LCVM staat voor Locatie-Coördinator VrijwilligersManagement. Een Rode Kruis-locatie kan maar moeilijk zonder een LCVM-vrijwilliger. In deze veelzijdige functie staat het contact met alle vrijwilligers van de locatie centraal.
Wat doet een LCVM? We vroegen het Anniek, LCVM bij de locatie Rijssen-Holten.
“LCVM is een beetje zoals een HR-functionaris, maar dan kleinschaliger, voor vrijwilligers. Ik hou me bezig met: werving, selectie, jaarlijkse evaluatiegesprekken, exitgesprekken, het dagelijks functioneren van de vrijwilligers en het organiseren van activiteiten. Dat, als blijk van waardering voor hun inzet. Ik kan verder een bemiddelaar zijn tussen vrijwilligers, als er wat aan de hand is, of als er persoonlijke zaken spelen. Managen wil ik het niet noemen, maar ik zit wel heel erg op wellbeing van de vrijwilligers.”
Welke talenten zijn handig?
Als we over talenten praten, noemt Anniek: “Een balans tussen zakelijk zijn en vanuit je mensenhart naar collega’s kijken zou een goed talent zijn.” “Als je veel vanuit je mensenhart naar je collega’s kijkt en er is een conflict, dan is het lastig om daar uit te komen. Dan moet je best zwart-wit zakelijk kunnen zijn. Dus wel aansluiting bij en een klik hebben met een ander, maar ook zakelijk zijn wanneer het moet. Je uitgangspunt is: dit is het Rode Kruis, dit is hoe we moeten werken, dit past wel of dit past niet.” Goed lijnen kunnen uitzetten, kunnen samenwerken maar ook het voortouw kunnen nemen, noemt ze ook als welkome talenten.
Waar krijg jij support?
Anniek: “Ik heb meerdere lijntjes waar ik naartoe kan. Ik heb het geluk dat ik veel teamcoördinatoren heb bij Rijssen-Holten die me kunnen adviseren. Korte lijntjes heb ik met Team Vrijwilligers Management als het gaat om regelzaken. En we hebben elke paar maanden een overleg met alle LCVM’s in de regio. En dan is er het vrijwilligershandboek. Daarin staan ook heel veel protocollen en een document dat specifiek op LCVM ingaat.”
Wat vind je het leukste element binnen de werkzaamheden?
“Het ‘helikoptertje’ zijn voor de vrijwilligers. Daarmee bedoel ik, dat ik het overzicht hou. Het overzicht van de verjaardagen bijvoorbeeld of het overzicht van hun gewerkte uren. Het is een onzichtbaar zichtbaar zijn. Ik hoef niet op de voorgrond maar mensen weten me te vinden. Dat ik voor iedereen klaar kan staan, dat vind ik erg leuk. Maar dus niet als eerstehulpverlener – dat is niks voor mij; dat moet je mij niet laten doen.
Wat heeft deze functie jou geleerd?
Het is na anderhalf jaar bij Rode Kruis Rijssen-Holten duidelijk, dat Anniek de genoemde talenten zelf meer dan voldoende in huis heeft. Heeft ze ook nog iets geleerd van haar rol bij het Rode Kruis? Anniek: “Weet ik niet zo goed … Of misschien toch wel. Toen ik net begon was ik jong, geen eerstehulpverlener, nieuw in de groep en toch degene met wie je als vrijwilliger een functioneringsgesprek moest voeren. Ik heb geleerd om dat stukje aansluiting te kunnen vinden maar direct ook ter zake te kunnen komen. Ook heb ik ontdekt dat ik de kwaliteiten heb om op zo’n manier in een groep te komen en dan een functie te vervullen waarin ik de anderen ten dienste mag staan.
*********
Meer dan alleen EHBO is een serie interviews met vrijwilligers in allerlei functies bij het Rode Kruis Regio Oost. Lees over het Educatieteam in deze serie: Rode Kruis-educatieteam in Twente