Amsterdam-Amstelland
Word vrijwilliger Doneer

Ondersteuning door Rode Kruis bij brand in Amsterdam 

Geplaatst op 04 juni 2023

Gisterenavond, rond 20 uur, rukten de hulpdiensten massaal uit voor een brand in Amsterdam-Oost. Op de bovenste verdieping van een appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg was een grote uitslaande brand ontstaan, waarbij ook veel rook vrijkwam. Niet veel later ontving het Noodhulp team van het Rode Kruis Amsterdam-Amstel een melding. In overleg met de gemeente werd besloten dat ondersteuning van het Rode Kruis zeer gewenst was, gezien de omvang van de brand en de hoeveelheid betrokkenen. 

Pepijn de Reus, vrijwilliger in het team bevolkingszorg van het Rode Kruis, was bij de inzet aanwezig: “De inzet begon eigenlijk al voor de alarmering. In de appgroep van Bevolkingszorg werd het nieuws van de grote brand gedeeld. Toen wij niet veel later een oproep kregen vanuit de gemeente, waren er binnen één minuut meer dan 20 vrijwilligers die op hun zaterdagavond klaarstonden om te komen helpen. Dat kenmerkt onze vrijwilligers; wij staan klaar als we nodig zijn.  

Vijf vrijwilligers zijn direct naar de opslag van het Rode Kruis gegaan om snel de benodigde materialen te halen. Daarna vervolgden zij hun weg naar de Joan Muyskenweg. Het was bijzonder om te zien dat zowel de bewoners als de aanwezige hulpdiensten blij waren met onze komst. Na een eerste ronde te hebben gemaakt en een beeld te hebben gevormd van de situatie heb ik met de gemeente afgestemd wat onze rol zou zijn bij de inzet. Tegelijkertijd waren mijn collega vrijwilligers al bezig met het spreken met de eerste bewoners.  

Tijdens de avond werd duidelijk dat de bewoners hun woningen niet meer in mochten en dat er hotels waren geregeld voor bewoners die niet bij vrienden of familie terecht konden. Om een uur of 01:00 waren de laatste mensen ondergebracht. Dat was het moment dat we konden gaan afschalen.” 

Vrijwilliger Lianne was ook aanwezig en vertelt: “We hadden de kans en gelegenheid om echt in gesprek te gaan met de bewoners. Veel bewoners hadden huisdieren wat de nodige emoties met zich meebrengt. De gesprekken waren daarvoor echt van meerwaarde.” 

Vrijwilliger Romke vult haar aan: “Het was inderdaad een goede inzet. We konden bijdragen aan een vlotte opsporing en redding van achtergebleven dieren.” 

Bevolkingszorg

Vrijwilligers van het noodhulpteam en bevolkingszorg staan dag en nacht klaar en zijn altijd oproepbaar om bij grote calamiteiten bijstand te verlenen. Bevolkingszorg ondersteunt de Nederlandse gemeenten en veiligheidsregio’s, die bij rampen en crises als eerste verantwoordelijk zijn voor het welzijn van hun inwoners. We ondersteunen en werken daarbij samen met de hulpdiensten zoals ambulances, politie en brandweer.  

We wensen alle bewoners die getroffen zijn door de brand heel veel sterkte. 

Meest recente berichten