Verschillende presentaties, goede gesprekken en een bezoek aan de crisis-noodopvang-locatie (CNO) voor Oekraïners in Westervoort. Dat stond op 27 maart 2025 op het programma tijdens het bezoek aan Regio Oost-Nederland, van Harm Gosens, Suzanne Segaar, Wilco van Wijck en Jane Chin-A-Fo, respectievelijk directeur en leden van het Managementteam (MT) van het Nederlandse Rode Kruis.
Een logistieke uitdaging was het wel. De bezoekers hadden 3,5 uur de tijd om kennis te maken met de regio. Niet te doen natuurlijk. Uit de kennisquiz die in de bus gespeeld werd, kwam naar voren dat als je van de meest noordelijke locatie van de regio (Kop van Overijssel) naar de meest zuidelijke locatie (Nijmegen) reist, je twee uur onderweg bent. Toch moest in de korte tijd die beschikbaar was een indruk worden gegeven van wat Rode Kruis Oost-Nederland doet aan hulpverleningsactiviteiten.
Elkaar zien
De ontvangst vond plaats op het regiokantoor in Apeldoorn – net weer geschikt als werklocatie, na een hele lange periode van mankementen aan het pand. Helemaal voorbij zijn die mankementen nog niet en een deel van het pand wordt ook niet meer geschikt om te werken. Maar de vergaderruimte is weer goed te gebruiken en boven zijn werkplekken gecreëerd. “Dat is belangrijk.” vindt regiomanager Ria van der Sluis. “Het is goed om elkaar regelmatig te zien. Alle collega’s hebben een eigen aandachtsgebied en verplaatsen zich door de regio maar we doen het wel samen. Om dat gevoel te hebben en te behouden is het essentieel om elkaar ook fysiek te kunnen ontmoeten.”
Uitdagingen
Marte Nederlof (Facilitair Projectleider in de regio) nam de MT-leden in een korte presentatie mee in de vertaalslag van het landelijk huisvestingsbeleid naar regio Oost-Nederland. Hiermee werd goed zichtbaar met welke uitdagingen deze grote regio allemaal te maken heeft.

Opvanglocatie
Daarna stond een bezoek gepland aan de crisis-noodopvang-locatie voor Oekraïners in Westervoort. Reistijd: ongeveer 1,5 uur heen en terug. Tijdens de heenreis kregen de bezoekers een kennisquiz over de regio voorgeschoteld.
Door de vragen werd er veel waardevolle informatie gedeeld en kregen de MT-leden een goed beeld van wat er allemaal in de regio gebeurt. Ook soms verbazing over het volume waar de regio mee te maken heeft. “76 Gemeenten in de regio? Zó veel?”
Dankbaar
Na enige vertraging kwam het gezelschap aan op de opvanglocatie in Westervoort. Hier werden zij gastvrij ontvangen door Emiel Spelt (Coördinator Hulpverlening Opvang) en Hans Vonk (Locatiemanager van zowel de opvanglocatie in Westervoort als die in ’s Heerenberg). Na een korte introductie werd de groep gesplitst en rondgeleid. De bezoekers zagen de kleine units waar mensen konden slapen en de algemene ruimtes. Ondertussen werd veel verteld over het reilen en zeilen op de locatie. “Mensen zitten hier in principe maximaal vier weken. Ze vinden het meestal fijn om even tot rust te kunnen komen in een eigen ruimte.”
Vragenspel
De bezoekers waren onder de indruk. Op de terugreis naar Apeldoorn kwam een pot op tafel waar bezoekers een vraag uit konden trekken uit de categorieën: persoonlijke vragen, kritische vragen en dilemma’s. Het werd een waardevol en open gesprek. “Heel goed om van jullie te horen wat er speelt. Dat bevestigt deels ons beeld, maar geeft ook nieuwe inzichten”.
Goed beeld
Bij terugkomst in Apeldoorn nog even een groepsfoto en de prijsuitreiking van de quiz. En toen zat het bezoek erop. Een waardevol bezoek, vonden zowel de bezoekers als de ontvangers. Waarbij een goed beeld geschetst is van wat Rode Kruis Oost-Nederland zo bijzonder maakt.