Oost-Nederland
Word vrijwilliger Doneer

Bevolkingszorgteams staan klaar voor getroffenen brand Arnhem

Geplaatst op 14 maart 2025

In de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 maart 2025 werd Arnhem opgeschrikt door een grote brand in het centrum van de stad. Veel mensen moesten halsoverkop hun huis verlaten. En dan sta je ineens op straat …
Jeannette Heerschop, teamleider Bevolkingszorg bij Rode Kruis Oost-Nederland, was al op tijd opgestaan en zag de beelden op het nieuws: “De alarmering was toen al uitgegaan en al snel stond er een team klaar voor opvang. Zelf moest ik ’s ochtends lesgeven, maar heb me aangemeld voor de aflossing.

Toen ze zich om 14:00 uur meldde, waren er al zo’n 100 mensen opgevangen: “Toen ik binnenkwam in de centrale hal van het stadskantoor was het nog best druk. Het Rode Kruis was niet de enige organisatie die er was om hulp te bieden, ook Slachtofferhulp, Salvage en de gemeente waren er.”
Het Bevolkingszorgteam van het Rode Kruis wordt opgeroepen om getroffenen en op te vangen en een luisterend oor te bieden. “Bij informatierondes hielden wij de gezichten in de gaten. Je ziet al snel wie er even extra aandacht nodig heeft.”

Team

Tijdens een inzet werk je echt als team. Al kan het maar zo zijn dat je elkaar vóór de inzet nog niet eerder gezien hebt. Bevolkingszorgvrijwilligers in de omgeving van de crisis ontvangen allemaal een oproep en kunnen hieraan gehoor geven. “Je voert individuele gesprekken, maar komt ook regelmatig even bij elkaar om te overleggen. Voor het uitvoeren van praktische dingen zijn we er niet. Als daarom gevraagd wordt noteren we dat en geven we dit door aan de gemeente. Dus toen op een gegeven moment mensen zich meldden om een inzamelingsactie te gaan starten, verwezen we hen door naar de gemeente.”

Noodopvang

Geruststellen

De verschillende hulporganisaties werken onderling ook goed samen. “Er was bijvoorbeeld een man die wat extra zorg nodig had. Zijn huis was niet verloren, maar de hele binnenstad van Arnhem was afgesloten en hij kon daarom niet naar huis. Omdat hij niet goed tegen de drukte in de hal kon, hebben we hem naar een andere ruimte gebracht en keken regelmatig bij hem hoe het ging. Er was contact met de brandweer en toen het mogelijk was, is hij met iemand van Slachtofferhulp en iemand van de gemeente naar een plek gegaan van waaruit hij zijn huis kon zien. Zo konden we hem geruststellen dat er niets aan de hand was met zijn huis.”

Dichtbij

Dit zijn bijzondere dingen, vindt Jeannette: “Je komt echt heel dichtbij mensen in een kwetsbare situatie. We kregen heel veel knuffels, mensen waren heel dankbaar dat we er voor ze waren. Fijn dat ze bij ons hun verhaal kwijt konden. Dat geeft een heel goed gevoel.”

Word Vrijwilliger Bevolkingszorg

We hebben altijd vrijwilligers nodig die ons helpen met helpen. Uiteraard krijgen nieuwe vrijwilligers eerst een cursus.

Wil jij vrijwilliger worden in het Bevolkingszorgteam van Rode Kruis Oost-Nederland?

Meest recente berichten