Amsterdam-Amstelland
Word vrijwilliger Doneer

Vaccineren in de RAI: Martijn staat met opstroopte mouwen paraat om te helpen

Geplaatst op 21 januari 2021

Voor Amsterdammer Martijn Banse zijn het drukke tijden. Naast zijn baan bij een energiebedrijf en een druk gezinsleven met een tweede kind op komst, weet hij zich ook nog als Rode Kruis-vrijwilliger in te zetten bij het vaccineren tegen corona. “Ik zie het als een mijlpaal dat er gevaccineerd kan worden. Het geeft mij een heel prettig gevoel daar onderdeel van te kunnen zijn.”

Door: Helbien Abdel Jabar

De energieke en goedlachse Martijn Banse steekt af tegen de grote, anonieme hal van de GGD-prikpost in de RAI in Amsterdam. Met een ervaren oog observeert hij de zogeheten ‘nazorg ruimte’ waar mensen een kwartier moeten plaatsnemen na de inenting. Hij en zijn collega’s verlenen eerste hulp wanneer iemand zich niet goed voelt of onwel wordt. 

Foto: Magdalena Laas 

Avonddiensten

Het contrast tussen zijn baan en het vrijwillig hulpverlenen kon niet groter. “Ik werk bij een energiebedrijf, dat is totaal wat anders dan hulpverlenen bij evenementen,” vertelt Martijn. Die afwisseling maakt het leuk. “Dat je gewoon je kantoor kan uitstappen, je Rode Kruis-jas kan aantrekken en door kan naar je dienst.”

Al bijna negen jaar weet hij de avond- en weekenddiensten van het Rode Kruis goed te combineren met zijn werk en privéleven. Nu ook weer. Zijn werkdag begint vroeg in de ochtend. “Ik ga voorbereid naar kantoor, dus ik heb al mijn spullen bij me. Om vijf uur pak ik de metro naar de EHBO-inzet in de RAI,” legt hij uit. Vanavond moeten zijn zwangere vriendin en hun dochtertje hem nog even langer missen. 

Opluchting

Al meer dan een week vaccineert de GGD in de RAI. De sfeer is bedaard. Martijn haalt opgelucht adem: mensen kunnen eindelijk hun eerste prik halen. Zo’n 300 mensen per dag. “Niemand is blij met een prik,” lacht hij, “maar je ziet wel opluchting.” 

“Ik zie het als een mijlpaal dat er gevaccineerd kan worden. Het geeft mij een heel prettig gevoel daar onderdeel van te kunnen zijn.” Het stelt hem gerust om aanwezig te zijn als er iets gebeurt. “Ik ervaar dat als waardevol.”

Tekst gaat door onder de afbeelding 

Foto: Magdalena Laas 

Het oude vertrouwde

Met het vaccineren komt ook weer het einde in zicht van een lange periode angst en onzekerheid. “Ik hoop van harte dat het vaccineren ervoor zorgt dat we met z’n allen weer richting het oude vertrouwde kunnen. Als het hele coronaverhaal achter de rug is, zal ik denken aan hoe we met z’n allen de schouders eronder hebben gezet.”

Tekst gaat door onder de afbeelding 

Foto: Magdalena Laas 

Noodhulp

Het Rode Kruis draagt haar grondbeginselen actief uit tijdens de coronacrisis door in te grijpen waar kan en nodig. Ondersteuning bij zorginstellingen, begeleid vervoer, voedselhulp, een hulplijn voor een luisterend oor of advies, en meer.

“Ik vind het heel fijn dat het Rode Kruis als noodhulporganisatie op heel korte termijn inzetten kan oppakken en uitvoeren,” sluit Martijn af. Trots draagt hij zijn steentje bij om dat te realiseren.Word ook vrijwilliger

Meest recente berichten