Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in beeld – Arjan Manders

Geplaatst op 09 december 2021

­­Interview met Arjan Manders, vrijwillig bestuurslid Finance & Control, District Brabant-Zuidoost.

“Als ik bloed zie, lig ik ernaast”.


Wie ben je en wat doe je binnen het Rode Kruis?

Ik ben Arjan Manders, geboren en getogen in Veghel. Ik woon samen met Marloes en vogel Jip. Familie en vrienden zijn belangrijk voor me, ik kijk dan ook erg uit naar Sinterklaas en Kerstmis, ik hoop dat het allemaal nog mag.

Ik ben graag buiten, zo doe ik aan hardlopen (trots toont Arjan zijn medaille van de kwart marathon in Eindhoven) en tuinieren. Tijdens corona ben ik zelfs een opleiding tot hovenier gaan volgen om mijn tuinhobby meer inhoud te geven. De opleiding is online en ik maak de opdrachten op mijn vrije zondagmiddagen, dus het zal wel lang gaan duren denk ik.

Sinds mei 2020 ben ik bestuurslid Finance & Control  bij District Brabant-Zuidoost. Daarvoor, sinds 2017, was ik penningmeester bij afdeling Meijerijstad (in Boxtel bij District Brabant-Noord).

Waarom het Rode Kruis?

Ik had niet iets bijzonders met het Rode Kruis. Mijn vader was ook penningmeester bij Meijerijstad, maar dat was niet mijn belangrijkste motivatie. Ik werd tijdens een nieuwjaarsreceptie van de afdeling door iemand benaderd om penningmeester te worden van het District. Ik ben me er toen in gaan verdiepen. Het is niet dat ik er heel actief naar gezocht heb, maar met de dingen waar ik verstand van heb (dat zijn de euro’s) kan ik mijn bijdrage leveren. Je moet mij niet als hulpverlener inzetten, want zodra ik bloed zie, lig ik ernaast.

Ik vind het interessant om te zien hoe we als Rode Kruis zorg verlenen met heel veel vrijwilligers. Bij allerhande evenementen, maar ook tijdens de inzet voor corona.

Wat doe je als bestuurslid?

Ik werk veel samen met Jolande Soetens (financieel medewerker) en Ellen Diederen (districtsmanager). Vanuit Financiën proberen we de portemonnee gezond te houden. We zoeken een balans tussen de spelregels die ons vanuit het hoofdkantoor worden aangereikt en wat we als District graag op  korte en lange termijn willen bereiken. We stellen een begroting op en kijken hoe de uitgaven daarin passen.

In bestuursvergaderingen moet er over veel dingen beslist worden. Bijvoorbeeld over de huur en de verbouwing van het pand in Eindhoven; dit overleggen we natuurlijk ook met het hoofdkantoor. Maar ook welke functies en welke taakverdeling er horen bij een veranderend bestuur, zoals het onze. Of hoe we omgaan met diversiteit van onze hulpverleners. Als internationale organisatie heb je soms ook te maken met typisch Nederlandse dingen. Neem alleen al de Nederlandse taal die in hulpverleningssituaties van cruciaal belang kan zijn. Nu spreken we in onze regio bijna allemaal Engels, maar niet iedereen is ook die taal machtig.  Dat zijn interessante discussies.

Dit werk kost me ongeveer 5 tot 8 uur per maand, inclusief de vergaderingen.

Hoe was de coronaperiode financieel voor het Rode Kruis?

Er waren natuurlijk geen evenementen die inkomsten opleverden. Zo is  de jaarlijkse golfdag bijvoorbeeld al een paar keer uitgesteld. Daarentegen maak je natuurlijk ook niet de kosten die je anders wel gemaakt had. Het is nog maar de vraag of na corona alle reguliere activiteiten en evenementen weer in dezelfde vorm terug kunnen komen.

Landelijk zijn we goed zichtbaar geweest, met name in de  vaccinatiestraten. Het is te hopen dat we daardoor straks veel toeloop van nieuwe vrijwilligers krijgen. Maar dat is lastig te vergelijken want hoeveel nieuwe vrijwilligers zouden zich hebben aangemeld als er geen corona was geweest? Dat weten we niet.

Ben je in het dagelijks leven ook met financiën bezig?

Ik kan niet anders! Ik ben teamleider van de afdeling Financiën bij Stichting Dichterbij. Wij leveren zorg aan mensen met een verstandelijke beperking in Limburg, Brabant en Gelderland.

Daarnaast ben ik voor de Hogeschool Den Bosch, Avans, al 8 jaar lid van de Werkveld Adviesraad Finance & Control. Wij denken mee met de opleiding over de aansluiting van theorie en praktijk met het werkveld. Ik ben ook regelmatig extern examinator en gastdocent. Allemaal op het gebied van financiën uiteraard.

Was je wel eens aanwezig bij een evenement?

Afgelopen oktober liep ik als deelnemer de kwart marathon in Eindhoven, 10 km dus. Ik vond het erg leuk dat, toen ik meer dood dan levend over de finish kwam, er iemand van het Rode Kruis naar me toe kwam om te vragen of het allemaal wel ging. Ik kende die vrijwilliger verder niet, maar je komt elkaar zo toch wel op een leuke manier tegen. “Dat was er ook een van ons”. Je kijkt als deelnemer toch anders naar alle helpers van het Rode Kruis, dan dat je als toeschouwer zou doen.

Wat vind je typerend voor een Rode Kruiser?

Ik vind de betrokkenheid geweldig. Die komt op vele manieren tot uiting. Iedereen wil altijd het beste voor het Rode Kruis. Wanneer onverschilligheid optreed, zou het niet goed meer zijn.

Ik vind het prachtig om te zien wat wij als Rode Kruis doen in het kader van het vaccineren. Dat is heel waardevol. Daar ben ik ontzettend trots op.

Meest recente berichten