“Je doet het voor de ander – en juist daardoor ontstaat echte verbinding”
Een tikkeltje onwennig, dat was het wel — de ceremonie in de Mariënhof, compleet met een prins aan tafel en een medaille opgespeld door de voorzitter van het Rode Kruis. Maar voor Peter Kingma was het ook een dag om nooit te vergeten. “Ik sta niet graag in de belangstelling, maar het is mooi om te merken dat wat je doet gezien wordt. Dat het verschil maakt.”
Een bijzonder gesprek aan de lunchtafel
Peter is hoofd van het Noodhulpteam in Fryslân. Een verbindende rol, die hij met rust, overzicht en oprechte betrokkenheid vervult. Tijdens de lunch zat hij toevallig naast prins Pieter-Christiaan. “Even wennen, maar het werd een heel normaal en leuk gesprek – over kinderen, opvoeden, en waar Drachten eigenlijk ligt.” Het tekent Peter: contact maken gaat vanzelf als je jezelf niet op de voorgrond zet, maar luistert en verbindt.
De ceremonie zelf was voor hem een hele belevenis. “Het was spannend, maar vooral bijzonder. Ik was wel blij dat ik snel aan de beurt was en dat we pas daarna gingen lunchen .”
Hulp in de stille crisis
Een ervaring die hem sterk is bijgebleven, is zijn werk in het zogeheten ‘Corona-huis’. Daar verbleven mensen die te goed waren voor het ziekenhuis, maar niet thuis konden zijn. Sommigen hadden thuis anderen die risico liepen of konden niet de zorg krijgen die ze nodig hadden. Wat daar nodig was? “Rust, aandacht, een spelletje, koffie zetten. Hulp bieden tijdens een crisis, zijn waar je nodig bent, juist daarom ben ik bij het Rode Kruis actief geworden.”
Er is zoveel te doen – begin gewoon ergens
Volgens Peter biedt het Rode Kruis ruimte voor iedereen. Er zijn zóveel verschillende rollen en functies. Zijn advies? Begin gewoon. Start als EHV’er en ga mee naar evenementen en ontwikkel je door mee te doen aan de trainingen. Dan merk je vanzelf wat bij je past en waar je verder in wilt. Kun je goed organiseren? Daar is overal behoefte aan. Kun je goed uitleggen en begeleiden? Dan ga je verder als buddy of misschien zelfs instructeur.
Hij benadrukt hoe belangrijk het is om jezelf breed te ontwikkelen. “We trainen natuurlijk EHBO, maar ook organiseren, samenwerken, beslissingen nemen. Dat alles maakt je weerbaarder – en inzetbaar als het erop aankomt.”
De basis van alles: oprechte verbinding
Wat Peter onderscheidt, is zijn natuurlijke manier van verbinden. Hij legt contact zonder eigenbelang, maar met het doel voor ogen. “Als je vanuit oprechte interesse samenwerkt, bereik je het meest. Het draait om de ander, niet om jezelf.”
Die houding zie je terug in zijn werk met ketenpartners, zijn inzet in crisissituaties en zijn betrokkenheid bij collega-vrijwilligers. En nu ook in zijn welverdiende onderscheiding. Een erkenning voor zijn kalme kracht en stille doortastendheid.
