Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in Beeld: Peter en Alfred

Geplaatst op 16 april 2024

“Voordat we begonnen, hadden we dus al een situatie die we eigenlijk hadden willen voorkomen.”

Vrijwilliger in Beeld – Peter Messelaar en Alfred van Voorthuijsen – Workshopleiders Goed voorbereid

Alfred, kun je iets over jezelf vertellen?

“Ik ben 62 en werkzaam als teamleider bij De Brouwerij. Daar werk ik met relaties in onregelmatige diensten. Ik houd van muziek maken en ik vind het leuk om in en om het huis te klussen.”

En jij Peter?

“Ik ben 65 jaar, geboren en getogen in Eindhoven. Ik heb een tijdje in Maarheeze gewoond en via wat omzwervingen ben ik nu in Aarle-Rixtel terechtgekomen. Ik kom uit de particuliere beveiliging en de logistiek. Daarvoor zat ik bij de marine en bij de marechaussee. Ik houd van houtbewerking (vogel- en voederhuisjes), tekenen, tuinieren en lezen. Ik ben altijd wel bezig.”

En, hoe zijn jullie bij Goed voorbereid van het Rode Kruis terecht gekomen?

Peter: “Ik was al vrijwilliger bij het Rode Kruis als Evenementenhulpverlener. Door lichamelijke klachten moest ik daar helaas mee stoppen. Ik wilde me wel blijven inzetten en toen kwam Goed voorbereid op mijn pad. Dat heb ik met twee handen aangegrepen.”

En jij Alfred?

“Ik was al acht jaar vrijwilliger bij het Maatjesproject. Ik wou gewoon eens iets heel anders. Presentaties gaf ik ook wel eens op het werk, en het leek het me leuk om workshops te geven. Op mijn werk ben ik BHV’er. Ik regel alles rondom de veiligheid, persoonlijk beschermingsmiddelen en ik heb voedingsmiddelentechnologie gedaan. Ik ben een soort Safety Champion, zeg maar. De onderwerpen van de Goed voorbereid trainingen sluiten daar goed bij aan, onder andere valpreventie, gezondheid, veiligheid.”

Komende weken geven jullie trainingen over valpreventie en cybercriminaliteit. Geven jullie veel trainingen samen? Zijn jullie een vast team?

“Nee, het team van trainers is sinds corona erg uitgedund, er zijn nog maar zes trainers van over. Na corona kwam er geen nieuwe aanwas, helaas. We trainen vaak met zijn tweeën. Je tekent individueel in op een training wanneer de datum jou uitkomt. Er zijn dus geen vaste teams. Maar met zo’n klein aantal trainers word je bijna als vanzelf een vast team.”

Vind je het een probleem dat er geen vaste teams zijn?

Peter: “Nee hoor. We hebben informatie van de trainingen op schrift. We zijn altijd ongeveer een half uur van tevoren aanwezig om de geluidsinstallatie te testen en het beeldmateriaal door te nemen. Dan overleggen we even wie wat doet. Als tijdens de training de ene aan het vertellen is, dan vult de ander aan. We wisselen elkaar af met de onderwerpen. Zo houden we elkaar scherp. We hebben elkaar een paar keer eerder met een training cybercriminaliteit gezien en samengewerkt.”

Hebben jullie een achtergrond in het geven van trainingen?

Alfred: “Op mijn werk geef ik soms wel eens een presentatie. Dat zijn andere onderwerpen natuurlijk, maar het idee is vergelijkbaar. Het is niet mijn dagelijkse werk. Ik ben op De Brouwerij BHV’er. In de opleiding daartoe kwamen ook verschillende onderwerpen van Goed voorbereid terug.”
Peter vertelt wel ervaring te hebben met het geven van trainingen, vanuit zijn functie als beveiliger. Dan behandelde hij onderwerpen als criminaliteit, criminaliteitsbestrijding, brandpreventie en veiligheid op de werkvloer. Daar zat ook een deel valpreventie bij. “Wat ik bij het Rode Kruis doe heeft dus wel raakvlakken met mijn vroegere werk.”

Voor wie zijn de trainingen Goed voorbereid?

“Onze deelnemers zijn oudere (lees: 65+) mensen uit verzorgingshuizen of zelfstandig wonend. Daarvoor moet de kennis en het taalgebruik niet te ingewikkeld zijn. Teveel kennis hebben van een onderwerp kan dan soms een valkuil zijn, omdat je dan teveel vaktermen gaat gebruiken. Het is de bedoeling dat we het niet te zwaar maken en dat het te begrijpen is voor iedereen.”

Hebben jullie tijdens zo’n training ooit eens iets hilarisch meegemaakt?

Alfred: “Jawel. Ik gaf eens een training over veiligheid. Daarvoor moesten we, voordat de training begon, iets ophangen. Iemand zou voor mij een plafondplaat vasthouden. Ik maakte zelf de fout om op een gammel trapje te gaan staan Er ging iets mis en de plafonplaten kwamen op mijn hoofd terecht. Voordat we begonnen hadden we dus al een situatie die we eigenlijk hadden willen voorkomen. We moesten er uiteindelijk wel om lachen. We gaven zelf dus niet het goede voorbeeld.”

Hoe lang zijn jullie al vrijwilliger bij het Rode Kruis?

Peter is al sinds 2004 vrijwilliger. “Ik deed eerst de EHBO-opleiding, en ik was Evenementenhulpverlener. Daarna ben ik hier ingestroomd. De trainingen voor Goed voorbereid doe ik nu iets meer dan twee jaar.”
Alfred begon net voor corona met deze trainingen. Door corona lag het een tijdje stil. Nu is de draad weer opgepakt.
Peter: “Wij geven géén EHBO-lessen aan onze doelgroep, want daarvoor moet je gecertificeerd zijn. Wij verwijzen wel naar onze EHBO-cursussen en naar de app van het Rode Kruis. Soms helpen we ook met die app op de telefoon te zetten, tijdens de pauze of na de training.”

Wat vinden jullie zo leuk aan het Rode Kruis?

Peter vertelt trots: “ik vind het contact tussen de vrijwilligers en de beroepskrachten fijn. Je weet wat je aan elkaar heb. Dat was vroeger, toen ik EHBO’er was, al zo en dat is nu bij Goed voorbereid nog steeds zo. Je werkt goed samen en je vult elkaar aan. Het is gewoon een geoliede machine en ik vind dat fijn.”
Alfred legt vooral de nadruk op het mondiale karakter van het Rode Kruis. “Met alle actuele ellende heeft het wereld een organisatie als het Rode Kruis nodig. Dat is belangrijk!” En wat betreft Goed voorbereid zegt hij: “ik vind het gezellig en leuk. Het Rode Kruis is inderdaad een solide onderneming met fijne mensen. Ik vind het leuk om mijn steentje bij te dragen zolang ik dat kan.”

Wil jij het Goed voorbereid-team komen versterken als workshopleider?

Tekst: Nicolette van Heesch

Meest recente berichten