Noord-Holland Noord
Word vrijwilliger Doneer

Vluchtelingen Oekraïne

Geplaatst op 12 juni 2022

#Steun Oekraine op giro 5125

Tekst: Bianca Boon

De ergste hectiek is voorbij in het Sportcomplex te Wormer. Er is een einde gekomen aan de lange en chaotische dagen die de vrijwilligers van het Rode Kruis gemaakt hebben.  Overal in het land zijn noodopvanglocaties verrezen voor Oekraïense vluchtelingen. Dat is ook het geval in de sporthal Wormer.

Hier zijn ongeveer 150 slaapplaatsen. Op dit moment verblijven hier 120 vluchtelingen voor de korte crisis opvang. Er blijven steeds nieuwe vluchtelingen komen, omdat dit de eerste opvang is. Men blijft hier totdat er iets beters gevonden wordt.

Het Rode Kruis is elke dag bezig met hulp te bieden waar nodig. Bedden opmaken en voor schone dekens zorgen is door de doorstroom een flinke taak, maar ook dat hoort erbij.

Ook Gemeentewerkers zijn dag en nacht druk bezig samen met onze vrijwilligers, om zo spoedig mogelijk de vluchtelingen te registreren en natuurlijk ook medische bijzonderheden te noteren. Andere vrijwilligers zijn weer druk met bellen voor een betere opvangplek elders.

Op 3 mei meerde riviercruiseschip MS Lisabelle af aan de Havenstraat in Zaandam. Dit schip zal de vluchtelingen uit Oekraïne voor langere tijd kunnen opvangen. De groep die bij Taets tijdelijk was opgevangen is hier inmiddels ook naartoe. Binnen een aantal weken zal er een tweede schip, de” MS Cezanne” naast de MS Lisabelle komen. Ook hier zullen de vluchtelingen zich voor langere tijd vestigen.

Beide schepen blijven naast elkaar liggen in het Havengebied van Zaandam, om zo toch een tweede thuis voor de vluchtelingen te vormen. Natuurlijk is in Zaanstreek-Waterland dit niet het enige opvangcentrum. In de Beemster is er op dit moment ook een crisisopvang druk bezig om het de vluchtelingen zo prettig mogelijk te maken. Alle hens aan dek dus voor onze vrijwilligers van het Rode Kruis.

Wilt u hulp bieden in welke vorm dan ook kunt u dat via oekraine@wormerland aangeven.

Meest recente berichten