Rotterdam-Rijnmond
Word vrijwilliger Doneer

Interview met vrijwilliger Cisca Bos

Geplaatst op 18 augustus 2022

Interview met vrijwilliger Cisca Bos
Iedere maand interviewen we een vrijwilliger uit het district. In het interview kom je erachter wat onze vrijwilligers zo leuk vinden aan hun activiteiten bij het Rode Kruis. Deze maand interviewen we Cisca Bos. Zij is momenteel vrijwilliger nazorg, maar heeft voorheen nog veel meer gedaan bij het Rode Kruis. Voor haar mooie diensten is zij onlangs beloond met een Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Lees hieronder het hele interview met Cisca en kom er aan het einde van het artikel achter wie je nog meer kunt benaderen voor nazorg!

Kun je je voorstellen?
Ik ben Cisca Bos, 69 jaar en sinds 1995 vrijwilliger bij het Rode Kruis. Daarnaast ben ik ook beroepskracht geweest voor de evenementenhulpverlening bij afdeling Rotterdam. Ik heb als vrijwilliger verschillende rollen vervuld: van evenementenhulpverlener tot teamleider bij Sigma (het huidige NHT+). Tegenwoordig doe ik de nazorg voor vrijwilligers als zij wat heftigs meemaken en hun verhaal kwijt willen.

Wat vind je zo mooi aan nazorg?
Ik vond het al heel lang belangrijk. Tijdens Corona zagen we in dat het nodig was dat mensen soms hun verhaal kwijt konden. Toen hebben we dat opgestart.

Wat is de reden dat je bij het Rode Kruis bent gegaan?
Ik zat al 10 jaar bij EHBO-vereniging Hoogvliet samen met Rein. Wij wilden wat grotere evenementen gaan doen, dus zodoende zijn we samen bij het Rode Kruis gegaan.

Wat vind je zo mooi aan de evenementenhulp?
Dat je mensen kan helpen. Dat hoeft niet altijd met een wondje, maar ook dat je mensen troost kan bieden. Dat je de rust kan geven bij evenementen, dat er mensen staan die kunnen helpen. Je hoort vaak: “Fijn dat jullie er zijn, als er iets is weet ik dat ik in goede handen ben”.

Wat is het moment dat jou het meest is bijgebleven van je werk?
Dat was met Rein, in Ahoy. We waren aanwezig bij het Free Fighting. Op een gegeven moment raakte een Thaise vechter gewond. Toen werd er om een brancard geroepen, dus wij gingen er meteen op af. Wij waren eigenlijk niet voor de boksers, maar voor het publiek. Toen bleek echter dat ze een verkeerde arts hadden ingehuurd, want het was een oogarts. Hij werd op staande voet ontslagen en toen moesten wij de boksring in. Toen we die Thaise jongen hadden geholpen gingen we weer terug de zaal in. Toen kwam de organisatie naar ons toe om bij de ring te zitten, we werden een soort van ringartsen. Op het einde dachten we dat we het gehad hadden, maar toen moesten we nog mee naar de kleedkamer om al die boksers te controleren op een gebroken neus. Ze gilden het uit van de pijn als we tegen die neuzen tikten.
Een ander mooi verhaal is toen ik humanitair heb gewerkt in Bosnië. Ik heb toen twee maal een Rode Kruis ambulance vanuit Den Haag naar Bosnië mogen brengen na de oorlog. Onder begeleiding van militairen gingen we mensen helpen, wel onder begeleiding van militairen, want in Srebrenica waren ze niet zo gediend van Nederlanders. We hebben daar een tehuis opgezet voor getraumatiseerde oorlogsslachtoffers.

Zou je het Rode Kruis aanraden aan anderen?
Het is erg veranderd en we moeten snel met de tijd mee, maar ik zou het iedereen aanraden. Vrijwilligerswerk is zo mooi om te doen en zo dankbaar. En of het nou is dat je iemand rijdt naar een ziekenhuis of dat je evenementenhulpverlening doet of logistiek helpt, het maakt eigenlijk niet uit. Het geeft je zoveel voldoening als je ervoor kan zorgen dat grote evenementen zoals een marathon of zomercarnaval door kunnen gaan, dankzij het Rode Kruis. Als er geen hulpverlening is, kunnen grote evenementen ook niet doorgaan.

Nieuwe vrijwilliger nazorg: Ingrid Brinkhof
Ingrid Brinkhof is mijn naam en ik ben ruim 12 jaar vrijwilliger bij o.a. het Rode Kruis. Door mijn fysieke beperking zal ik minder ingezet kunnen worden als ehbo’er/evenementen. Het Rode Kruis is belangrijk voor mij en ik zocht een andere manier om betrokken te kunnen blijven. Vanaf heden zal ik samen met Ciska de nazorg gaan doen. Als ervaringsdeskundige en met mijn jarenlange ervaring als betrokkene bij mensen die een traumatische en/of bijzondere ervaring hebben gehad, ga ik ondersteuning bieden daar waar nodig is. Ik hoop dat jullie je vrij zullen voelen om contact met mij op te nemen wanneer jullie behoefte hebben aan een praatje of het doorspreken van een situatie van welke aard dan ook. Ik ben bereikbaar op 06 8383 2358 of voor wie het makkelijker is, je kan ook met mij chatten via WhatsApp. Mijn emailadres is i.brinkhof@hotmail.com.

Meest recente berichten

Rode Kruis wil voedselhulp in Rotterdam opschalen

3 april 2023

Het Rode Kruis ziet de vraag om voedselhulp in Nederland al maanden toenemen. Sinds begin dit jaar helpen de hulporganisatie en zijn lokale partners landelijk gemiddeld 6000 huishoudens per maand met een wekelijkse boodschappenkaart ter waarde van 17,50 euro. In totaal staan er minimaal 2300 mensen op de wachtlijst voor zo’n kaart die besteed kan worden in de supermarkt. Daarom wil het Rode Kruis deze voedselhulp verdubbelen: van 20.000 duizend bereikte mensen in 2022, naar minimaal 40.000 mensen in 2023. Om dit te bereiken, opent het Rode Kruis Gironummer 5125.

Lees meer