Amsterdam-Amstelland
Word vrijwilliger Doneer

Terugkomdag cursus Heldin

Geplaatst op 07 november 2023

“Nog elke ochtend doe ik de ontspanningsoefeningen die ik op de cursus heb geleerd. Het helpt me de rest van de dag. Ik blijf rustiger en raak minder snel in paniek.” Dit is één van de reacties van de twaalf vrouwen die eerder dit jaar de cursus Heldin volgden. Op de terugkomdag blikten ze samen met de trainsters terug op de cursus en deelden hun ervaringen.  

In mei 2023 startten twaalf vrouwen uit Osdorp aan de cursus Heldin van het Rode Kruis. De moeders zijn aangedragen door onze partner, Stichting Studiezalen, die met deze vrouwen werkt aan hun persoonlijke ontwikkeling en zelfredzaamheid. Zeven weken lang, één dagdeel per week, kregen de vrouwen les van het Rode Kruis over EHBO en sociale vaardigheden. Zo leerden de vrouwen hoe je omgaat met letsel, hoe je kunt reanimeren en hoe de AED werkt. Daarnaast werkten ze samen aan sociale vaardigheden die nodig zijn om EHBO te kunnen uitoefenen. Ze oefenden hoe je rustig kunt blijven als er iets spannends gebeurt. Maar ook hoe je grenzen aangeeft of om hulp vraagt. 

Meer daadkracht en rust door de training

“Er was iemand bij ons thuis aan het klussen toen er iets misging. Hij had een wond met best veel bloed. Ik bleef rustig en heb zelfs verband aangebracht.” Tijdens het delen van de ervaringen is er veel herkenning. Er wordt gesproken over angsten die minder zijn en ademhaling die meer onder controle is door de ontspanningsoefeningen. Ook wordt er gesproken over daadkracht. “Vroeger ben ik wel eens weggerend,” vertelde een deelneemster, “zelfs bij mijn eigen kinderen. Dan zag ik bloed en kon ik alleen maar gillen. Ik rende snel naar een andere kamer, belde mijn moeder en vroeg of ze wilde komen. Maar dat kan natuurlijk niet. Nu zal dat niet meer gebeuren. Ik weet wat ik moet doen. Eigenlijk zou elke moeder van jonge kinderen deze cursus moeten volgen.” 

Tijdens de terugkomdag in één van de lesruimtes van Studiezalen in Osdorp worden de basisregels van EHBO herhaald. Er wordt nog een keer geoefend met de stabiele zijligging, hoe je een oppervlakkige wond schoonmaakt en wat je kunt doen als iemand zich verslikt. Daarnaast wordt er gesproken over belemmerende gedachten. Wat doe je met het stemmetje dat hard roept dat je het niet kan? Wat kun je doen om wel in actie te komen?  

“Af en toe herhaal ik in mijn hoofd wat ik tijdens de cursus heb geleerd. Bijvoorbeeld toen ik op het strand was. Ik stelde me voor dat er iets erg zou gebeuren en wat ik dan zou doen. Ik heb geleerd dat ik rustig moet blijven. En hoe ik in actie moet komen.” 

Zelfvertrouwen en zelfredzaamheid

Hakima el Aisaoui, Ouderlife Coach bij Stichting Studiezalen: “Naast onze missie om ieder kind gelijke kansen te geven, onder andere door het aanbieden van huiswerkbegeleiding, LifeCoaching en talentontwikkeling, werken we sinds enige tijd ook met de ouders van deze kinderen. Door het aanbieden van diverse cursussen vergroten we het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van deze ouders. Het leren van EHBO- en sociale vaardigheden zorgt ervoor dat de vrouwen zich zekerder voelen en zelfredzamer worden. De Heldin cursus is daarom een hele mooie aanvulling op ons huidige cursusaanbod.”  

Ook in 2024 zal de cursus samen met Stichting Studiezalen worden aangeboden.  

Deelnemen of cursus organiseren?

Zou jij je als vrijwilliger willen inzetten voor Heldin of wil jij Heldin organiseren bij jouw organisatie Neem dan contact op met Heldin coördinator Adriana Musters op 020-6226211. Of kijk hier voor meer informatie over deze cursus Heldin van het Rode Kruis in Amsterdam-Amstelland.

Meest recente berichten