Gooi en Utrecht
Word vrijwilliger Doneer

Martin Luther Kingschool rent voor de actie ‘Hollen voor Mueslibollen’

Geplaatst op 30 mei 2024

Leerlingen van de Martin Luther Kingschool in Maartensdijk, waaronder Floris en Thijs, willen iets doen voor kinderen die zonder ontbijt naar school gaan. Daarom nam Floris, kinderburgemeester van De Bilt, het initiatief om samen met buurschool WereldKidz Kievit een sponsorloop te organiseren voor het Rode Kruis. Op 12 juni rennen vanaf 13:15 uur bijna 300 leerlingen in Maartensdijk voor ‘Hollen voor Mueslibollen’.

Waarom meedoen aan ‘Hollen voor Mueslibollen’?

Floris zet zich als kinderburgermeester van De Bilt in tegen armoede onder kinderen. “Het idee dat sommige kinderen geen ontbijt kunnen hebben, vind ik erg,” zegt hij. Met de actie ‘Hollen voor Mueslibollen’ haalt het Rode Kruis geld op voor ontbijt voor kinderen voor wie een ontbijt door tijdelijke voedselnood niet vanzelfsprekend is. De leerlingen krijgen een sponsorformulier mee om donaties op te halen bij vrienden en familie. “We rennen samen met Wereldkidz Kievit, een andere basisschool in Maartensdijk. Na de zomervakantie komen er veel kinderen van de Kievit naar de ML King, dus het is dus fijn dat we al iets gezamenlijks kunnen doen om de kinderen in de buurt te helpen.” De school organiseert normaal ook al regelmatig buiten- en sportactiviteiten: “We hebben vaak sportdagen, voetbaltoernooien en spelen veel samen buiten. Dus deze actie past goed bij ons.”

Foto: Rode Kruis vrijwilliger Elleke en Floris geven samen een gastles over voedselarmoede en ontbijt.

Een kind moet gewoon kind kunnen zijn

In aanloop naar de sponsorloop krijgen alle leerlingen van de school een gastles over voedsel van Floris en een vrijwilliger van het Rode Kruis, om uit te leggen waarvoor ze actie voeren. Floris’ beste vriend en klasgenoot uit groep 8, Thijs, vindt het ook belangrijk mee te doen. Hij begint zijn dag vaak met yoghurt en muesli, terwijl Floris de voorkeur geeft aan twee boterhammen met pindakaas en pasta. “Zonder ontbijt start je de dag minder goed. Ik vind dat alle kinderen een eerlijke kans moeten hebben,” vindt Thijs. Floris is het daarmee eens: “Een kind mag nooit het slachtoffer zijn van armoede. Ik heb er zelf nooit over hoeven nadenken of ik ontbijt kreeg, dus ik vind het rot dat er kinderen zijn die zich daar wel zorgen over maken. Een ontbijt hoeft niet altijd super gezond te zijn, want iedereen wil toch ook lekker eten? Kinderen moeten een keuze hebben om iets lekkers en goeds te eten.”

Minimaal 2000 euro ophalen voor ontbijtjes

Floris en Thijs hopen met hun inzet een mooi bedrag op te halen. Beiden zijn vastbesloten om iedereen op school te motiveren om zo veel mogelijk geld op te halen. “Ik hoop op 2000 euro,” steekt Floris zijn schatting bescheiden in. “Daarmee kunnen we een heleboel ontbijtjes geven aan de kinderen via het Rode Kruis. En dan wil ik ná de actie graag verrast worden dat de opbrengst eigenlijk nog véél hoger is.”

Foto: Floris (groen) en Thijs (blauw) gaan samen met alle leerlingen van hun school ‘Hollen voor Mueslibollen’

Over de actie ‘Hollen voor Mueslibollen’

Het Rode Kruis deelt in Utrecht en het Gooi wekelijks ongeveer 1.500 boodschappenkaarten uit aan mensen in tijdelijke voedselnood. Zo helpen ze veel gezinnen met kinderen die anders tussen wal en schip vallen, maar bijvoorbeeld (nog) niet in aanmerking komen voor andere hulp. Een voedzaam ontbijt voor een schoolgaand kind kost gemiddeld €1,20 per dag. De opbrengsten van deze actie komen direct ten goede van de gezinnen die het Rode Kruis helpt met haar voedselprogramma’s in Utrecht en het Gooi.

Meest recente berichten