Rotterdam-Rijnmond
Word vrijwilliger Doneer

Kees (71): Koninklijke onderscheiding voor onder andere 25 jaar vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis

Geplaatst op 01 juli 2020

Kees de Heer is al 25 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis. Naast zijn drukke baan destijds als IT’er bij KPN wilde hij graag ook maatschappelijk zijn steentje bijdragen. Eerst bij de bloedbank als donor en daarna als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Dat is de rode draad voor Kees, mensen helpen.

In 1995 zag Kees bij de bloedbank, waar hij donor was, de vacature voor vrijwilliger bij het Rode Kruis. Hij dacht meteen “Dit is iets voor mij, dit vind ik leuk: mensen helpen”. Hij solliciteerde bij het Rode Kruis en werd aangenomen.

Van grote concerten tot kleinschalige zorgvakanties
Na het behalen van zijn EHBO kon Kees aan de slag als hulpverlener bij evenementen. Dat vond hij een hele leuke tijd. “De grote mooie concerten in Ahoy. Je kon vanaf de eerste rang meegenieten met alle grote sterren, zoals UB40 en Tina Turner”, vertelt Kees met een grote glimlach. Gedurende deze tijd was Kees ook actief bij de zorgvakanties. Hij hielp bij de verpleging en verzorging van mensen die via het Rode Kruis op vakantie waren. Zo zette hij zich in bij hotel IJsselvliedt en voer hij meerdere malen mee op het vakantieschip J. Henry Dunant. “Ik mis die tijd vreselijk. We waren er voor de algehele verzorging van mensen. Het was vooral heel veel sociaal werk. Het was fijn om één op één gesprekken te voeren”, vertelt Kees.

Bij Stichting VaarKracht kon Kees gelukkig zijn passie om mensen te helpen voortzetten. En dat op het water, een plek die hem altijd heeft aangetrokken. De Stichting organiseert onvergetelijke vaartochten voor mensen met kanker en hun naasten. Met zijn EHBO-kennis en ervaring bij het Rode Kruis kon Kees hier gelijk aan de slag als vrijwilliger. Dit doet hij samen met collega vrijwilligster Lidy van de Pol, die hij tijdens de zorgvakanties van het Rode Kruis had leren kennen. “Er komen vaak de mooiste gesprekken los tijdens deze vaartochten. De ene keer zit je met een lach, de andere keer met een traan”, vertelt Kees. Helaas liggen de tochten nu stil vanwege de coronacrisis.

Een hecht team
In 2017 werden er vanuit het Rode Kruis vrijwilligers gezocht die patiënten wilden vervoeren. “Toen keken Lidy en ik elkaar aan en zeiden we ‘dat gaan we doen!’”, vertelt Kees. Het initiatief is bekend onder de naam ‘Vervoer & Meer’ en ondersteunt de ambulances van Rotterdam-Rijnmond. Kees en zijn collega’s brengen patiënten van de spoedeisende hulp naar huis, wanneer zij zelf geen familie of vrienden hebben die hiertoe in staat zijn en te ziek zijn voor een reguliere taxi of vervoer op maat. “Lidy en ik doen veel ritten samen. We draaien meestal dezelfde diensten dus zijn we goed op elkaar ingespeeld. We zijn een echt team. De ziekenhuizen zien dat ook. Die zeggen wel eens ‘O, daar heb je Lidy en Kees’, dat vind ik dan zo leuk klinken.”

Koninklijke onderscheiding
De 25 jaar dat Kees werkzaam is voor het Rode Kruis, is zijn collega’s niet ontgaan. Ze hebben hem voorgedragen voor een Koninklijke onderscheiding. Op vrijdag 3 juli ontvangt Kees zijn lintje, maar hij blijft bescheiden. “Ik heb er mixed feelings bij. Ik houd er niet van om in de belangstelling te staan. Ik ben een gever en geen nemer”, zegt Kees. Maar het is voor hem wel mooi dat zoveel mensen zijn inzet waarderen en zien wat hij de afgelopen 25 jaar allemaal gedaan heeft voor het Rode Kruis en andere mooie goede doelen. Hij hoopt dat hij nog lang mensen kan blijven helpen, in welke vorm dan ook. En op dat moment komt Lidy de kamer binnen: ze zijn opgeroepen voor een rit bij Vervoer & Meer, het is tijd om weer aan de slag te gaan.

Tekst: Anita Jhingoer, onder redactie van Ellen Harsma
Beeld: Ana de Wit

Meest recente berichten

Rode Kruis wil voedselhulp in Rotterdam opschalen

3 april 2023

Het Rode Kruis ziet de vraag om voedselhulp in Nederland al maanden toenemen. Sinds begin dit jaar helpen de hulporganisatie en zijn lokale partners landelijk gemiddeld 6000 huishoudens per maand met een wekelijkse boodschappenkaart ter waarde van 17,50 euro. In totaal staan er minimaal 2300 mensen op de wachtlijst voor zo’n kaart die besteed kan worden in de supermarkt. Daarom wil het Rode Kruis deze voedselhulp verdubbelen: van 20.000 duizend bereikte mensen in 2022, naar minimaal 40.000 mensen in 2023. Om dit te bereiken, opent het Rode Kruis Gironummer 5125.

Lees meer