Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

Dam tot Dam-weekend 2023

Geplaatst op 01 november 2023

Tekst: Onno Elema

Voordat het Dam tot Dam-weekend echt van start kon gaan was ik al vroeg bij de logistieke organisatie van het Rode Kruis betrokken. Samen met het team, bestaande uit Wendy, Jeroen, Jaap, Tjerk, Rodger en Chris, werd al in maart gestart met de voorbereidingen voor alle logistieke bewegingen tijdens het evenement.

De start begon met terugkijken naar de editie van 2022 en het inventariseren voor de komende editie. Aan de hand van de aandachtspunten werd vervolgens gekeken welke zaken anders konden zodat de logistieke zaken beter op elkaar konden aansluiten.

Ook werd de route nog eens nagelopen, werden diverse foto’s gemaakt voor mogelijke plaatsing van containers als EHBO-posten, in plaats van Rode Kruis-tenten en werd er gekeken of Logistiek Nationaal de materialen anders konden aanleveren om het logistieke proces te verbeteren.

In de week voorafgaand aan het Dam tot Dam-weekend kwamen er natuurlijk nog de nodige veranderingen met als extra handicap de te verwachten weersvoorspellingen. Er zou gestart gaan worden in Code Rood (de hoogste paraatheid) en moest er halsoverkop nog eens 500 kilogram koelijs worden besteld; werk aan de winkel dus voor ons als team. Draaiboeken werden omgegooid en vervoersschema’s aangepast, zodat iedereen wist wat hem of haar te wachten stond.

Vrijdag 15 september: de voorbereidingen

Vrijdag stond in het teken van de voorbereidingen. Om plusminus 14.00 uur stonden we als team klaar voor de ontvangst van de benodigde materialen van Logistiek Nationaal, waarbij een deel van de Dominee Martin Luther Kingweg ter hoogte van het Rode Kruis-distributiecentrum niet toegankelijk was voor het overige verkeer.

De leden van de Medische Dienst kwamen bijna gelijktijdig aan met die van Logistiek Nationaal. De vele vrachtwagens en bakwagens met de materialen blokkeerde namelijk de weg, waar de Rode Kruisers druk doende waren om alles in het Pascal Zuid zo in te richten dat alles goed zou verlopen. Tevens was het goed om bekende gezichten te zien en bij te kletsen.

Zodra alles op zijn plaats stond was het puzzelen; al het materiaal dat nodig was voor de vele posten langs het parcours moest bij elkaar worden gezocht en gesorteerd voor de Dam tot Dam Wandeltocht en By Night voor de zaterdag. Net als bij voorgaande edities duurde dit tot in de late uurtjes voordat alles klaar stond. Rond middernacht konden we naar huis voor een douche en een hazenslaapje, want de Dam tot Dam-loop zou morgen al vroeg op ons wachten…

Rode Kruis vrijwilligers dam tot dam voorbereiden
Rode Kruis vrijwilligers tijdens Dam tot Dam vrachtwagen uitladen
Rode Kruis Vrijwilligers aan het plannen
Rode Kruis fietsen voor de vrijwilligers
Rode Kruis fietsen voor de bussen
Rode Kruis vrijwilligers klaarzetten voor Dam tot Dam

Zaterdag 16 september: de wandel Dam tot Dam & Dam tot Dam by Night

Om 04:00 uur ging de wekker, na een snel ontbijt samen met mijn lieve vrouw Marianne, die later zou gaan helpen bij facilitaire dienst, ging ik op weg naar het distributiecentrum. Ook Annemarie, de zus van Marianne, was samen met het facilitaire team al druk in de weer, want er werden vele Rode Kruis-vrijwilligers verwacht.

Wendy was als eerste ter plaatse, gevolgd door de rest van het team en de Rode Kruis collega’s die kwamen helpen. De posten werden ingeladen in de gereedstaande bakwagens, waarna met behulp van het routeschema alles naar de verschillende posten langs de route werd gebracht.

