Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Een Portofoon Speurtocht voor de Evenementenhulpverleners

Geplaatst op 04 april 2024

Woensdag 3 april was er een bijzondere lesavond voor de Evenementenhulpverleners van Brabant-Zuidoost. De Verbindingsdienst heeft namelijk een uitdagende portofoon speurtocht uitgezet, waarbij de Evenementenhulpverleners allerlei opdrachten moesten uitvoeren. Dit alles in twee wijken bij het Rode Kruis gebouw in Eindhoven. Ook de bikers en Rode Kruis bussen waren van de partij tijdens deze speciale oefening.

De Portofoon Speurtocht

Om kwart over 8 ’s avonds worden de Evenementenhulpverleners in twee- of drietallen met een portofoon, een kaart en een stapeltje enveloppen op pad gestuurd. Via de portofoon krijgen ze coördinaten. Wanneer ze aankomen op deze coördinaten, mogen ze een envelop openmaken. Daarin zit een vraag. Als ze het juiste antwoord op de vraag hebben gevonden en dit doorgegeven hebben via de porto, mogen ze naar de volgende locatie, waar ze de volgende envelop mogen openmaken. Zo doorkuizen ze de wijken om het Rode Kruis gebouw. Tot er plots over de porto gezegd wordt dat ze per direct moeten stoppen en allemaal naar een specifieke locatie in de wijk moeten komen. Spannend! Daar worden ze opgehaald door een Rode Kruis bus en naar een andere locatie gebracht. Een gebied met nieuwe opdrachten.
Eens in de zoveel tijd krijgt een twee- of drietal via de porto te horen dat ze hun opdracht moeten laten vallen en per direct een andere envelop moeten openmaken. Daar zit een beschrijving van een spoedgeval in waar assistentie van het Bike-team voor nodig is. Het Bike-team scheurt door de wijken om deze spoedmeldingen af te gaan. Bij elke opdracht die het Bike-team uitvoert, krijgen ze een deel van een rebus. Zo kunnen ze aan het einde van de avond een zin vormen.
Op deze manier test de Verbindingsdienst het portofoongebruik van de Evenementenhulpverleners met een uitdagende portofoon speurtocht. Een ontzettend leuke én nuttige lesavond. Het was dan ook niet vreemd dat er zo’n 60 Evenementenhulpverleners bij de lesavond aanwezig waren!

De Verbindingsdienst

Maar wat is de Verbindingsdienst precies en waarom zetten ze zo’n portofoon speurtocht uit? De Verbindingsdienst zorgt ervoor dat alle communicatie met de hulpverleners tijdens een evenement of calamiteit goed verloopt. Bij grotere inzetten krijgen evenementenhulpverleners een portofoon mee. Via deze portofoon kunnen zij om extra assistentie vragen. Bijvoorbeeld wanneer er een ambulance nodig blijkt, of er meer spullen of handen nodig zijn dan zij op dat moment bij zich hebben. De Verbindingsdienst zorgt ervoor dat de portofoons en het net waar deze portofoons op zitten goed werkt. En dus dat die communicatie mogelijk is.
Is het echt een groot evenement of een grote calamiteit, dan zet de Verbindingsdienst een meldkamer op. Op de meldkamer komen alle portofoon oproepen binnen bij een of meerdere centralisten. Deze centralisten zorgen er vervolgens voor dat er aan de oproep of vraag voldaan wordt. Ze schakelen bijvoorbeeld het bike-team in om meer ijs te brengen wanneer dat nodig is, of schakelen een ambulance in. Zo kan de hulpverlener vrijwel zonder onderbreking hulp verlenen en aandacht besteden aan de hulpvrager. Ook kunnen centralisten de evenementenhulpverleners oproepen om naar een specifiek punt gaan, als zij te horen krijgen dat er ergens meer assistentie nodig is. Al met al is de Verbindingsdienst dus cruciaal om een inzet goed te laten verlopen en hulpvragers zo goed en snel mogelijk te helpen. Hierom is het belangrijk dat onder andere het portofoongebruik goed geoefend wordt.

Wil jij ook graag deel worden van deze gezellige club en Evenementenhulpverlener worden voor het Rode Kruis?

Foto’s: Jordi de Bruijn

Meest recente berichten