Amsterdam-Amstelland
Word vrijwilliger Doneer

Oefening noodhulpteam en bevolkingszorg 

Geplaatst op 08 december 2023

Het is zaterdag. Het Rode Kruis is met een kleine EHBO-post aanwezig op een evenement. Alles verloopt zoals verwacht totdat er een ontploffing plaatsvindt in een bestelbus die net om de hoek geparkeerd staat. Woonhuizen hebben glasschade, er ontstaat een brand en er is flinke rookontwikkeling. De bestelbus stond naast een grote tent waar een tientallen mensen feest aan het vieren waren. Delen van de bus hebben de tent beschadigd. Mensen raken in paniek, beginnen te rennen en lopen elkaar onder de voet.  

Gelukkig was deze situatie niet echt, maar in scène gezet. Op 18 november kwamen namelijk het noodhulpteam en bevolkingszorg van het Rode Kruis Amsterdam-Amstelland, medewerkers van de Gemeente Amsterdam, tientallen vrijwilligers en 10 lotussen (mensen die zijn opgeleid om slachtoffer te spelen) samen om te oefenen in deze gesimuleerde noodsituatie.  

Operationeel Teamleider Vilja Machgielsen was deze dag ook aanwezig: “De oefendag was opgedeeld in drie verschillende blokken waarin dit scenario werd nagespeeld. In elk blok werden andere accenten gelegd. Hoe breng je de situatie in kaart, hoe communiceer je onderling, wat is de taakverdeling, hoe werk je samen met de overige hulpdiensten en wat zijn de protocollen? Elk blok werd afgerond met een evaluatie, zodat de hulpverleners in het volgende blok de aanbevelingen direct konden toepassen.”  

Niet alleen de oefendag maar ook de voorbereiding was een team effort: zeven vrijwilligers hebben zich de maanden voorafgaand aan deze dag gezamenlijk ingezet om deze dag mogelijk te maken. Samen met de Coördinator Hulpverlening zijn de leerdoelen duidelijk geformuleerd, is gebrainstormd over het scenario en het hele draaiboek uitgewerkt. Tevens had iedereen op de dag zelf een eigen taak om zo samen een vinger aan de pols houden en zo nodig bij te sturen. 

Leden van onze noodhulpteams en bevolkingszorg worden intensief getraind en krijgen elk jaar nascholing. “Oefenen is daar een belangrijk onderdeel van,” vervolgt Vilja. “Door op deze schaal met zoveel vrijwilligers en lotussen te trainen, kunnen we de samenwerking van de hulpverleners verbeteren. Deze simulatie is ontzettend belangrijk om onze hulpverleners goed voor te bereiden voor inzetten bij grote rampen of incidenten, zoals bijvoorbeeld eerder dit jaar bij een brand in Amsterdam

Het is belangrijk dat we als een geoliede machine functioneren op het moment dat het ertoe doet. Door de processen vaak te oefenen leert het team beter samenwerken en raken de hulpverleners meer op elkaar ingespeeld. We kijken terug op een geslaagde oefening.” 

Ook interesse om te helpen? Of wil je op een andere manier je steentje bijdragen? Bekijk hier alle vacatures voor vrijwilligers.

Meest recente berichten