Brabant-Zuidoost
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger in Beeld: Koen Peters

Geplaatst op 14 november 2023

“Hulpvragers komen niet altijd uit zichzelf naar je toe. Je moet dus een proactieve houding hebben en actiegericht zijn.”

Vrijwilliger in Beeld – Koen Peters – Evenementenhulpverlener

Hallo Koen! Kun je iets over jezelf vertellen?

Ik woon in Beek en Donk en ben actief als Evenementenhulpverlener voor het Rode Kruis in de omgeving van Helmond. De EHBO lessen die Evenementenhulpverleners moeten volgen om bekwaam te blijven, volg ik zowel in Helmond als in Eindhoven. Ik woon samen met mijn vriendin. Verder heb ik geen bijzondere hobby’s. Wel gaan we graag op vakantie samen. Verre reizen of dichtbij, dat maakt ons niet uit.
Voor mijn werk ben ik hardware engineer. Dit houd in dat ik op de computer elektrische besturingen ontwerp. Op het werk ben ik ook BHV-er geweest. Daarin had ik dus een nevenrol als hulpverlener. In 2022 ben ik om meer in de hulpverlening te kunnen doen overgestapt naar vrijwilligerswerk doen voor het Rode Kruis. Daar vond ik meer actie en kon ik mijn vaardigheden meer blijven toepassen. Door het vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis heb ik nu meer contact met andere mensen en dat maakt het ook leuk.

Hardware engineer is bijna het tegenovergestelde van een Evenementenhulpverlener, toch?

Ja, maar het is wel zo dat ik door mijn werk in contact ben gekomen met het hulpverlener zijn. Zo heb ik ontdekt dat ik het leuk vind om te doen.

Wat is je belangrijkste rol binnen het Rode Kruis?

Ik sta als Evenementenhulpverlener op evenementen, bijvoorbeeld bij de Zwarte Cross, Pinkpop en natuurlijk ook bij de Marathon in Eindhoven. Met enige regelmaat sta ik ook op kleinere evenementen, zoals de Dodenherdenking in Helmond.

Hoeveel opleiding heb je gehad voor Evenementenhulpverlening?

Eerst heb ik de cursus uitgebreide EHBO via het Rode Kruis gevolgd. Daarna heb ik een aantal modules afgerond en lessen bijgewoond die je specifiek moet volgen om als hulpverlener op evenementen te mogen staan.
Hierna ga je ervaring opdoen, in eerste instantie altijd met een coach, een praktijkbegeleider. Daarna mag je zelfstandig naar evenementen toe en volg je de reguliere herhalingslessen. Als je voldoende uren ervaring op gedaan hebt, kun je de module Evenementenhulpverlener gaan volgen, deze bestaat uit het lezen van een aantal documenten, het volgen van een aantal online modules, en een aantal uren praktijk. Uiteindelijk doe je ook nog een assessment om te bepalen of je voldoende vaardigheden bezit.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben het meest trots op als je met een hulpverlenersteam veel hulpvragers in een korte tijd kunt helpen. Dat je het niet alleen doet, maar samen. Laatst waren we met een team van ongeveer 12 man bezig met twee mensen die hulp nodig hadden.

Wat heeft iemand nodig om Evenementenhulpverlener te worden? Wat moet hij of zij kunnen?

Evenementenhulpverleners moeten een hulpverlenende houding hebben, alert zijn, waakzaam zijn voor signalen uit de omgeving. Ze moeten om zich heen kijken en zien wat er gebeurt en zelf op situaties afgaan. Hulpvragers komen niet altijd uit zichzelf naar je toe. Je moet dus een proactieve houding hebben en actiegericht zijn.

Wat is over het algemeen de achtergrond van Evenementenhulpverleners?

Ze komen overal vandaan, uit allerlei werkomgevingen, de groep is heel divers. Er is onder deze mensen een enorme motivatie om mensen te helpen. Ze komen ook uit heel het land naar evenementen in ons district en zo rijden wij vanuit Brabant-Zuidoost ook naar evenementen elders in het hele land. Zo help je elkaar zodat de bezetting van hulpverlenersteams goed is. Bij de Marathon Eindhoven schat ik de grootte van het Rode Kruis team op die dag zo’n 120 man. Inclusief medische dienst en logistiek.

Hoelang kun je Evenementenhulpverlener zijn?

Dat kun je langere tijd blijven doen. Er zijn complexe en grootschalige evenementen maar ook juist eenvoudige en kleinschalige evenementen. Je kunt dus inschrijven op wat bij jou past. Als je ouder wordt, kun je nog steeds meedoen op evenementen of in andere, ondersteunende functies, zoals logistiek en de meldkamer. Er zijn mensen die al meer dan 40 jaar vrijwilliger zijn bij het Rode Kruis.

Hoe vind je het om vrijwilliger bij het Rode Kruis te zijn?

Het is een hobby. Mensen helpen voor een goed doel, dat is erg fijn om te doen. Het is wel moeilijker geworden om mensen te vinden met de juiste vaardigheden die dit regelmatig willen doen. Het is wel zo dat we in de winter minder evenementen hebben, we zijn vooral actief in het buitenseizoen.

Tekst: Hans Baaijens
Foto: Piotr Kemna

Meest recente berichten