Amsterdam-Amstelland
Word vrijwilliger Doneer

Begeleid vervoer: de verhuizing van de bewoners van een verpleeghuis

Geplaatst op 04 juli 2023

Afgelopen maand stond er voor de vrijwilligers van Begeleid Vervoer van het Rode Kruis een bijzondere inzet gepland: de verhuizing van de 95 bewoners van verpleeghuis De Open Hof van Amsterdam-Oost naar hun nieuwe tijdelijke thuis in Amsterdam-West. Het verpleeghuis voldeed niet meer aan de huidige norm en zal afgebroken worden. Nadat ze een nieuw tijdelijk onderkomen voor alle bewoners was gevonden, werd gestart met de voorbereidingen van de verhuizing.  

De Open Hof huurde een gespecialiseerd verhuisbedrijf in voor het verhuizen van de spullen, het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland werd gevraagd om te helpen met het verhuizen van de bewoners. 

Goede voorbereiding

De bewoners zijn oud, de meesten boven de 70, waarvan één bewoner zelfs bijna 100 jaar. Een derde van de bewoners heeft dementie, veel zijn slecht ter been, lopen achter een rollator of zitten in een rolstoel. Daarom was het belangrijk om deze verhuizing zeer goed voor te bereiden. De verhuizing van alle bewoners werd verspreid over tien dagen. Zo werden zonder tijdsdruk én met volledige aandacht ongeveer twaalf bewoners per dag verhuisd. 

Een spannende gebeurtenis

Belinda de Ridder is een van de vrijwilligers die heeft geholpen met deze inzet. “Je kunt je voorstellen dat zo’n verhuizing voor deze bewoners een ingrijpende en spannende gebeurtenis is. En ook voor het personeel. Juist daarom was dit een hele mooie inzet voor onze vrijwilligers. Wij kunnen tenslotte de tijd nemen om de bewoners op hun gemak te stellen en in alle rust te vervoeren. Het leek in de rolstoelbussen soms zelfs wel op een soort schoolreisje.   

Met een flinke groep enthousiaste Begeleid Vervoer chauffeurs en begeleiders en in totaal drie voertuigen hebben we de bewoners verhuisd. Een extra uitdaging was nog wel de warmte, maar ook dat hebben we allemaal in goede banen kunnen leiden.   

Mooi werk waarvoor het personeel van de Open Hof ons erg dankbaar is. Zij hebben regelmatig hun waardering uitgesproken. We kijken terug op een mooie en geslaagde inzet.” 

De vrijwilligers aan het werk tijdens de verhuizing van de bewoners.

“Wij gaan helpen!”

Johan Wiaterek was ook aanwezig en vertelt over zijn ervaring. “Anita en ik, vrijwilligers van het Rode Kruis in Midden-West Brabant, werden gevraagd of we mee wilden helpen met de verhuizing. We hebben even nagedacht of we dit wel wilden. Het zijn niet zomaar ouderen die even vervoerd moeten worden. Het zijn ouderen die werkelijk iets hebben. Denk aan dementie of andere dingen waardoor ze niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. We waren er al snel uit; wij gaan helpen! 

Vanuit de meldkamer Begeleid Vervoer van het Rode Kruis in Amstelveen hebben wij de informatie verkregen van de mensen die wij gingen vervoeren. Ook kregen we een briefing waarin werd uitgelegd wat we precies gingen doen. Onder begeleiding van Claudia, de coördinator begeleid vervoer, zijn wij naar de Open Hof gereden. Op locatie stond contactpersoon André ons al op te wachten. Hij heeft nog extra uitleg gegeven en toen konden we aan de slag. 

Om de bewoners te laten wennen, kwamen we de eerste dag lekker vroeg. Zo konden we ons voorstellen, een praatje maken en uitleggen wat we gingen doen. De mensen vonden het maar wat spannend maar we konden ze goed geruststellen. Eén voor één werden de bewoners uit de gezamenlijke ruimte opgehaald en het voertuig in begeleid. Onderweg werd er veel gepraat over vroeger. Er werd volop gezongen in de bus. Een aantal bewoners gaf zelfs aan dat het ritje wel wat langer had mogen duren. Daarom hebben we een stukje omgereden. We zijn immers niet de beroerdste. Gezelligheid kent dan geen tijd.  

Maar aan alles komt een einde. We kwamen aan op de nieuwe locatie, waar deze mensen zullen verblijven. Ze zijn daar hartelijk onthaald door de verzorging van de locatie. We hebben met elkaar nog een bakje koffie/thee gedronken. Daarna was het tijd om afscheid te nemen.  

Het was een geweldige ervaring om mee te maken. We hebben enorm genoten van deze rit van begeleid vervoer. Ook hier staat het Rode Kruis voor.” 

Meest recente berichten