Sta jij zondag aan de start van de Utrecht Marathon? Of je nou 10 kilometer, een halve marathon of een hele marathon loopt: let goed op verschijnselen van uitdroging en oververhitting. ‘Gezond finishen is belangrijker dan de beste tijd lopen,’ benadrukt het Rode Kruis. Tijdens de Utrecht Marathon staat het Rode Kruis met meer dan 120 hulpverleners en zorgprofessionals klaar om mensen met hitteletsel en ander letsel op te vangen.
Wat kun je zelf doen om oververhitting te voorkomen?
Een goede voorbereiding is belangrijk: ‘even op goed karakter’ een lange afstand lopen in de warmte is onverstandig. Tijdens de marathon aankomende zondag kan de temperatuur oplopen tot 18 á 20 graden. Volg deze tips om het risico op oververhitting te verkleinen:
Tip 1) Drink genoeg vóór en tijdens jouw run. Dorst krijgen is niet goed, dan is het eigenlijk al te laat. Op de route vind je om de paar kilometer verzorgingsposten, maak hier goed gebruik van door te drinken en gebruik te maken van de sponzen om je lichaam af te koelen.
Tip 2) Zorg dat je voldoende suiker en zout (elektrolyten) binnenkrijgt. Door deze stoffen goed aan te vullen, maak je je lichaam beter bestand tegen de zware inspanning.
Tip 3) Luister goed naar je lichaam. Ga niet te hard van start en pas je looptempo aan op de omstandigheden. Gezond finishen is belangrijker dan de snelst mogelijke tijd lopen, neem de risico’s van oververhitting en uitdroging serieus.
Voel je je toch niet goed? Ken en herken je eigen grenzen! Stop met rennen als je lichaam belangrijke signalen geeft dat het niet goed gaat, zoals een klamme huid, moeheid, duizeligheid, sterk zweten, misselijkheid, braken. Schakel bij deze symptomen altijd hulp in. Onze Rode Kruis hulpverleners staan klaar op verschillende plekken langs de route om je te helpen.

Hoe raakt je lichaam oververhit?
Bij sport en inspanning is normaal dat je lichaamstemperatuur oploopt. Maar in combinatie met warm weer, hoge luchtvochtigheid en de adrenaline van een georganiseerde wedstrijd zoals de Utrecht Marathon kan dit grote gevolgen hebben voor je lichaam. Als je lichaam uitdroogt en je temperatuur té veel oploopt kun je in de problemen komen. Je kunt niet lekker worden, te maken krijgen met kramp, flauwte, hitte-uitputting of in het ergste geval zelfs zwaar oververhit raken, met een lichaamstemperatuur van boven de 40 graden. Dit noemen we een hitteberoerte.
Wat doen wij om te helpen?
Zie je het Rode Kruis, zie je hulp. Wanneer je tijdens de Utrecht Marathon in de problemen komt staat het Rode Kruis met in totaal 120 Rode Kruis hulpverleners en zorgprofessionals van de Medische Dienst klaar om je te helpen: met mobiele teams, waaronder bikers, en bij vaste EHBO-posten langs de route. Zij hebben materialen om hardlopers snel af te koelen, denk daarbij aan ijs en natte handdoeken.

Loopt je lichaamstemperatuur té snel op en lukt het niet meer om zelf af te koelen? Dan is het belangrijk om je lichaamstemperatuur zo snel mogelijk naar beneden te brengen. Bij de 2 laatste EHBO-posten op de route staat een ijsbad klaar om hardlopers ‘intensief te koelen’.
Wij zijn goed voorbereid, jij ook? Veel succes zondag!