Amsterdam-Amstelland
Word vrijwilliger Doneer

Maak kennis met vrijwilligers Salim en Meie

Geplaatst op 07 december 2022

Salim El-Meriami is al 2 jaar vrijwilliger bij Het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland. Meie Geerlings hielp onlangs voor het eerst mee bij de Sintintocht. Op de Dag van de vrijwilliger vertellen ze over wat hen beweegt om zich als vrijwilliger in te zetten.

Door: Eline Leenaarts

2 jaar ervaring: Salim El-Meriami

Salim El-Meriami is nog maar 20. Hij is vrijwilliger evenementenhulp en noodhulp, heeft gewerkt in de bevolkingszorg en is net begonnen als commissielid bij de Studentendesk.

Hoe ben je bij Het Rode Kruis terechtgekomen?

“Tijdens de coronaperiode zag ik een advertentie in de krant met de vraag naar vrijwilligers voor evenementenhulp. Ik wilde al een lange tijd iets voor anderen doen en bovendien een overstap maken naar de zorg. Dit leek me een mooie manier om ervaring op te kunnen doen en tegelijkertijd iets bij te kunnen dragen aan de maatschappij.”

Wat doe je als vrijwilliger evenementenhulp en noodhulp?

“Als vrijwilliger evenementenhulp biedt je EHBO op diverse grote evenementen. Het team van noodhulp wordt ingeschakeld wanneer er een situatie is met meer dan 20 gewonden. Dit team behandelt en steunt dan de slachtoffers met als doel het ontlasten van de professionele zorg.”

En wat was jouw rol bij Bevolkingszorg?

“Door de oorlog in Oekraïne zijn er veel vluchtelingen naar ons land gekomen die opgevangen moeten worden. Als coördinator bij Bevolkingszorg zorgde ik dat vluchtelingen goed en fijn begeleid werden bij hun aankomst.”

Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt?

“Dit was toen een jong meisje bij een evenment een bal tegen haar buik had gekregen, waardoor ze moeite had met ademen. Uiteindelijk heb ik haar weten te kalmeren. Ik vond het heel bijzonder dat je met zo’n klein gebaar toch zoveel voor iemand kan doen.”

Wat doe je bij de Studentendesk?

“Hier ben ik vooral bezig met EHBO-hulp meer onder de aandacht te brengen bij jongeren, zodat ze dit standaard meekrijgen in hun opvoeding en weten wat ze moeten doen in bepaalde noodsituaties, thuis of buiten de deur. Dit willen we gaan uitvoeren op verschillende scholen.”

Waarom ben je vrijwilliger voor Het Rode Kruis?

“Je betekent echt iets voor een ander en dit besef is supermooi. Mensen zijn heel dankbaar, ook al gaat het om iets kleins. Bovendien werk je met hele leuke collega’s!”

Net gestart: Meie Geerlings

Meie Geerlings is nog maar net begonnen bij Het Rode Kruis als vrijwilliger evenementenhulp. Na het behalen van haar EHBO certificaat hielp ze zojuist voor het eerst bij de Sinterklaasintocht in Amsterdam.

Hoe zet jij je in voor het Rode Kruis?

“Naast evenementenhulp ben ik alle benodigde papieren aan het halen om noodhulp en bevolkingszorg te kunnen gaan doen. Ook wil ik heel graag het certificaat voor baby- en kinder-EHBO en reanimatie behalen en staat sport-EHBO nog op mijn wensenlijstje.”

Waarom ben je vrijwilligerswerk gaan doen?

“Ik ben altijd wel maatschappelijk betrokken geweest. Al vanaf jongs af aan heb ik mij ingezet als vrijwilliger bij verschillende maatschappelijk bewuste organisaties en als gezin zijn we al sinds 2009 pleeggezin voor kinderen in een crisissituatie. We vinden het belangrijk dat onze kinderen meekrijgen dat als je in de mogelijkheid bent iemand te helpen, je dat moet doen. Momenteel staat de pleegzorg op een wat lager pitje. Daarom is er ruimte om iets nieuws te doen.”

Waarom heb je voor het Rode Kruis gekozen?

“Ik houd van de energie, sfeer en samenwerking die komt kijken bij evenementen. ikIk heb medische biologie gestudeerd en ben daardoor altijd geïnteresseerd geweest in de medische zorg en hoe het menselijk lichaam functioneert. In mijn huidige rol als vrijwilliger komen zorg en evenementen perfect bij elkaar.”

Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt?

“De professionaliteit van Het Rode Kruis en de mensen die er werken, vrijwillig of als vaste kracht. Kwaliteit staat op nummer 1. Mensen worden heel goed ingewerkt en moeten de benodigde papieren halen. Iedereen die Het Rode Kruis nodig heeft, kan daardoor uitgaan van professionele zorg en kwaliteit.”

Hoe zou je anderen motiveren om vrijwilligerswerk te gaan doen?

“Als je in de mogelijkheid bent om anderen te helpen met jouw passie, dan moet je dat met beide handen aangrijpen. Dat geeft dat zoveel energie. Dat wens ik iedereen toe.”

Meest recente berichten