Ondertussen werden de collega-hulpverleners gebrieft en kregen ze gelijktijdig een krat met koffie/thee, lunchpakketten en portofoons mee, daarna werden ze met de gereedstaande busjes naar hun posten gereden. Tevens waren er verschillende fotograven (waar onder onze eigen Nick), en verslaggevers van het Rode Kruis om de gebeurtenissen vast te leggen.

Wegens een aantal afzeggingen werd mij gevraagd bij te springen om te helpen met het vervoer van de materialen. Aart en ik reden dus naar de betreffende posten om de materialen af te leveren, waarna de collega’s het van ons overnamen en de post in gereedheid brachten.

Bij terugkomst bij het distributiecentrum was er tijd om de ietwat rommelende maag te vullen met de eerder uitgedeelde lunch. En dat smaakte heerlijk met een broodje eiersalade!

Na de lunch werd begonnen met het bij elkaar zetten van de spullen voor de Dam tot dam by Night, volgens mij de leukste loop voor de deelnemers dankzij het enthousiasme van de kijkers, de aanwezige muziek op diverse plekken en de lichtjes langs de route.

Nadat de laatste loper was gefinisht was het tijd om alle materialen van de posten op te halen en terug te brengen. Eénmaal terug werd direct gestart met de voorbereidingen voor de zondag; tot in de late uurtjes werd er weer hard door het team gewerkt, waarna ik omstreeks middernacht nog even naar huis kon voor een hazenslaapje….

Rode Kruis aanmoedigen bij Dam tot Dam by Night
Rode Kruis been aan het verbinden
Rode Kruis vrijwilliger op de fiets bij Dam tot Dam by Night

Zondag 17 september

Na een zeer korte nacht weer vroeg op om verder te gaan waar waren gebleven. Eerst een kop koffie en daarna aan de slag.

Met vereende krachten werden de materialen ingeladen in de bakwagens en gingen de chauffeurs op pad om de posten in gereedheid te brengen. Net als op de zaterdag was het een drukte van jewelste, werden de collega’s gebrieft, spullen uitgedeeld en vervoerd naar de posten.

Rode Kruis voorbereiden op Dam tot Dam

Middels een vergunning was het gedeelte van de Dominee Martin Luther Kingweg afgesloten voor alle verkeer, zodat we zonder opletten de bakwagens konden inladen. Helaas waren er toch verschillende brommers, fietsers of voetgangers die perse er langs moesten, op wat gemopper na waren er gelukkig geen incidenten.

De dag zelf verliep beter als gepland doordat de verwachte warmte en hoge luchtvochtigheid uitbleven.

Rode Kruis vrijwilliger op de fiets tijdens dam tot dam

Na een enerverende dag zonder vervelende gebeurtenissen werd aan het einde van de dag weer begonnen met het ophalen van de materialen bij de posten en het klaar te zetten zodat Logistiek Nationaal deze naar Duiven, het distributiecentrum van het Rode Kruis, kon brengen. Ook de vele Rode Kruis-vrijwilligers die langs het parcours hadden gestaan kwamen terug. Het leek wel een enorme mierenhoop…

Buiten alle serieuze belevenissen weer heerlijk gelachen met collega’s. Met een voldaan gevoel kijk ik terug op een mooi weekend en ben ik trots dat ik samen met collega’s aan een fantastisch evenement heb deelgenomen, ook al is dat achter de schermen.

Omstreeks 23:00 uur was alles weer klaar en heb ik thuis even gekeken naar het aantal stappen die ik heb gelopen. Met zo’n 49.000 stappen die vergelijkbaar is met een kleine 37 kilometer had ik net zoveel gelopen als de Dam tot Dam deelnemers. Op naar de volgende editie in 2024, heb mijn agenda al geblokt en de voorbereidingen kunnen wat mij betreft alvast beginnen!

Rode Kruis aan het aanmoedigen bij dtd
Rode Kruis en deelneemsters dam tot dam

Meest recente berichten