Drenthe
Word vrijwilliger Doneer

In gesprek met Heidi en Hennie over hun inzet bij FC Emmen

Geplaatst op 25 februari 2022

De duizenden vrijwilligers van het Rode Kruis zetten zich overal in Nederland in. Zo ook binnen de provincie Drenthe, waar vrijwilligers Heidi en Hennie als inzetleiders actief zijn bij verschillende evenementen in Emmen. Wij spraken hen over hun ervaringen als vrijwilligers tijdens de voetbalwedstrijden van FC Emmen en de impact van het Coronavirus op deze inzet. 

Heidi en Hennie zijn in Emmen actief voor het Rode Kruis als inzetleiders. Heidi legt uit dat dit betekent dat ze zorg dragen voor een goede verdeling van de vrijwilligers tijdens evenementen:“als er een evenement is, krijgen wij een lijst met namen, wij verdelen de mensen dan zodat er overal genoeg Rode Kruisers ter plaatse zijn.” 

Dit doen zij onder andere tijdens de voetbalwedstrijden van FC Emmen. Wij vroegen hen wat er tijdens deze wedstrijden van de vrijwilligers verwacht wordt en hoe zij er als inzetleiders voor zorgen dat alles goed verloopt. Hennie benadrukt dat het vooral draait om hulp bieden, bijvoorbeeld als er iets op de tribunes of op het veld gebeurd. De vrijwilligers van het Rode Kruis staan op deze momenten altijd klaar om te helpen. Heidie merkt op dat er een grote inzet is tijdens de voetbal: “We hebben altijd op elke tribune minimaal twee mensen zitten, en vooraan bij de post zitten ook twee mensen.” De vrijwilligers zijn er daarnaast ook voor de voetballers, wanneer zij bijvoorbeeld na een blessure van het veld gehaald moeten worden is ook hier een taak voor hen weggelegd.

De inzet beperkt zich echter niet tot de wedstrijd: ook voor en na de wedstrijd is er een belangrijke rol voor Heidie en Hennie als inzetleiders. Hennie start met een briefing waarin zij bespreekt wat er van de vrijwilligers verwacht wordt en welke gedragscodes er gelden. Heidi voegt hieraan toe dat het belangrijk is voor de vrijwilligers om te weten dat ze daar uitsluitend voor het voetbal zijn: “ze zijn geen supporters en moeten zich neutraal gedragen”. Na de inzet tijdens de wedstrijd worden de vrijwilligers door de inzetleiders opgevangen. Hennie legt uit dat ze hen dan de mogelijkheid biedt om te praten over iets wat eventueel tijdens de inzet is voorgevallen.  

Natuurlijk hebben Heidi en Hennie gemerkt dat hun inzet de afgelopen tijd is veranderd als gevolg van het Coronavirus. Immers mocht er geruime tijd geen publiek aanwezig zijn in het stadion en bleven de vrijwilligers bij FC Emmen met een klein groepje over. Voor Hennie was dit een bijzondere ervaring: “Alles wat de voetballers in het veld zeiden was luid en duidelijk te horen, dit maak je anders nooit mee.” Ondanks het gemis van het publiek was het nog altijd gezellig tijdens de inzet, concludeert Hennie. 

Het leukste van hun vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis vinden Heidi en Hennie dan ook de gezellige sfeer, die gelukkig hetzelfde is gebleven ondanks de veranderingen door het Coronavirus. Daarnaast merken beide op dat de goede band met collega’s het werk ook enorm leuk maakt.

Wij willen Heidi, Hennie en alle andere vrijwilligers bedanken voor hun inzet! 

Ben je enthousiast geworden en lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden bij het Rode Kruis? Neem dan vooral een kijkje op onze website, waar verschillende vacatures open staan:
www.rodekruis.nl/wat-kun-jij-doen/steun-met-tijd/vrijwilligerswerk/

Meest recente berichten