“Als de buitenwereld niet merkt dat er iets gebeurd is, hebben we het goed gedaan.”
André, vertel eens wat over jezelf
Ik ben André Muller, ik ben 37 jaar oud en woon sinds twee jaar met mijn vriendin in Asten. Voorheen woonden we in Eindhoven in het centrum maar we zijn bewust wat landelijker gaan wonen. Met wat meer ruimte, wat meer groen om ons heen. Asten is een heel gezellig dorp. Het heeft leuke restaurantjes, cafeetjes en er is van alles te doen in de zomer.
Oorspronkelijk kom ik uit Rosmalen, bij Den Bosch. Op mijn 20e verhuisde ik naar Eindhoven voor mijn studie. Daarna had ik werk in Eindhoven.
Wat studeerde je en wat voor werk doe je?
Ik studeerde Bedrijfskundige Informatica aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Ik ben tegelijkertijd ook gaan werken in het bedrijfsleven. Eerst bij een grote IT dienstverlener: Getronics Pink Roccade (tegenwoordig KPN). Daarna koos ik heel bewust voor een kleiner IT-bedrijf. Ik werk inmiddels al 11 jaar bij Acknowledge in Waalre. Ik ben daar IT consultant met een specialisatie op het gebied van security. Ik bedenk – en realiseer – security oplossingen voor middelgrote en grotere bedrijven en organisaties, met name In de zorg. Ik zorg ervoor dat bijvoorbeeld in een ziekenhuis de netwerkinfrastructuur of de applicaties die artsen of zorgpersoneel gebruiken, veilig zijn.
Hoe kwam je bij het Rode Kruis?
Tijdens de eerste corona lockdown in 2020 wilde ik iets nuttigs doen met mijn ICT kennis en mijn handen uit de mouwen steken. Ik wilde niet zomaar thuis op de bank blijven zitten en niets doen. Ik zocht wel de link om mijn kennis uit het bedrijfsleven in het vrijwilligerswerk toe te kunnen passen. Via een website met vrijwilligersfunctie kwam ik een vacature voor webredacteur bij het Rode Kruis tegen.
Dat is iets heel anders dan je werk! Had je eerder ervaring met websites?
Ja, als bijbaantje tijdens mijn studie programmeerde ik websites voor kleinere bedrijven en organisaties, die ik dan ook onderhield. In die tijd kon je daar een leuk zakcentje mee verdienen. Tegenwoordig hoef je niet zoveel meer zelf te programmeren.
Nu het Rode Kruis sinds kort met WordPress werkt, is er meer uniformiteit in de uitstraling van de web-uitingen van het Rode Kruis, daar ben ik wel blij mee. Als webredacteuren zijn we daardoor helaas wel wat beperkter geworden in wat we mogen doen.
Wat doe je precies als webredacteur?
Ik onderhoud de website van District Brabant-Zuidoost. Ik zorg ervoor dat nieuwsartikelen worden gedeeld, de agenda wordt bijgehouden, dat de content actueel blijft. En ik heb de oude website van ons district omgezet naar de nieuwe voor de district Brabant Zuidoost. Eind vorig jaar besloot het Rode Kruis namelijk om naar een nieuw platform over te gaan, op basis van WordPress. De webredacteuren van alle districten werden daarbij betrokken.
Wat vind je leuk aan vrijwilligerswerk?
Ik wil niet alleen maar 40 uur per week een baan hebben van 9 tot 5 en bezig te zijn met geld verdienen. Ik wil ook graag een maatschappelijke bijdrage leveren. Die vacature bij het Rode Kruis kwam ik op dat moment tegen en dat is het toen geworden.
Als ik meer tijd had gehad, dan had ik bij wijze van spreken ook als vrijwilliger een IT project in een ontwikkelingsland kunnen zijn gaan doen. De humanitaire rol die het Rode Kruis heeft, spreekt mij ook aan. Dat onze inzet niet wordt gestuurd door een overheid of door politieke wensen of maatregelen. We zijn daar waar we nodig zijn. Als ‘last man standing’, heet dat geloof ik.
