Gelderland
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis en de Zwarte Cross: toegewijde hulpverlening

Geplaatst op 08 augustus 2023

De Zwarte Cross vond dit jaar plaats van 20 tot 23 juli in Lichtenvoorde. Met een indrukwekkende capaciteit voor maar liefst 237.500 daggasten en festivalkampeerders, vraagt de Zwarte Cross om professionele hulpverlening. Het Rode Kruis speelt daar een belangrijke rol in. Elk jaar wordt het festivalterrein omgetoverd tot een kleurrijk spektakel. Achter de schermen werkt het Rode Kruis er hard voor om ervoor te zorgen dat de veiligheid en gezondheid van alle bezoekers en crew gewaarborgd zijn. Op verschillende EHBO-posten staan vrijwilligers klaar om eerste hulp te bieden bij verwondingen en gezondheidsproblemen.

Zo vertelt Agnes Groothedde, één van de vrijwilligers van het Rode Kruis, dat het meest opvallende onderdeel van de hulpverlening op de Zwarte Cross het Veldhospitaal is, ook wel bekend als post 600. Hier werken toegewijde EHBO’ers en medische diensten nauw samen om snel en adequaat te reageren op eventuele noodgevallen. Het Veldhospitaal is gehuisvest in een grote tent die is uitgerust met acht behandelplekken. Hier kunnen mensen terecht voor eerste hulp bij kleine verwondingen, insectenbeten, verstuikingen en andere niet-levensbedreigende blessures.

Snel en levensreddend handelen

Ook beschikt het hospitaal over een Advanced Life Support (ALS)-unit met twee tot drie compleet ingerichte plekken voor gevallen die meer medische aandacht vereisen. Dit team staat klaar om effectief levensreddende handelingen uit te kunnen voeren. Ook is er een huisartsenunit gevestigd en staan er voorraadunits voor de medische dienst en voor de EHBO-materialen. Vanuit het Veldhospitaal worden ook de loopposten en fietsploegen uitgestuurd naar het campingterrein en het festivalterrein. Deze goed uitgeruste mobiele teams kunnen snel reageren op hulpvragen, zodat ze indien nodig ter plekke hulp kunnen bieden.

Agnes: “Vooral op de zaterdag en zondag is het druk. Dankzij de inzet van onze toegewijde vrijwilligers kunnen bezoekers met een gerust hart genieten van dit geweldige evenement en kunnen ze erop vertrouwen dat er altijd iemand is in geval van nood.”

bronvermelding foto: Lisa de Graaf (Oak Island Productions)

Meest recente berichten