Amsterdam-Amstelland
Word vrijwilliger Doneer

Jennifer krijgt op 25-jarige leeftijd een hartstilstand: “reanimatie heeft mijn leven gered.”

Geplaatst op 20 september 2021

Door: Sam Booij

Begin augustus wordt het zwart voor haar ogen tijdens het diner, wanneer zij een weekendje weg is in Polen. Het blijkt dat Jennifer op 25-jarige leeftijd een hartstilstand krijgt. Door de reanimatie van een andere gast in het restaurant, kan ze geholpen worden tot de ambulance arriveert. Nu inspireert ze anderen om ook een reanimatiecursus te volgen: “Je kunt gewoon het verschil maken.”

Jennifer en ik spreken elkaar in een zoom-meeting. Als ik vraag hoe het met haar gaat vertelt ze over haar kappersbezoek eerder die dag: “De kleur is eigenlijk een beetje te rood geworden, maar de kapper was wel echt nodig nu ik eindelijk uit het ziekenhuis ben!” Opgewekt vertelt ze over haar dagen, die inmiddels weer ‘normaal’ geworden zijn. Begin augustus krijgt Jennifer tijdens een weekendje weg een hartstilstand. Inmiddels is ze een week ontslagen uit het ziekenhuis.

Polen

“Ik voelde me goed, überhaupt niet vermoeid of gestrest” begint ze te vertellen. “Het was allemaal harstikke leuk, er was niks aan de hand, dus wij gingen de laatste avond in Krakau chique uiteten om het weekendje weg af te sluiten. We hadden wat zakgeld gekregen, dus we hadden een mooi hotel uitgezocht om daar te dineren.” Jennifer omschrijft hoe ze haar haren achterover gooit in het restaurant om een staart te maken, als ze sterretjes begint te zien. “Het wordt eigenlijk gewoon langzaam zwart, zo langzaam dat ik nog heel bewust meemaak dat dit gebeurt.” Een Duitse arts en een verpleegkundige schieten gelijk te hulp, hoort Jennifer achteraf. Het volgende moment wordt ze wakker van een schok van een AED (Automatische Externe Defibrillator). Ze voelt gelijk veel pijn op haar borst, omdat ze dan nog steeds wordt gereanimeerd. “Ik dacht nog: het zal vast wel nodig zijn.” Het blijkt dat haar hart op hol is geslagen en niet langer bloed naar de rest van haar lichaam pompt. Ze heeft een hartritmestoornis, in de volksmond ook wel hartstilstand.

In Polen moet ze nog ruim een week in het ziekenhuis blijven, waar de doktoren onderzoeken doen maar geen afwijking kunnen vinden. “Het is ook wel fijn om te weten dat er niet iets volledig mis is met mijn hart of lichaam. De doktoren kunnen daarom niet genoeg zekerheid geven over hoe goed we een mogelijke volgende keer kunnen voorkomen.” In het UMC in Amsterdam moet ze nog 2,5 week blijven. Gedurende deze tijd wordt ze via de hartbewaking in de gaten gehouden door de Nederlandse cardioloog. Na een aantal onderzoeken wordt Jennifer geopereerd. Ze krijgt een ICD. “Dit is een interne defibrillator. Ik heb links onder mijn oksel een kastje zitten dat mijn hart de hele tijd in de gaten houdt. Als mijn hart op hol slaat of het niet meer doet, kan de defibrillator een schok geven. Zo ben ik beschermd voor een mogelijke volgende keer.” De Duitse arts en verpleegkundige die haar geholpen hebben, hebben geen nummer achtergelaten bij het restaurant. Daardoor heeft Jennifer ze niet meer kunnen spreken. “Ik vind dat jammer, ik had ze graag willen bedanken.” Haar ouders zijn twee dagen na haar hartstilstand teruggegaan naar het restaurant om het personeel te laten weten dat het goed ging met Jennifer.

Tekst gaat door onder het Instagram bericht.

https://www.instagram.com/p/CSmhDM2oZe8

Naar huis

Jennifer is nu een week thuis en ze voelt zich goed. “Ik ben zo blij dat het goed is afgelopen, en dat ik er gewoon nog ben. Daar ben ik super dankbaar voor.” De eerste dag dat ze in Polen in het ziekenhuis lag realiseerde ze: ik wil hier wat mee doen. “Ik heb heel veel geluk gehad, omdat er mensen in het restaurant waren die mij konden reanimeren. Als er veel mensen kunnen reanimeren, dan wordt de kans dat iemand het overleeft veel groter. Ik wil, in hoeverre dat kan, mensen met mijn verhaal wakker schudden, of helpen herinneren aan hoe belangrijk dit is. Heel veel mensen kunnen iemand anders geven wat ik heb gekregen. Je kan echt het verschil maken.”

Reanimatie cursus

Jennifer aarzelt geen moment en zoekt contact met het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland om te kijken naar de mogelijkheden. De hartstilstand heeft haar laten inzien dat ze graag zelf het verschil wil gaan maken. Ze plaatst een bericht op Instagram om haar verhaal te delen. “Het is heftig een om een hartstilstand te krijgen als je zo jong bent, en dat is vervelend, maar ik hoop dat iedereen die het ziet er niet alleen van schrikt, maar er ook wat mee gaat doen.” De boodschap van haar Instagram post draait deels om het reanimeren, maar vertelt ook: geniet van elke dag. Haar hartstilstand heeft gezorgd voor een eyeopener: “Er zijn dingen waar ik me de afgelopen maand zorgen om heb gemaakt waar ik gewoon echt mijn tijd niet meer aan wil besteden. Ik heb nu meer lef om te doen waar ik gelukkig van word.”

Als ik Jennifer vraag naar de toekomst hoeft ze daar niet lang over na te denken. “Ik kijk super positief naar de toekomst. Ik ben blij dat ik er ben. Aan elke dag is wel iets leuks en iets moois. Ik wil gaan doen wat ik leuk vind en waar ik van geniet, de rest is niet zo belangrijk.” Op de planning staat nu eerst een EHBO-cursus met 9 vrienden en familieleden. Daarna gaat ze veel tijd steken in het waarmaken van haar dromen.

Wil jij ook een EHBO-cursus volgen om te kunnen helpen in situaties als die van Jennifer? Bij het Rode Kruis kun je kiezen uit verschillende soorten cursussen. Er is niet alleen een snelcursus EHBO, maar ook een cursus EHBO aan baby’s en kinderen en een cursus met een Europees erkend certificaat. Bekijk hier alle EHBO-cursussen in de regio Amsterdam: EHBO cursus regio Amsterdam

Meest recente berichten