Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

Jubileum feestdag Atletiekvereniging Edam

Geplaatst op 05 oktober 2022

Atletiekvereniging Edam

Op 9 juli 2020 bestond de vereniging 75-jaar, maar door de corona-pandemie kon dit jubileum toen niet gevierd worden. Het bestuur van de vereniging heeft getwijfeld of ze in 2021 een feestje konden organiseren, maar helaas. Voor 9 juli 2022 kwam er groen licht en werd het 75-jarig bestaan, plus twee jaar, alsnog groots gevierd.

Een grote groep leden heeft de organisatie opgepakt en een mooi programma in elkaar gezet.

De zaterdag werd gestart met een ludiek meerkamp, waarbij jeugdleden en leden van het

G-team aan verschillende onderdelen in teamverband konden deelnemen. Zo was er een hindernisbaan in de vorm van een supergroot luchtkussen, een baan waarbij de teams verschillende hindernissen moesten ondergaan en ringwerpen.

Na de lunch werd er een demonstratie met uitleg gegeven door de leden van Survivalrun, waarna iedereen die het wilde de run onder begeleiding zelf mocht proberen. Tegelijkertijd was er een hindernisrun, waarbij de volwassenen samen met de jeugd een parcours vol hindernissen konden afleggen. Zo werd er gestart met een rondje hardlopen, werd er 150 meter hard gelopen waarbij de jeugd op de rug van de volwassenen moest, gingen ze door de waterbak (waarbij sommigen zich even lekker in het water onderdompelden vanwege het warme weer), dan jezelf optillen aan de rekken, door de touwen om vervolgens te eindigen met weer een hindernisloop van zo’n 150 meter.

De dag werd afgesloten met een koppelrace van 10 en 20 kilometer, waarbij de teams in groepjes van 3 of 4 personen de afstand in rondes van 400 meter aflegden. Bij de start/finish vond bij iedere ronde een wissel plaats totdat de afstand was volbracht. Na afsluiting van de sportieve feestdag was er ’s avonds voor alle leden een feest met optreden van  J-Nius (Jan Smit Tribute Band) waarbij de Palingsound hits natuurlijk niet ontbraken.

Een stukje geschiedenis

De atletiekverenging Edam is opgericht op 9 juli 1945 en telt anno 2022 zo’n 640 leden die zich op een gezonde manier bezighouden met de atletieksport.

Na de oprichting duurde het nog tot 1967 voordat er goede atletiekwedstrijden georganiseerd konden worden. Naast een sintelbaan van 140 meter en een hoog- en verspringbak, verscheen er een waar nieuw clubgebouw met bergruimte en een keukentje.

In 1992 was het tijd voor grootonderhoud en kreeg het zijn huidige vorm met een 400 meter lange baan, inclusief kunststof aanlopen voor het hoog- en verspringen. Ook werden de nodige veiligheidsmaatregelen geplaatst voor het speerwerpen, discuswerpen en het kogelstoten.

Op het gebied van de atletieksport werd in de jaren ’70 flink aan de weg getimmerd door de vereniging. Zo werd in 1976  de eerste IJsselmeerloop georganiseerd, een spektakel welke nog steeds regelmatig door een stichting wordt gerealiseerd.  Een jaar later, in 1977,  werd een heus wereldrecord behaald met 1.000 kilometer die door een 40-tal atleten werd gelopen.

In de jaren ’80 en ’90 volgden nog vele evenementen zoals estafettes en 24-uurslopen met opnieuw een Nederlands record en een Wereldrecord. Ook op individuele atletiekonderdelen werden successen behaald.

Anno 2022 is het een actieve atletiekvereniging en bevindt het zich nog altijd op hetzelfde terrein. Ook de A.V. Edam Survivalrun, een baan waarbij deelnemers een parcours met hindernissen moeten afleggen bevind zich aan de Burgemeester Versteeghsingel.

Rode Kruis

Het Rode Kruis was voor deze dag gevraagd om de hulpvereniging te verzorgen. De organisatoren verwachtten die dag de nodige ongelukken, vanwege de hindernisbanen en de survivalbaan.

Met volle bepakking op de rug begaven Hidde en Onno zich over het terrein. Je wist tenslotte nooit waar en wanneer er gewonden zouden vallen. Door hun ervaring bij de Koningsspelen wisten de heren dat er bij de springkussens nog wel eens iets fout kon gaan. Wonder boven wonder bleven ongevallen uit en genoten de jeugdige deelnemers vol van de avonturen die ze gedurende de dag hebben beleefd.

Omdat zowel Hidde als Onno wel het nodige verwachtten bij de survivalbaan, zorgden zij dat ze op tijd klaar stonden voor het geval dát. Soms hielden ze hun adem in toen ze zagen hoe zowel de jongeren als de volwassenen de survivalbaan onder handen namen. Net als ze dachten: dát gaat niet goed, wisten de deelnemers zich toch net weer te herpakken!

Behoudens een paar pleisters en een coolpack, hebben er zich gelukkig geen bijzonderheden voor gedaan.

Het was een geslaagde dag en beide heren kijken uit naar hun volgende inzet. Dat ze volgens de stappenteller hierbij mét de volle EHBO-tas ruim 7600 stappen hadden gezet, zo’n zes kilometer dus, hadden gelopen namen ze graag op de koop toe!

Tekst: Onno Elema

Rode Kruis - Pupillencompetitie atletiekvereniging Edam - 1
Rode Kruis - Pupillencompetitie atletiekvereniging Edam - 2
Rode Kruis - Pupillencompetitie atletiekvereniging Edam - 3
Rode Kruis - Pupillencompetitie atletiekvereniging Edam - 4
Rode Kruis - Pupillencompetitie atletiekvereniging Edam - 5
Rode Kruis - Pupillencompetitie atletiekvereniging Edam - 6

Meest recente berichten