Amsterdam-Amstelland
Word vrijwilliger Doneer

Even voorstellen: de studentendesk

Geplaatst op 13 oktober 2023

De Studentendesk Amsterdam heeft als doel om jongeren bewust te maken van de missie en kerndoelen van het Rode Kruis. De studenten nemen initiatief bij het bedenken en uitvoeren van verschillende activiteiten, wat zorgt voor een toegankelijke manier voor jongeren om betrokken te raken bij het Rode Kruis. We stellen graag het bestuur van de Studentendesk Amsterdam voor het academisch jaar ’23-’24 aan je voor! 

Na een bijzonder succesvol jaar voor de studentendesk in Amsterdam-Amstelland, waarin veel is bereikt, is het nu aan een (gedeeltelijk) nieuw bestuur om de rol van het Studentendeskbestuur over te nemen. Pepijn (24) blijft aan als voorzitter. “Sinds vorig jaar ben ik actief bij de desk als voorzitter. Ik ben hier vorig jaar mee begonnen omdat ik in mijn andere vrijwilligersrol bij het Rode Kruis zag dat er weinig jongeren betrokken waren. Ik wilde graag een brug vormen tussen het Rode Kruis en deze studenten. Toen een vriend mij wees op een bestuursvacature bij de Studentendesk, dacht ik: hey, dit is precies wat ik zoek! Afgelopen jaar ging zo goed dat ik heb besloten nog een jaar door te gaan.” 

EHBO-Cursus 

Just (25) zal volgend jaar coördinator EHBO zijn voor de desk: “Vorig jaar ben ik via Loek, oud-projectcoördinator, bij de desk betrokken geraakt. Het leek me leuk om deel uit te maken van het bestuur. Afgelopen jaar heeft de desk onder anderen voor 156 studenten op de UvA EHBO-cursussen geregeld en wij hopen er dit jaar meer te doen! Hiermee kunnen we de veiligheid onder studenten vergroten.” 

Mensen helpen 

Julia (21) is pas begonnen in haar nieuwe rol als coördinator van de welzijnsprojecten en heeft al mooie plannen om evenementen op te zetten voor hulpvragers: “Ik ben dit jaar bestuurslid geworden bij de desk omdat ik vanuit mijn studie Psychologie mijn interesse in het mentale en fysieke welzijn van hulpvragers verder heb ontwikkeld. Als coördinator Welzijn dit jaar kan ik deze interesses ook echt in praktijk brengen. Zo zal ik bijvoorbeeld proberen samen met mijn commissie sportdagen te organiseren voor vluchtelingen en zorgen voor een warme maaltijd voor daklozen. Mijn rol is nieuw in Amsterdam, en mijn commissie en ik gaan ons inzetten om zoveel mogelijk mensen te helpen. De frisse start in Amsterdam biedt ook veel kansen en mogelijkheden voor nieuwe ideeën.” 

Doel

David (23), die vorig jaar ook al actief in de fondsenwervingscommissie was en nu penningmeester is, is zeer optimistisch over de toekomst: “Vorig jaar was ik erg positief wat wij als team hebben bereikt. We hadden bijvoorbeeld leuke krattenacties gehouden en een pooltoernooi georganiseerd. Nu we al enkele plannen van vorig jaar kunnen overnemen, hebben we de kans hierop voortbouwen en nog grotere projecten realiseren. Er staan prachtige initiatieven in de startblokken, en we hebben zelfs al ons eerste pooltoernooi georganiseerd, waarbij we €203 hebben opgehaald!” 

Educatie

Nina (24), de nieuwe coördinator Educatie binnen de Studentendesk Amsterdam, heeft ambitieuze plannen voor educatieve projecten. Momenteel werkt ze aan het uitwerken van de details, wat ons zeker doet uitkijken naar boeiende initiatieven. Nina licht toe: “Dit jaar willen we bij de Studentendesk Amsterdam een hernieuwde focus leggen op educatie. Dit kan op verschillende manieren worden ingevuld, maar ons hoofddoel is om jongeren meer bewust te maken van het Rode Kruis en/of te helpen. Dit kan op vele manieren maar wij denken nu aan bijvoorbeeld het organiseren van workshops, het creëren van informatieve podcasts met sprekers vanuit het Rode Kruis of andere noodhulp organisaties en het aanbieden van lezingen over humanitair oorlogsrecht.”

Doorgaan 

Op de vraag waarom Ruben (22) nog een jaar bij de Rode Kruis Studentendesk van Amsterdam wil blijven en dit keer in de rol van Secretaris en Communicatie, antwoordt hij: “Het is gewoon ontzettend leuk om samen met een groep jongeren goede dingen te doen. Het Rode Kruis is daarnaast een ook een prachtige organisatie. Vorig jaar heb ik samen met David in de fondsenwervingscommissie meegeholpen en hebben we mooie acties kunnen opzetten. Nu kunnen we met de desk deze ideeën voortzetten en verder bouwen vanaf vorig jaar. Wat zo leuk is aan de desk, is dat er zoveel mogelijkheden zijn om dingen te bereiken. Iedereen kent en respecteert het Rode Kruis, en van daaruit zijn mensen graag bereid om mee te denken. Ik heb er zin in om met dit bestuur mooie dingen op te zetten!” 

Wil jij meehelpen aan de Studentendesk? Stuur ons een bericht via het contactformulier! https://www.rodekruis.nl/studentendesk/over-ons/amsterdam

Meest recente berichten