Door corona hebben we heel veel op afstand gewerkt, via Teams en via e-mail. Ik hoop, nu het weer kan, op meer ‘live’ samenwerking met andere Rode Kruis vrijwilligers, bijvoorbeeld om samen te brainstormen.
Ik wil graag leren samenwerken met andere type mensen dan dat ik in de ICT gewend ben. Je zit al heel snel in een soort bubbel als je alleen maar met andere techneuten of met IT managers praat. Bij het Rode Kruis hoop ik juist daar ook wat meer diversiteit in te vinden.
Heb je in die twee jaar bij het Rode Kruis, iets gedaan waar je echt trots op bent?
Ja, de overgang van de oude naar de nieuwe website! Voor de buitenwereld verliep het allemaal soepel en stond er van de ene op de andere dag een nieuwe website. Aan de achterkant waren er wel uitdagingen, maar als de eindgebruiker (in dit geval de buitenwereld) niet merkt dat er iets gebeurd is, hebben we het goed gedaan. Uiteindelijk duurde het hele project achter de schermen 3 à 4 maanden omdat er vanuit alle districten en afdelingen verbeterpunten waren die allemaal eerst opgelost moesten worden voordat men in één keer alles over kon zetten. Maar… het is gelukt!
Wat maakt iemand volgens jou een goede Rode Kruis vrijwilliger?
Je moet betrokkenheid hebben met de mensen om je heen en je naasten. Je moet zien dat een ander hulp nodig heeft. Ik vind het heel belangrijk om echt tijd te reserveren voor het vrijwilligerswerk. Dat is vooral een tip voor mezelf, hoor. Als webontwikkelaar ben ik vaak geneigd om tussendoor dingen te doen. Soms schiet het er wel eens bij in en dan blijft het een week liggen. Nu probeer ik daar wekelijks tijd voor te reserveren. Ik zie mijzelf niet in het weekend ingezet worden bij een Rode Kruispost of altijd beschikbaar zijn voor het Noodhulpteam. Dat heeft een te grote impact op mijn privéleven. Ik vind mijn inzet voor de website goed te plannen. Dat past goed in mijn werk-privé balans, zeg maar.
Heb je een goed advies voor de lezers?
Jawel, de Chinese filosoof Lao Tse sprak ooit de wijze woorden: “Als je troebel water met rust laat, wordt het vanzelf helder”.
Voor mij krijgen deze woorden betekenis op momenten dat mijn hoofd overloopt van de goede ideeën en van de ‘dingen die ik nog moet’, waardoor het allemaal niet meer zo overzichtelijk is en alles door elkaar loopt. Dan maak ik even pas op de plaats en realiseer me dat niet alles tegelijk hoeft en zeker niet allemaal nu, op dit moment. Geef sommige ideeën en plannen de ruimte om te groeien. Laat ze even los uit je hoofd en gedachten, schrijf ze op, plant het zaadje en geef het idee licht en ruimte om te groeien. Als het een goed idee is, loopt het echt niet weg.
Vertel eens over je hobby’s?
Ik hou enorm veel van reizen, ik ben met mijn vriendin heel de wereld wel rond geweest. We proberen dan ook altijd iets sportiefs te doen, zoals kajakken of biken. Binnenkort ga ik voor het eerst zeilend de Noordzee op. Ik ga een opleiding volgen om schipper te worden. Ik vind het hartstikke leuk om op zee te zijn en die vrijheid en ruimte te voelen.
En je houdt van hardlopen, he?
Jazeker, maar ik ben eigenlijk gek op alle soorten van sport. Toen ik in Eindhoven woonde, heb ik me voor de lol met het werk eens ingeschreven voorde halve marathon. Dat zouden we dit jaar weer doen. Ik was al begonnen met trainen. Ik liep al eens 10 km gelopen en zou dat gaan uitbreiden met een duurloop. Helaas raakte ik onlangs geblesseerd, ik moet dus afhaken. Anders had ik graag weer meegedaan. Wie weet volgend jaar.
Tekst: Nicolette van Heesch