Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Maatschappelijke hulp bieden bij Dignis

Geplaatst op 11 oktober 2023

Vrijwilliger Ria Struijk (71) is gepensioneerd. Ze volgde een opleiding maatschappelijk werk en werkte 38 jaar bij de reclassering. Sinds een paar maanden is ze ook vrijwilliger bij Rode Kruis. Tijdens een van haar diensten bood ze maatschappelijke hulp bij Dignis, een verpleeghuis voor mensen die niet langer zelfstandig kunnen wonen. Meelevend en voldaan vertelt ze over de ondersteuning die ze bood aan de bewoners.

Hoe verliep de inzet bij Dignis?

“Bij Dignis krijgen de bewoners 24 uur per dag zorg. Aan het zorgteam zijn verschillende specialisten verbonden, zoals psychotherapeuten en fysiotherapeuten. Elke bewoner heeft een eigen kamer op een afdeling van acht tot twaalf medebewoners.” 

“De inzet verliep goed. Ik ben het gewend om voor mijn dementerende moeder te zorgen, dus de doelgroep was me niet vreemd. Dit maakte het gemakkelijker om te helpen bij het begeleiden van de bewoners.”

Wat waren je belangrijkste taken?

“Mijn taken waren gericht op het contact met de bewoners in de huiskamer. Denk aan een praatje maken met de mensen in de huiskamer, een spelletje met ze doen, en samen fotoboekjes bekijken. Ook hielp ik bij de tafel dekken en afruimen, het eten opscheppen, en koffie en thee schenken. In de huiskamer gaat het leven zijn dagelijkse gang.”

Waarom vind je het bieden van maatschappelijke hulp belangrijk?

“Dementerende mensen zijn kwetsbaar. Ze weten dat ze vergeetachtiger worden en kunnen steeds minder zelf. Dat kan zwaar zijn, daarom is het belangrijk om hulp te bieden. Bij Dignis krijgen de bewoners de zorg en begeleiding die ze nodig hebben. Dat is waardevol. Het is een veilige en vertrouwde omgeving waarin de mensen met aandacht en zorg prettig kunnen wonen.”

“Toch hebben de verpleegsters het druk met het verzorgen van de bewoners. Zeker als er iemand uitvalt door bijvoorbeeld ziekte. Gelukkig kunnen de vrijwilligers de druk op de zorg bij Dignis wat verlichten door ondersteuning te bieden. Ik ben blij dat ik namens het Rode Kruis iets voor de bewoners kan betekenen.” 

Heb jij ook affiniteit met kwetsbare mensen en wil je graag maatschappelijke ondersteuning bieden? Het Rode Kruis is op zoek naar Maatschappelijk Hulpverleners. Als vrijwilliger ondersteun je mensen in een noodsituatie. Je biedt bijvoorbeeld een luisterend oor, en geeft aandacht, steun en troost. Je bent er ook voor praktische hulp. Is dit iets voor jou, bekijk dan de vacature en reageer.

Meest recente berichten

Rode Kruiser in de Spotlights: Angelina Boon

27 januari 2024

Angelina Boon (56) uit Nieuwe Pekela is een bekend gezicht bij het Rode Kruis in Groningen. Ze is al vijf jaar enthousiast EHBO’er en verleent eerste hulp bij talloze evenementen. Ze vertelt: “Als kind haalde ik al boodschappen voor mensen en hielp ik met huishoudelijke klusjes.”

Lees meer

Veiligheidsregio Groningen en Rode Kruis tekenen Convenant Bevolkingszorg

19 oktober 2022

De samenwerking tussen de Veiligheidsregio Groningen en het Rode Kruis is op vrijdag 7 oktober officieel vastgelegd door het tekenen van het Convenant Bevolkingszorg. In het kort betekent dit: als het welzijn of de veiligheid van Groningers in het geding is, kan het Rode Kruis dankzij de afspraken die in dit convenant zijn vastgelegd, nog sneller en beter in actie komen.

Lees meer
Een dagelijks telefoontje helpt tegen eenzaamheid

Dagelijks telefoontje helpt tegen eenzaamheid

29 september 2022

Elly Rademaker kwam ongeveer twee jaar geleden via haar vriendin van de bridgeclub in aanraking met de contactcirkel van het Rode Kruis. Haar jarenlange ervaring als secretaresse in het UMCG, waar ze ook veel belde, kwam hierbij goed van pas. Ze merkt dat er behoefte is aan die korte contactmomenten.

Lees meer