Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

Buurtcamping Agathepark

Geplaatst op 31 oktober 2023

Tekst en foto’s: Onno Elema & Raquel das Dores Cruz

Al 5 jaar lang is De Buurtcamping in Krommenie een begrip. Ook deze vrijdag 21 tot en met zondag 23 juli was het Agathepark omgetoverd tot een gezellige camping, met meer dan 40 tenten en zo’n 150 kampeerders. Het idee van een Buurtcamping is om allerlei verschillende mensen uit de buurt – rijk en arm, jong en oud, Nederlands of niet, druktemakers of muurbloempjes – in verbinding met elkaar te brengen. Vrijwilliger Wietse vertelde hoe het bij de buurtcamping niet uitmaakt in wat voor huis je woont, het belangrijkste doel is om er een gezellige tijd van te maken, waarin respect en zorgen voor elkaar centraal staan.

Het Rode Kruis was er dit jaar ook bij om de nodige hulp te bieden voor het geval dat er iets mis zou gaan. Er worden namelijk een rits aan uiteenlopende activiteiten georganiseerd, waaronder: judo, expeditie Robinson, verhalen bij het kampvuur, muzikale optredens, massages, hypnomeditatie, speurtocht, bingo, en nog veel meer!

Zaterdag 22 juli waren Hidde en Onno aanwezig. Na een hartelijk ontvangst door de beheerders Gerrit en Erica, inclusief een vers gezet kopje koffie met koekje, namen de twee een kijkje over de gezellig ingerichte camping. Bij terugkomst stond stagiaire en collega Piet hen al op te wachten. Piet was helemaal vanuit Purmerend komen fietsen, en dat door weer en wind. Gelukkig had hij zich goed voorbereid en was hij goed beschermd tegen de regen door zijn regenpak. En nu aan de slag! Bij het knutselen en de massages waren er (gelukkig) geen ongevallen.

Voordat de Rode Kruisers het doorhadden was het alweer 16:00 uur, en kwam collega Lara het team versterken. Samen met Onno waagde ze zich ook aan de voetbalwedstrijd op de camping. Lara bij het jongerenteam en Onno bij de volwassenen. De volwassen moesten alle zeilen bijzetten om een tegendoelpunt te maken. Het geheel werd enthousiast aangemoedigd door de overige kampeerders. Spannend om te zien was het Expeditie Robinson-spel. Met een zelfgebouwd vlot moesten de teams van kinderen het nodige materiaal ophalen om vuur te maken. Daar volgden nog een aantal opdrachten op, totdat de begraven vlag moest worden gevonden. De kinderen vonden het geweldig en de ouders leefden natuurlijk helemaal mee!

Al dat gesport zorgde wel voor enkele bezoekjes aan de EHBO-tent, een aantal pleistertjes werden geplakt en een paar coolpacks waren uitgedeeld. Slechts één van de kinderen had iets meer aandacht nodig. Deze hapte namelijk naar lucht doordat hij een bal in zijn rug had gekregen. Na weer op adem te zijn gekomen, ging hij vliegensvlug weer terug het voetbalveld in, want de reputatie van het jongerenteam stond immers op het spel.

Zaterdagavond had een Syrische chefkok met behulp van zijn collega’s een fantastische Syrische maaltijd bereid, bestaande uit verschillende soorten hummus, wijnbladeren met feta, gefrituurde falafel, rijst en als toetje baklava. En voor de kinderen waren er pannenkoeken met stroop en poedersuiker. Daarna was het natuurlijk tijd voor een dansje. DJ’s Hendrik en Dino maakten er iets moois en dat ging door tot in de late uurtjes. Zo was het een gezellige en drukke dag, en natuurlijk was het een geslaagd weekend voor de organisatie en alle aanwezigen. De Buurtcamping is een landelijke organisatie met zowel betaalde en vrijwillige (lokale) krachten. De Buurtcamping wordt mogelijk gemaakt door landelijke en lokale sponsors, die geld, materiaal, entertainment en/of eten ter beschikking stellen. Zo wordt samengewerkt om de buurt te versterken. Er worden momenteel Buurtcampings georganiseerd in bijvoorbeeld: Alkmaar, Krommenie, Wormer, Assendelft, Koogerpark, Veldpark, Poelenburg en Purmerend. Meer informatie over De Buurtcamping? Kijk op de website van de Buurtcamping.

Rode Kruis spel op de buurtcamping
Rode Kruis op de Buurtcamping
Rode Kruis Vlots Maken bij Buurtcamping
Rode Kruis Buurtcamping Activiteiten
Rode Kruis voetballen bij buurtcamping
Rode Kruis kind verbinden bij buurtcamping

Meest recente berichten