Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

Rampenscenario in Alkmaar

Geplaatst op 31 oktober 2023

Tekst, foto’s en slachtoffer: Onno Elema

Noorderkade, zaterdag 8 juli omstreeks 09:05 uur… 

Omstanders zullen misschien hebben gedacht dat de hitte van sommige mensen naar het hoofd moet zijn gestegen. Maar de mensen die onder meer ter hoogte van de Noorderkade in het water lagen waren hard aan het werk. Zaterdagochtend was de Noorderkade namelijk het toneel van een multidisciplinaire rampenoefening van het Rode Kruis, waaraan ook andere hulporganisaties deelnamen. 

Eenmaal ter plaatse werd een opvangplek gecreëerd en werd in samenwerking met de triagisten van de ambulances gekeken welke slachtoffers het eerste hulp nodig hadden. Deze werden vervolgens naar de gereedstaande tent met hulpverleners gebracht, om van daaruit verder te worden behandeld. 

Er waren heel wat ‘slachtoffers’, die met allerlei verschillende letsel geholpen dienden te worden. Onno vertelt: “Han leek aan de buitenkant niet veel te mankeren, ondanks dat hij was geraakt door de vrachtwagen! Maar hij ging snel achteruit door het inwendig letsel dat hij had opgelopen! Mike had een lelijke hoofdwond opgelopen. Er waren enkele mensen uit het winkelend publiek gewond geraakt door de rondvliegende tafels en stoelen. Zo ook de vriendin van Mike; Rebecca, en mijn vrouw Marianne. Zij liepen allerlei kneuzingen op en ook zij bleken inwendig letsel te hebben! Ik zelf was in shock doordat ik het geheel heb zien gebeuren en in paniek was geraakt”.

Gelukkig maar dat het een oefening was, maar desalniettemin was het flink doorpakken voor het Rode Kruis en hadden ze de handen vol aan de lotussen (mensen die een opleiding tot het uitbeelden van slachtoffers hebben gevolgd).

Rode Kruis Oefening Alkmaar

Oefenen is belangrijk 

“Binnen het Rode Kruis hebben we teams die worden opgeroepen bij grote hoeveelheden slachtoffers”, vertelt Ben van Kuringen van het Rode Kruis. “Geoefendheid blijft voor die teams belangrijk.” Want wie hulp wil kunnen bieden bij een ramp moet wel over enige ervaring kunnen beschikken. Ervaring die wordt opgedaan bij oefeningen als deze. 

“We oefenen maandelijks in onze gebouwen”, legt Van Kuringen uit. Maar dat heeft z’n beperkingen. Een grote buitenoefening, waarbij hulpverleners leren om met elkaar samen te werken, is van grote waarde voor de betrokken professionals. Die toonden zich dan ook tevreden: “Een succes.” 

Rode Kruis Oefening Alkmaar Duiker
Rode Kruis Oefening Alkmaar Verbinden
Rode Kruis Oefening Alkmaar Brandweer
Rode Kruis Oefening Alkmaar Vrijwilligers
Rode Kruis Wateroefening Alkmaar

Meest recente berichten