Wat doe je als er brand uitbreekt? Of bij een stroomstoring? En wat doe je als je huis onder water komt te staan bij een overstroming? Veel mensen zijn niet goed voorbereid op een noodsituatie, klein of groot. Als noodhulporganisatie probeert het Rode Kruis mensen zich hier bewust(er) van te maken. Daarom organiseren wij workshops, verspreiden we voorlichtingsmaterialen en informeren we over noodpakketten.
Tijdens noodsituaties zijn mensen in eerste instantie op zichzelf en anderen in de directe omgeving aangewezen, voordat professionele hulp komt. Goed voorbereid zijn betekent dan: de handelingen kunnen verrichten om jezelf en anderen te helpen om zo de gevolgen van een noodsituatie te beperken. Goed Voorbereid richt zich op iedereen die in een noodsituatie terecht kan komen. In de praktijk komen wij veel bij organisaties binnen het sociaal domein.
Workshop Goed Voorbereid
Tijdens de workshop Goed Voorbereid leren deelnemers hoe ze zich goed kunnen voorbereiden op noodsituaties. In Groningen doen we dit in de vorm van een pubquiz of een bingo. Thema’s, afhankelijk van de gekozen vorm, zijn: EHBO, noodsituaties, extreem weer, brandpreventie, wateroverlast etc. Tijdens deze workshop wordt duidelijk:
- Wat de meest voorkomende risico’s zijn in de directe leefomgeving;
- Hoe je je kunt voorbereiden op noodsituaties;
- Wat je kunt doen in noodsituaties;
- Wat een noodpakket is en wat daarin hoort te zitten.
De workshop duurt gemiddeld anderhalf uur.
EHBO op maat
Het doel van EHBO op maat is om EHBO ook voor bijzondere doelgroepen mogelijk te maken door ze in een korte tijd en op behoefte kennis van EHBO op te laten doen. Bij het Rode Kruis in Groningen kun je een EHBO cursus volgen als je blind of slechtziend bent.
Verkorte workshop EHBO aan baby’s en kinderen
Let op! Het gaat hier om een kennismaking met EHBO aan baby’s en kinderen; niet om de officiële cursus met daarbij behorend certificaat.
Met baby’s of kinderen in jouw omgeving is het een geruststellend gevoel als je weet wat je moet doen bij een noodsituatie. Zeker bij kleine kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje. Een te grote hap van een boterham. Een val in de speeltuin. Een omgevallen mok met gloeiend hete thee. Ben jij goed voorbereid op de gevolgen van een ongeluk, weet je wat je kunt doen én durf je in actie te komen?
Deze workshop is bedoelt voor (groot)ouders met (klein)kinderen van 0 tot 4 jaar. We bespreken een aantal EHBO-handelingen die van pas kunnen komen bij veel voorkomende ongelukken bij kinderen. Daarnaast wijzen we de deelnemers op de gratis EHBO app van het Rode Kruis.