbale signalen en toegang tot gezondheidszorg. Trainers helpen deelnemers met praktische tools om hun dagelijks leven beter aan te kunnen, in een nieuwe omgeving. “We werken met interactieve methoden zoals leerspellen en zelfreflectie-oefeningen. Deelnemers leren actief en verlaten de sessies met nieuwe energie en zelfvertrouwen. We passen de trainingen en onderwerpen aan op de groep, zodat zij er het meeste van leren,” zegt Anju.

Anju met haar groep uit Biddinghuizen, die recent de training succesvol afrondde.

“De meeste Life Skills-trainers, inclusief ikzelf, hebben diverse culturele achtergronden. Dat speelt een cruciale rol in het succes van deze trainingen. Onze ervaringen maken het makkelijker om verbinding te maken met de deelnemers, waardoor ze zich veilig en geïnspireerd voelen – een essentieel onderdeel van deze sessies.”

Meer dan alleen kennis overdragen

Naast het aanleren van vaardigheden draait de training om het herkennen van je eigen kracht en obstakels wegnemen. Deelnemers delen met persoonlijke verhalen en ervaringen die ze voor het eerst durven delen. “Soms is een klein duwtje in de rug genoeg om iemand te laten inzien hoeveel potentie ze hebben,” legt Anju uit. “Ik geloof dat het aanleren van dit soort ‘levensvaardigheden’ je kansen op onafhankelijkheid en succes in een nieuw land vergroot. Ik ben gemotiveerd om deze trainingen te geven, omdat ik geloof dat zij – ondanks de uitdagingen – de kans moeten krijgen om een mooie nieuwe toekomst op te bouwen.”

Organiseer een Life Skills-training

Het Rode Kruis biedt Life Skills trainingen op opvanglocaties en andere plekken waar migranten samenkomen. Dit doen we in heel het land, zo ook in Flevoland, het Gooi en Utrecht. Daarbij is het belangrijk dat de potentiële deelnemersgroep uit minimaal 8 en maximaal 18 personen bestaat die dezelfde taal spreken, dat kan ook Engels of Nederlands zijn.

Ben je benieuwd of een Life Skills training iets is voor jouw organisatie? Neem contact op met coördinator Helma Brouwer om de mogelijkheden te bespreken.

Meest recente berichten