In het district Rotterdam-Rijnmond helpen wij, samen met het district Zuid-Holland-Zuid, (tijdelijk) verminderd zelfredzame en kwetsbare hulpvragers door middel van begeleiding en ondersteuning tijdens het vervoer en op locatie rondom zorgsituaties.
- Zo brengen we mensen thuis die op de SEH terecht zijn gekomen, nu geen medische zorg meer hebben maar door omstandigheden niet op een passende wijze thuis gebracht kunnen worden en extra ondersteuning onderweg en/of thuis nodig hebben.
- Ondersteunen we hulpvragers van en naar een zorglocatie en eventueel tijdens een zorgafspraak wanneer het reguliere ondersteunings- en begeleidingsaanbod (tijdelijk) onvoldoende mogelijkheden biedt.
- Vervoeren we COVID-verdachte of besmette hulpvragers die door omstandigheden geen mogelijkheden hebben in het reguliere vervoersaanbod. Een mooi voorbeeld hiervan is het vervoer van hulpvragers van het Leger des Heils.
- Zowel zittend als liggend vervoer (op aanvraag) is mogelijk
Vervoer
Om invulling te kunnen geven aan deze vorm van hulpverlening, hebben wij eigen Rode Kruis voertuigen tot onze beschikking. Deze voertuigen zijn op meerdere locaties te vinden en zijn, mede dankzij sponsoren, geschikt voor het bieden van de juiste ondersteuning tijdens het vervoer.
De bussen zijn uitgerust met hulpmiddelen om veilig vervoer te kunnen waarborgen. Zo kunnen wij rolstoelgebonden hulpvragers vervoeren en is er ook de mogelijkheid om diens mantelzorger/naaste mee te nemen.
Tijdens het vervoer zijn er altijd twee kundige vrijwilligers van het Rode Kruis mee. Deze vrijwilligers beschikken over twee helpende handjes en hebben de kennis, kunde en EHBO-vaardigheden om begeleiding en ondersteuning te bieden waar nodig. Uiteraard laten wij de verpleegkundige handelingen over aan de zorgprofessional.

&Meer
Naast de ondersteuning onderweg is onze grootste meerwaarde dat de vrijwilligers van het Rode Kruis de hulpvrager kunnen helpen bij thuiskomt. Dit noemen wij “Begeleiding tot aan de keukentafel”. Wij kijken of de woonsituatie veilig is door middel van een Quickscan en of de persoon zich thuis goed zal kunnen redden. Eventueel wordt een boterham gesmeerd of worden kleine aanpassingen gedaan om de leefsituatie veilig en ‘zelfredzaam’ te maken door bijvoorbeeld de telefoon in de buurt leggen, de telefoonlijst met belangrijke nummers te checken, de looproutes vrijmaken, de zonwering instellen… wat er maar nodig is. Desnoods geven we de kat te eten.
We zorgen voor een terugkoppeling en overdracht samen met de hulpvrager naar de zorgprofessionals of, indien aanwezig aan de mantelzorgers. Waar nodig helpen we de hulpvrager de juiste weg naar goede zorg en ondersteuning via bijvoorbeeld de huisarts of de gemeente. De hulpvrager wordt in ieder geval nóóit aan het lot overgelaten!

Meldkamer
Een (vervoers)ondersteuningsaanvraag kunt u via de centrale meldkamer van het district Rotterdam-Rijnmond doorgeven. De vrijwilligers van de meldkamer staan je graag te woord. Bij een aanvraag zullen zij een aantal vragen stellen om te beoordelen of uw hulpvraag past bij de hulpverleningsmogelijkheden van het Rode Kruis of dat er andere partijen zijn waar men beter terecht kan voor hulp en ondersteuning.
Goed om te weten; We vinden het belangrijk dat onze hulpverlening voor iedereen toegankelijk is, maar willen vooral mensen helpen die het echt nodig hebben. Daarom is kan een ondersteuningsaanvraag alleen aangevraagd worden door een zorginstelling. Mocht je particulier een hulpvraag hebben en geen oplossing meer zien? Wij doen ons best om u te ondersteunen naar een passende oplossing.
Bereikbaarheid:
Maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 22.00 uur
Telefoonnummer: 085-1308569