Wie ben je?
Ik ben Anja van der Sande, woon in Leende en ben bijna 35 jaar getrouwd. Ik heb een zoon en een dochter en mijn zoon woont sinds een jaar weer in de buurt, namelijk in Best. Mijn dochter verhuist later dit jaar naar Haarlem, waar ze een huis gekocht heeft. Ik ben blij voor haar, maar persoonlijk vind ik het wat minder leuk dat ze zo ver weg gaat wonen. Maar Haarlem schijnt een mooie stad te zijn, en een weekendje Haarlem is ook leuk, toch?
Ik sport veel (drie à vier keer per week), hou van wandelen en lezen en ik ben EHBO’er bij de EHBO-vereniging in Leende. Daarnaast ben ik mantelzorger voor mijn moeder van 87 die nog zelfstandig woont, maar steeds meer ondersteuning nodig heeft.
Wat doe je bij het Rode Kruis?
Dit jaar werk ik 23 jaar als beroepskracht bij het Rode Kruis. Ik ben begonnen in Valkenswaard in een ondersteunende administratieve functie. Na een aantal jaar werden we gevraagd om naar het pand in Eindhoven te verhuizen, met meerdere afdelingen in hetzelfde pand. Ik heb veel kantoortjes gehad in het gebouw!
Een jaar of acht geleden vroeg de afdeling Eindhoven of ik voor hen wilde komen werken. Ik ben toen gestart met onder andere de administratie van de vakanties en de Rode Kruis Bungalow in Someren.
Sinds 3 jaar is de Sociale Hulp overgedragen aan andere organisaties. Ik hou me nu vooral bezig met fondsenwerving, de collecte, de Goede Doelen Week, ‘Share & Culinair’ en de Golfdag. Daarnaast ondersteun ik Jesse Compter (projectleider EHBO) en Jolande Soetens (financieel medewerker). Dat is dus een leuk en breed takenpakket!
Dat is wel een hele verandering met het begin van je carrière!
Jazeker! Ik was toen vooral druk met de sociale activiteiten. Je besteedde met een paar mensen veel tijd aan het organiseren van een kerstdiner of een dagje varen in de Biesbosch. Als je dan aan het einde van zo’n dag de smiles op de gezichten van de deelnemers zag…. Daar doe je het voor!
Nu heb ik contacten met de collectanten voor de collecteweek voor ons district. Dat is een heel andere doelgroep, maar ook leuk! Door de samenwerkingen met de Goede Doelen Weken in ons district kom je weer andere mensen tegen.
Vertel eens wat over je werk als coördinator van de collecte?
Ik deel de wijken/looproutes in met collectanten waar gecollecteerd wordt. Het is best lastig om dat op afstand te doen, zeker als je niet bekend bent met de wijken. Daarom werken we met locatie coördinatoren, zo zorgen we samen voor collectanten en de juiste indelingen.
We zijn ook bezig met het organiseren van de Goede Doelen Weken (GDW). Dan wordt er eenmalig gecollecteerd voor alle goede doelen ineens, waarbij de donateur kan aangeven voor welk doel hij hoeveel doneert. We ondersteunen de GDW in verschillende dorpen die onder ons district vallen. We hopen dat we volgend jaar in Son en Breugel en Reusel de Mierden een GDW kunnen starten. Het opzetten van een GDW en het regelen daarvan is leuke uitdaging.
Hoe ben je destijds bij het Rode Kruis terechtgekomen?
Onze belastingadviseur was penningmeester bij afdeling Valkenswaard. Hij wist dat ze daar iemand nodig hadden voor 12 uur per week. Ik vond het wel spannend, want Internet kwam net op, en ik wist niet of ik het allemaal wel zou kunnen. Die penningmeester heeft mijn naam doorgegeven, ik had een gesprek, het klikte met degene voor wie ik zou gaan werken en ik ben gebleven. Ik kreeg andere functies en steeds meer uren, maar uiteindelijk vind ik 20 uur voldoende.
Heb jij iets gedaan bij het Rode Kruis waar je trots op bent?
Ik ben altijd weer trots op het bedrag dat we elke keer met de collecte en de Goede Doelen ophalen. Het is niet niks om zomaar € 20.000 op te halen. Het is wel mijn werk, maar toch.
En ik ben ontzettend trots op ons team!
Vertel eens een leuke anekdote?
Onlangs hebben we met het team voor NL-Doet de tuin bij het pand in Eindhoven opgeknapt. Dat was leuk, het was mooi weer. En je bent op een andere manier met je team bezig, he? We hebben flink gesnoeid en veel, heel veel bladeren opgeruimd. Die bladeren lagen wel een meter hoog tegen de afrastering aan dus het was heel hard nodig!
Dat blijkt ook wel uit de opmerking van de achterburen van het pand, dat ze het heel erg fijn vonden dat die bladeren nu ein-de-lijk eens werden opgeruimd.
Wat voor eigenschappen moet iemand hebben om een Rode Kruiser te zijn, vind jij?
Je moet open staan voor alles en iedereen. Je moet menslievend zijn, van je medemens houden. Neem nu bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. Die vluchtelingen moeten we hier onderdak bieden. De vluchtelingen hebben nu prioriteit. Als Rode Kruiser hoor je ervoor open te staan om die mensen te helpen.
Waar zit het Rode Kruis gevoel bij jou?
Ik sta klaar voor anderen, ik regel en organiseer veel. Het is een uitdaging om iemand blij te maken. Als die klus geklaard is, ben ik trots!
Tekst: Nicolette van Heesch