Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Haal het Rode Kruis in de klas

Het Rode Kruis Groningen verzorgt gastlessen en voorlichtingen op scholen. We behandelen diverse thema’s zoals eerste hulp, hulpbereidheid, noodhulp, natuurrampen, maar ook oorlogen en bijbehorende regels. Samen vergroten we de zelfredzaamheid, hulpbereidheid en bewustwording van noden in de wereld bij jouw leerlingen en studenten. Onze voorlichters zijn stuk voor stuk gecertificeerde EHBO’ers die echt impact maken op de leerlingen.

Wij bieden de volgende gastlessen en cursussen aan, die vaak aan te passen zijn op niveau:

HELP! EHBO-skills voor jou – Basisonderwijs

Kinderen zijn hele goede en adequate hulpverleners. In deze praktijkgerichte les leren kinderen in de bovenbouw over de 4 stappen van EHBO, wat je moet doen bij bewusteloosheid, hoe je een verbandje aanlegt en wat je moet doen bij een verstuiking. Deze EHBO-handelingen gaan ze zelf in de klas met hulp van onze Rode Kruis-voorlichters verrichten. Daarnaast is er digitaal lesmateriaal beschikbaar om zelf mee aan de slag te gaan. We stimuleren hiermee het zelfvertrouwen van kinderen om daadwerkelijk iets te kunnen betekenen in geval van nood. Iedereen kan iets doen!

Gastles 112 bellen – Basisonderwijs

Deze praktijkles is voornamelijk gericht op de kleintjes van groep 1/2/3. Met de liefste Rode Kruis beren leren zij door middel van een rollenspel 112 bellen wanneer er iets in de thuissituatie gebeurd dat acute hulp vereist.

De pleisterrace – Basisonderwijs

Toch liever een actieve activiteit combineren met kennis over eerste hulp? Dat kan. De spelleiders van Rode Kruis Groningen komen graag langs om samen met jouw klas of vereniging de Pleisterrace te spelen. Op een levensgroot speelzeil verzamelen kinderen zo veel mogelijk pleisters door EHBO-opdrachten en vragen te beantwoorden. Inzetbaar voor de middenbouw en bovenbouw.

Gastles Woeste Wereld – Basisonderwijs

We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer; van kurkdroog tot kletsnat. In aanvulling op ons digitaal beschikbare lesmateriaal kun je een Woeste Wereld Gastles aanvragen voor groep 1 t/m 8. We geven leerlingen inzicht in de gevolgen van een overstroming, droogte en/of hitte. We bespreken wat ze zelf kunnen doen om zich goed voor te bereiden en laten een noodpakket zien. De hulpverlening van het Rode Kruis in Nederland (en wereldwijd) komt ook aan bod.

Hero of Humanity – VO/MBO

Tijdens deze interactieve gastles krijgen leerlingen dilemma’s voorgeschoteld en gaan zij in gesprek over hun eigen hulpbereidheid. Soms ligt de keuze voor de hand, bij andere dilemma’s is het een stuk lastiger. Spelen geslacht, geloof, huidskleur of eigen ervaringen een rol bij de keuzes?

Humanity Game – VO/MBO

Via het nieuws zie je vaak hoe hulporganisaties slachtoffers in ramp- en conflictgebieden helpen. Tijdens de Humanity Game kruipen leerlingen in de huid van Rode Kruis hulpverleners. Ze vormen een noodhulpteam en maken moeilijke beslissingen waar hulpverleners in de praktijk ook mee te maken krijgen. Welke hulpmiddelen zet je in na een tyfoon op de Filipijnen? Het team met de slimste keuzes wint het spel.

Humanitair Oorlogsrecht – VO/MBO/HBO

Bom hier, granaat daar, geweer in je handen: in films lijkt het net alsof alles mag tijdens een oorlog. Maar niets is minder waar: ook tijdens een gewapend conflict gelden regels. De Verdragen van Genève vormen hierbij de basis voor het hedendaagse humanitair oorlogsrecht (HOR). Het Rode Kruis zet zich in om te zorgen dat alle partijen de regels van het Humanitair Oorlogsrecht naleven. We willen zoveel mogelijk leed voorkomen. Studenten komen tijdens de gastles Woorden vs. Wapens meer te weten over de basisprincipes van humanitaire hulp tijdens een oorlog.

Kosten van onze gastlessen

Onze gastlessen zijn gratis. Echter, voor een bezoek vragen wij een standaard onkostenvergoeding van €30,-. Meerdere lessen op één dag hebben geen invloed op dit bedrag.

EHBO cursus – vanaf 12 jaar

Jaarlijks komen 140.000 jongeren (0-18 jaar) terecht op de Spoedeisende Hulp (SEH) van een ziekenhuis. Voor jongeren die leren hoe ze eerste hulp moeten verlenen, komt dat niet alleen nu maar ook later op de werkvloer van pas. Met name voor jongeren die in de sectoren zorg en de bouw terechtkomen, geldt een verhoogd risico op ongevallen. In veel sectoren is bovendien een EHBO-certificaat verplicht. We organiseren EHBO-cursussen op maat. We komen langs voor een klassikale cursussen in combinatie met een online voorbereiding die jullie zelf al kunnen doen.

Spreekt één van deze Rode Kruis onderwerpen je aan? We komen graag langs!

Meest recente berichten